Loading...

Για όλα φταίνε οι… άλλοι! Ο Μουζάλας έριξε τις ευθύνες σε δημάρχους και ΝΔ για το Προσφυγικό


Αποτέλεσμα εικόνας για mouzalasΕυθύνες στους δημάρχους αλλά και στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στη Χίο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επέρριψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Είναι χαρακτηριστικό, πως μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», κατηγόρησε το Δήμο ότι «υπαναχώρησε όσον αφορά την κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση», ενώ κατήγγειλε ότι «η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που υπονομεύουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά».
Διευκρίνισε πάντως ότι η στάση του Δήμου Χίου επηρεάστηκε από την οργή της τοπικής κοινωνίας, η οποία υποκινήθηκε από τη «συστηματική δουλειά» ακροδεξιών και ρατσιστικών στοιχείων.
Με παρέμβασή του επίσης στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς διέψευσε τις καταγγελίες του υπουργού. Αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.
Σε διάψευση της καταγγελίας ότι η ΝΔ εμποδίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προέβη, επίσης μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.
Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι δυνατή βάσει της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν επιλέξει τόσο η Κομισιόν όσο και η Άγκυρα.
Προειδοποίησε δε ότι εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα δεχτούν νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη γείτονα χώρα, με τους αριθμούς των καθημερινών αφίξεων να μετρώνται στις χιλιάδες.
Είπε ακόμα πως ο χώρος φιλοξενίας στο ΧΑΔΑ θα είχε κατασκευαστεί σήμερα εάν δεν είχαν αντιταχθεί οι τοπικές Αρχές, προσθέτοντας μάλιστα πως οι απαραίτητοι πότοι έχουν ήδη εξασφαλιστεί και τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80% όσων έρχονται πλέον στα νησιά είναι παράτυποι μετανάστες ενώ παραδέχθηκε καθυστερήσεις στο θέμα της χορήγησης ασύλου καθώς πλέον το 97% όσων φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ζητούν άσυλο ενώ πριν τη συμφωνία το ποσοστό αυτό ήταν 2%.
«Ναι είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία που κάνει καλό στη χώρα μας καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε 100-150 χιλιάδες μετανάστες και με κλειστά σύνορα» είπε επίσης ο κ. Μουζάλας.

Πολιτική 730312976059326842
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε