Η Ελλάδα είναι με αυθαίρετα, χωρίς αντιπυρικό σχέδιο, χωρίς να υπάρχουν οδοί διαφυγής αν συμβεί ένα κακό, μας είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο attikinews o Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Και επιμένει υπέρ της απλής αναλογικής, μιλώντας παράλληλα για συνευθύνη, ώστε να μην μπορεί ο καθένας να βγάζει την ουρά του απέξω, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.
Στον Νίκο Χιδίρογλου
Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς την πατρίδα μας έπληξε μια ανείπωτη τραγωδία μέσα στο κατακαλόκαιρο. Πολλοί οι νεκροί, πολλοί οι τραυματίες, πολλοί οι αγνοούμενοι, τεράστιες οι καταστροφές στις περιουσίες και στη χλωρίδα και στην πανίδα της χώρας. Θα ξεκινήσω με ένα γενικό ερώτημα: τι έφταιξε;
Αν ψάχνουμε αίτια για το συγκεκριμένο συμβάν, της πυρκαγιάς στο Μάτι, που ήταν με πολλά θύματα, δεν υπάρχουν αίτια, δηλαδή δεν υπάρχει δόλος ότι ένας θέλησε να σκοτώσει ανθρώπους στο Μάτι. Δεν θα βρούμε τέτοιους ενόχους. Αν πούμε, οι δήμαρχοι φταίνε, οι συγκεκριμένοι, μπορεί την ίδια αδράνεια να έχουν επιδείξει και άλλοι χίλιοι δήμαρχοι, σε άλλες περιοχές, απλά ήταν πιο τυχεροί γιατί δεν μπήκε φωτιά εκεί.
Δηλαδή, εμείς είμαστε αυτή τη στιγμή εκτεθειμένοι στο τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Ναι, δηλαδή, όλη η Ελλάδα είναι με αυθαίρετα, πρώτον, χωρίς αντιπυρικό σχέδιο, χωρίς να υπάρχουν οδοί διαφυγής αν συμβεί ένα κακό, μαζικό…
Και το κράτος αποτυγχάνει σε κάθε ευκαιρία…
Ναι, γιατί το κράτος… Τι είναι το κράτος δυστυχώς όπως το βλέπω εγώ, ο Βασίλης Λεβέντης; Είναι εκδηλώσεις που κάνουν. Όλο εκδηλώσεις! Κόβουν πίτες, κάνουν χορούς, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, εκεί τους βλέπω όλους. Της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, του Στρατού, της Αστυνομίας, εκεί τους συναντώ εγώ. Εγώ δεν έχω πάει ποτέ στην Αστυνομία να ψάξω τον αρχηγό. Ούτε στην Μουρούζη εδώ στην Πυροσβεστική έχω πάει. Τους βλέπω όλους στις δεξιώσεις, με κάτι γαλόνια τέσσερα μέτρα, όλοι στρατηγοί.
Δηλαδή, έχουμε ένα κράτος εθιμοτυπίας.
Εθιμοτυπίας. Αν αυτοί οι άνθρωποι, τον χρόνο που διαθέτουν για εκδηλώσεις και φιέστες, τον διέθεταν για σχεδιασμό και για συντονισμό του έργου διάσωσης σε όλα τα επίπεδα, τότε πράγματι θα είχαν μια ετοιμότητα άμυνας έναντι των εκτάκτων φαινομένων. Γιατί είμαστε μια χώρα που πυρκαγιές θα συμβαίνουν και πλημμύρες θα συμβαίνουν και σεισμοί θα συμβαίνουν…
Πάντως, είχαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που είχαν συμβεί πολλά, μέχρι να φτάσουμε στη Μάνδρα, όπου είχαμε μια πολύνεκρη τραγωδία, που δεν είχαμε απώλειες και δη από πυρκαγιές.
Από τύχη ήταν αυτό. Γιατί σας θυμίζω το 2007, ήταν πάλι πολύνεκρη η Ηλεία. Πάλι η τύχη δίνει την έκβαση. Μπορεί να καούν μόνο δάση, μπορεί να καούν πόλεις κατοικημένες.
Καταστρατηγείται το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη αλλά και του κάθε κατοίκου της χώρας, στην ασφάλεια; Γιατί πολλοί είναι πεπεισμένοι πλέον ότι αυτή η κυβέρνηση δεν δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του πολίτη.
Καμία κυβέρνηση ποτέ δεν εξασφάλιζε τον πολίτη. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι. Δεν φταίει η παρούσα κυβέρνηση, εγώ δεν θα κάνω της Νέας Δημοκρατίας την πολιτική να πέσει ο Τσίπρας, να έρθει ο Μητσοτάκης. Γιατί αν καεί η Κορινθία με τον Μητσοτάκη, θα πρέπει να πέσει και ο Μητσοτάκης. Κι όλο ρίχνουμε. Εγώ είμαι υπέρ μιας άποψης ότι για μια δεκαετία τουλάχιστον, πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί από μια οικουμενική κυβέρνηση, να μετέχουμε όλων των κομμάτων αντιπρόσωποι και να κάτσουμε κάτω να στρωθούμε, να καταρτίσουμε σχέδιο, να φτιάξουμε κράτος, χώρα…
Την έχετε κάνει κατ’ επανάληψη αυτή την πρόταση και μάλιστα, είσαστε υποστηρικτής της απλής αναλογικής, από τους συνεπέστερους, ασχέτως να συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί σας για το θέμα του εκλογικού νόμου. Από εκεί και πέρα όμως, έχουμε εμείς κ. Πρόεδρε, αυτή την πολιτική κουλτούρα, η οποία θα επέτρεπε μια μίνιμουμ συνεννόηση, ώστε να μπορεί να βγει κάποιο καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα και τον πολίτη;
Όταν ο λαός ψηφίσει με την απλή αναλογική και δώσει στον Μητσοτάκη, ξέρω εγώ, 25 – 30%, θα του αναλογούν 90 βουλευτές. Του Λεβέντη θα του αναλογούν 20. Του άλλου θα του αναλογούν 15. Αυτή είναι η εντολή του λαού. Όσοι θέλουν να κλέβουν βουλευτές, έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, με τη θέληση του λαού. Ας πάρει ο Μητσοτάκης 55%, 52% του ελληνικού λαού και ας γίνει αυτοδύναμος. Εκεί δεν θα πω όχι, είναι η θέληση του λαού. Αυτός όμως τι θέλει: να πάρει 30% σε ψήφους και 55% σε βουλευτές. Θέλει δηλαδή να κλέψει βουλευτές. Με αυτή την τακτική που τηρεί, δεν θέλει να κάτσει να συνεργαστεί ισοτίμως με όλους προς κατάρτιση σχεδίου, θέλει να το παίξει και αυτός ο νέος Μεσσίας. Δηλαδή, δεν ήταν καλός Μεσσίας ο Τσίπρας, είναι καλύτερος ο Μητσοτάκης, αυτό μας δηλώνει ο Κυριάκος, ότι θα είναι καλύτερος Μεσσίας. Εμείς δεν θέλουμε Μεσσίες, θέλουμε ανθρώπους να κάθονται να κουβεντιάζουν, να συνεννοούνται, ενώπιον του λαού οι συνεννοήσεις, οι κάμερες να είναι παρούσες. Ποτέ δεν ήμουν υπερασπιστής της άποψης ότι ο λαός δεν πρέπει να ξέρει. Και την απλή αναλογική την οποία υποστηρίζω, δεν την υποστηρίζω επειδή είμαι μικρό κόμμα. Και άμα γίνω κόμμα με 60% για τους Κεντρώους, δεν θα με συμφέρει η απλή αναλογική τότε, όμως πάλι θα την υποστηρίζω. Θα την υποστηρίζω γιατί θα έχω ανάγκη και τους μικρότερους προς συγκρότηση μιας συναίνεσης.
Η συναίνεση ενδεχομένως να είναι και το ζητούμενο.
Η συναίνεση τους θέλει όλους. Αν είχαμε αυτή τη στιγμή περιφέρεια με όλους και όχι μόνο η Δούρου και ήμουν κι εγώ με πέντε συμβούλους και ο άλλος με άλλους πέντε, δεν θα μπορούσαμε να βρίζουμε τη Δούρου. Θα ήμασταν όλοι συνένοχοι για το έγκλημα.
Μου λέτε με λίγα λόγια ότι η απλή αναλογική δημιουργεί…
Συνευθύνη. Και δεν θα μπορεί ο καθένας να βγάζει την ουρά του απέξω.
Να περάσουμε λίγο στα εθνικά θέματα γιατί είχαμε εξελίξεις με τους μουφτήδες στη Θράκη. Και πολλοί έμειναν άφωνοι, διότι βλέπουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να παραχωρεί συνεχώς. Έχουμε δηλαδή μπει σε μια διαδικασία εκπτώσεων στα εθνικά μας θέματα, η οποία όμως εξοργίζει τους πολίτες, όπως φάνηκε και στην κυβερνητική μεθόδευση στο ονοματολογικό των Σκοπίων.
Τι πιστεύω για τους μουφτήδες; Θα σας πω τι πιστεύω. Ότι στην προσπάθειά του ο Τσίπρας να ελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, έκανε μυστική συμφωνία με τον Ερντογάν να βάλει η Τουρκία τους μουφτήδες, δικούς της.
Αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τη Δυτική Θράκη και το μέλλον της;
Πολύ, βόμβα είναι, για την Ελλάδα είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί τώρα οι μουφτήδες διορίζονται από το ελληνικό κράτος και είναι νομιμόφρονες, δηλαδή δέχονται ότι είναι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, Έλληνες πολίτες. Ενώ, αν τους εκλέξει η μειονότητα, δηλαδή αρχίσει ο Ερντογάν και κάνει προεκλογικό αγώνα εκεί για την εκλογή μουφτήδων, θα εκλεγούν φιλότουρκοι, Τούρκοι μάλλον θα εκλεγούν μουφτήδες και θα έχουμε ωρολογιακές βόμβες σε ελληνικό έδαφος.
Είναι ο εθνομηδενισμός κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής σήμερα στην Ελλάδα; Γιατί βλέπουμε συνεχώς να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία λογική και οι οποίες ανοικτά υπονομεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η δεξιά παράταξη,έκανε πλειοδοσίαπατριωτισμού, δηλαδή πούλαγε, εμπορευόταν τον πατριωτισμό. Η αριστερά, από την άλλη μεριά, πιστεύει σε ιδεοληψίες διεθνιστικές, έχει άλλες αντιλήψεις. Υπάρχουν κείμενα του Συνασπισμού του παλιού, που έλεγαν από ’60 να δώσουμε το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, από το ’60 το πρότειναν, ότι δεν έχουν αξία τα πατριωτικά ένστικτα κάθε λαού, ούτε τα σύνορα, θα φτάσουμε σε μια ανθρωπότητα χωρίς σύνορα, χωρίς αξίες. Έτσι πίστευαν οι αριστεροί από το ’60.
Αυτά βέβαια έχουν αποδειχθεί αδιέξοδα, γιατί δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι νόμιζαν οι θιασώτες αυτής της λογικής ότι λύνουν.
Η Ένωση Κεντρώων, εμπνευσμένη από τους ηγέτες του Κέντρου, προσπαθεί αυτό να δείξει. Να δείξει και ότι η πλειοδοσία εθνικοφροσύνης είναι και αυτή επικίνδυνη, γιατί την εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι, γιατί υπάρχουν Γκρίζοι Λύκοι και εκεί, αντίστοιχες Χρυσές Αυγές και εκεί, οι οποίες και αυτές τρίβονται στη γκλίτσα για να δημιουργήσουν προβλήματα. Και αυτό που κάνει η αριστερά με ενδοτική τακτική και αυτό προσβάλλει την Ελλάδα. Είναι εθνομηδενισμός που της αφαιρεί αξίες για τις οποίες έχει χυθεί αίμα. Πιστεύω λοιπόν ότι ο χώρος του Κέντρου αυτή τη στιγμή, επαναφέρει ένα σημαντικό πράγμα που λείπει: επαναφέρει πίστη και στην πατρίδα, φλογερή πίστη, αλλά και στη Δημοκρατία. Τις δημοκρατικές αξίες, τις αγαπάμε πολύ περισσότερο από τους αριστερούς. Και την πατρίδα την αγαπάει ο χώρος του Κέντρου πολύ περισσότερο από τους δεξιούς. Αρκεί να σας πω ότι στη Μικρά Ασία, που είχε γίνει η Καταστροφή και είχαν σε ένα δικαστήρια καταδικαστεί οι έξι, δεν καταδικάστηκαν ως συνειδητά προδότες. Καταδικάστηκαν ότι διψώντας για νίκες, γιατί ο προηγούμενος, ο Βενιζέλος είχε πετύχει νίκες, έθεσαν το στράτευμά μας σε κίνδυνο. Διψώντας να πετύχουν νίκες και επικαλούμενοι τον υπερπατριωτισμό, κόντευαν να καταστρέψουν όλον τον ανδρικό μας πληθυσμό και έδωσαν και εντολή στον Πλαστήρα για άτακτη υποχώρηση. Εκείνος έσκισε το τηλεγράφημα και το μετέτρεψε σε συντεταγμένη υποχώρηση κι έτσι γύρισαν αυτοί που γύρισαν από την Μικρά Ασία. Αν γυρίζαμε την πλάτη στον Τούρκο, που ο Έλληνας στρατιώτης και να ηττάται δεν πρέπει να γυρίζει την πλάτη στον εχθρό… Ο Πλαστήρας σκίζει το τηλεγράφημα, λέει στον θαλαμηπόλο του «πόσοι το ξέρουν»; «Εγώ κι εσείς στρατηγέ». Και βγαίνει έξω και λέει, «ήρθε το τηλεγράφημα, συντεταγμένη υποχώρηση» και έχοντας το όπλο προς τον Τούρκο, γύρισε το στράτευμα. Δεν θα γύρναγε ένας.
Μια τελευταία ερώτηση που αφορά σε ένα μείζον κατ’ εμέ θέμα, το οποίο έχει αποδειχθεί καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη: το μεταναστευτικό. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει συγκεκριμένες αντιλήψεις και φαίνεται να πιστεύει στα ανοικτά σύνορα, δημιουργώντας πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο γενικότερα. Θα ήθελα να μας πείτε πως βλέπετε εσείς το πρόβλημα και ποια είναι η αντίληψή σας για το θέμα, το οποίο συζητείται πάρα πολύ στην Ευρώπη και παραδόξως, ελάχιστα στην πατρίδα μας.
Η Ελλάδα πλήττεται γιατί μαζί με την Ιταλία, είναι οι χώρες πρώτης εισόδου.
Επιτρέψτε όμως να σας διακόψω και να σας πω ότι η Ιταλία έχει αλλάξει τακτική με τη νέα κυβέρνηση.
Πάντως, έχουν αυτό το πρόβλημα οι δύο χώρες: ότι τις προτιμούν οι πρόσφυγες ως πρώτες χώρες ευρωπαϊκές προς είσοδο στην Ευρώπη. Η μία λύση είναι να κλείσουμε σύνορα, όπως έκλεισαν κάποιοι άλλοι, όπως η Ουγγαρία και άλλες χώρες. Αυτό είναι αντικοινωνικό και αντιευρωπαϊκό, γιατί όταν είσαι στην Ευρώπη, συμμετέχεις και στα βάρη, δεν συμμετέχεις μόνο στο να παίρνεις λεφτά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το ορθόν θα ήταν εξίσου να μοιράζονται ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε κράτους οι πρόσφυγες. Το πρόβλημα δηλαδή να απλώνεται, ανάλογα με τον πληθυσμό, αναλογικά. Αυτό θα ήταν το σωστό. Επειδή κάποιοι έκλεισαν τα σύνορά τους, ζούμε μια εποχή δύσκολη. Η Γερμανία πληρώνει περισσότερο, η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση γιατί είναι τουριστικές οι περιοχές εισόδου και βάλλεται ο τουρισμός, κατέβηκε κατά 80% ο τουρισμός περιοχών όπως η Μυτιλήνη, όπως η Σάμος…
Ο Πρόεδρος Τραμπ στηλιτεύει την ευρωπαϊκή τακτική…
Δεν αντιπροτείνει κι αυτός κάτι.Απέναντι στην πολιτική των ίσων ευθυνών,υπάρχει η πολιτική του να κλείνουμε σύνορα, που δεν είναι τίμιο. Υπονομεύουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά. Εμείς στην Ένωση Κεντρώων πιστεύουμε ότι θα αναγκαστούν σιγά – σιγά όλα τα κράτη να δεχθούν τους πρόσφυγες που αναλογούν στο κάθε κράτος και θα συμβάλουμε και όλοι μαζί στο να χτυπηθεί η ρίζα, το αίτιο της προσφυγιάς, που είναι οι πόλεμοι που δημιουργούν την προσφυγιά.