Loading...

Γιώργος Στύλιος: Ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας ή όχι θα συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις



Με επιδοματικές πολιτικές σαν αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, συνδυάζοντάς τες ταυτόχρονα με πολιτικές υπερφορολόγησης, δεν θεραπεύεται το πρόβλημα της οικονομία, λέει στο attikinews o βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος για το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και αυτή την «απάλυνση» αποφάσισε να τη στηρίξει, επειδή είναι δίπλα στην κοινωνία και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και τις ανάγκες της. 

  
Στον Παναγιώτη Μίχο

Τον Δεκέμβριο του 2016, η ΝΔ είχε αμφιταλαντευτεί ως προς τη θέση που θα κρατούσε απέναντι στο κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Φέτος προτίθεται να το ψηφίσει επί της αρχής. Που οφείλεται αυτή η αλλαγή στάσης;


Είμαστε σε μια εποχή που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζεται. Τα οικονομικά της χώρας μας δεν πάνε καθόλου καλά. Υπάρχει ανάγκη να στηριχθεί το βιοτικό επίπεδο και το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας. Βέβαια, με επιδοματικές πολιτικές σαν αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, συνδυάζοντάς τες ταυτόχρονα με πολιτικές υπερφορολόγησης, δεν θεραπεύεται το πρόβλημα της οικονομίας. Εν προκειμένω με το επίδομα απλώς απαλύνεται κάπως ο «πόνος». Εμείς πιστεύουμε ότι η λύση θα δοθεί με εντελώς διαφορετική πολιτική. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτή την «απάλυνση», επειδή είμαστε δίπλα στην κοινωνία και αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και τις ανάγκες της, αποφασίσαμε να την στηρίξουμε.

Πιστεύετε ότι αυτό το επίδομα δύναται να είναι προμήνυμα για εκλογές;


Έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεργίας, ενώ η κυβέρνηση σε όλες τις μετρήσεις είναι τουλάχιστον 10 μονάδες πίσω από τη ΝΔ. Πριν λίγες μέρες, στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της κεντροαριστεράς συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι. Και μιλάμε για μια πραγματική κάλπη. Αυτά είναι σαφή μηνύματα ότι η κυβέρνηση συνεχώς φθίνει και δεν έχει τη δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες. Επιχειρεί λοιπόν να ανακτήσει την πολιτική της επιρροή. Στο πλαίσιο αυτής της ανάκτησης κάνει μια στόχευση στους συνταξιούχους, θεωρώντας ότι μπορεί να τους πάρει με το μέρος της. Αν όχι όλους, αρκετούς από αυτούς. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως, είναι οι συμπολίτες μας που είναι άνεργοι. Και αυτοί δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναψηφίσουν το κυβερνών κόμμα. Ζητούμενο για εμάς είναι να υπάρξουν πολιτικές διαχείρισης και οράματος, πολιτικές με σχέδιο προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Γι’ αυτό και συμπυκνώνουμε τον πυρήνα των πολιτικών μας σε μικρότερη φορολογία, ούτως ώστε να κυκλοφορήσουν περισσότερα χρήματα στην αγορά, να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, συνακόλουθη της οποίας θα είναι και η αύξηση των θέσεων εργασίας. Μόνον έτσι θα αλλάξουμε φορά και θα θέσουμε τη πατρίδα μας εκ νέου σε τροχιά ανόδου.

Αναφερθήκατε στην κεντροαριστερά. Κανείς εκ των υποψηφίων του πρώτου γύρου, πλην του κ. Γάτσιου, δεν μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μελλοντική συνεργασία  του φορέα με τη ΝΔ. Γενικά, τηρήθηκε μια τακτική ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε βέβαιο πως το ΠΑΣΟΚ θα σας στηρίξει στις επόμενες εκλογές, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή συγκυβέρνηση;




Σε μια προεκλογική εκστρατεία ανάλογα με τη ατζέντα που διαμορφώνεται και τα ερωτήματα που τίθενται, υπάρχουν και οι ανάλογες απαντήσεις. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Η πραγματικότητα λέει ότι την επομένη των εκλογών οι συνεργασίες θα είναι μεταξύ της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, ή όπως θα ονομάζεται τότε το κόμμα. Δε βλέπω να είναι στη Βουλή άλλα κόμματα με τα οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι κύριε Μίχο! Επιδιώκουμε την αυτοδυναμία και εργαζόμαστε γι’ αυτήν. Και το κλίμα που εισπράττουμε από την κοινωνία, μας δείχνει ότι ακριβώς προς εκεί οδεύουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένως: στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Ωστόσο, την επόμενη μέρα θα υπάρξει συνεργασία με ευρύτερες δυνάμεις. Και αυτό δεν είναι απλώς μια πολιτική θεωρία, αλλά θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ένα δείγμα των όσων προανέφερα αποτυπώνεται πιστά στα προσυνέδριά μας. Εκεί, στη διαμόρφωση του πολιτικού μας λόγου είναι προσκεκλημένοι και συμμετέχουν άνθρωποι που δηλωμένα δεν ανήκαν στη ΝΔ. Αυτό δεικνύει ότι εμείς επιχειρούμε εν τοις πράγμασι να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία. Συνεπώς, την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας ή όχι θα συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις, γιατί σκοπός μας είναι να βγάλουμε την χώρα από την κρίση.

Θα κάνατε δηλαδή μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ;


Η ερώτηση είναι υποθετική. Το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παίζουν ρόλο και οι πολιτικές συνθήκες έτσι όπως θα έχουν δημιουργηθεί την επόμενη μέρα. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, πως μοναδική μας σκοποθεσία είναι το καλό της χώρας. Γι’ αυτό και το 2015 υπερψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο. Ως εκ τούτου, κάθε περίσταση θέτει τα δικά της ερωτήματα και τα δικά της διλήμματα. Εάν δηλαδή είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ακυβερνησίας ή άλλης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες. Πάντοτε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να προτιμήσει κάποιος το κομματικό ή το ίδιον όφελος και όχι το συμφέρον της πατρίδας.

Τον Δεκέμβριο η ΝΔ θα διεξάγει έκτακτο συνέδριο, εντός του οποίου πιθανόν να επαναπροσεγγίσει το ιδεολογικοπολιτικό της στίγμα. Πιστεύετε πως ενδεχόμενο έξτρα άνοιγμα του κόμματος προς τον πολιτικό χώρο του κέντρου, μπορεί να του εξασφαλίσει μια πλατιά εκλογική πλειοψηφία;




Η ΝΔ είναι μια μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη με τεράστιο εύρος. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μπορεί να διατυπώνει τον πολιτικό της λόγο με τέτοιον τρόπο, ώστε να εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Στα προσυνέδριά μας συμβαίνουν αρκετές καινοτομίες, σε σχέση με την μεθοδολογία που ακολουθείται. Μια ενδιαφέρουσα και καινοτόμα, γι’ αυτές τις διαδικασίες, πτυχή, είναι η χρήση του διαδικτύου και ειδικότερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια διαδραστική λογική και φιλοσοφία, η ΝΔ στέλνει ερωτηματολόγια πριν από κάθε προσυνέδριο σε φίλους και μέλη της. Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ μεγάλη. Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν απαντήσει στο ερωτηματολόγιο, πριν το εκάστοτε προσυνέδριο. Οι απαντήσεις αυτές συγκεντρώνονται, αξιολογούνται και τα συμπεράσματα αυτών των απαντήσεων δημοσιεύονται και χρησιμοποιούνται στα προσυνέδριά μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επικοινωνία με τους συμπολίτες και για μια ουσιαστική διάδραση μεταξύ της βάσης του κόμματος με την ηγεσία και τούμπαλιν. Δεν έχουμε ένα παραδοσιακό συνέδριο. Σκεφτείτε, ότι κάθε φορά, ανάλογα με το θέμα του προσυνεδρίου, τα ερωτηματολόγια στέλνονται σε διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι, μέσα από μια συμμετοχική και συλλογική διαδικασία βγάζουμε τα συμπεράσματά μας, προκειμένου να διαμορφώσουμε τον προγραμματικό αλλά και τον ιδεολογικό λόγο  της ΝΔ.

Θέλω να τονίσω κάτι ακόμα. Οι βασικές αρχές της ΝΔ περιστρέφονται γύρω από τον φιλελευθερισμό. Ωστόσο, ο φιλελευθερισμός έχει διαφορετικές εκφράσεις και εκφάνσεις, ανάλογα με την χρονική περίοδο και την περιοχή, στις οποίες εκφράζεται. Δηλαδή, με διαφορετικό τρόπο αντιλαμβάνονται στην Αμερική τον φιλελευθερισμό και διαφορετικά τον αντιλαμβανόμαστε εμείς ως Έλληνες. Είμαστε υπέρ του ανθρώπου, υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της ελευθερίας. Όλα αυτά αποτελούν βασικούς πυλώνες του ιδεολογικού πυρήνα της ΝΔ. Στηρίζουμε την δημιουργία πλούτου και περισσεύματος, ώστε να υφίσταται και αναδιανομή στις κοινωνικές ομάδες που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ακριβώς, όσα πρέπει να συντελούνται σε μια σύγχρονη ευνομούμενη κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα η ΝΔ επικαιροποιεί την ταυτότητά της. Διευρύνει το πεδίο της προς το κέντρο. Είμαστε ένα λαϊκό, πατριωτικό κόμμα. Παραμένουμε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και αυτό είναι και το πολιτικό μας στίγμα.




Πολιτική 261380221669160911
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε