Ενα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο φέρεται ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος να ζητάει από αξιωματικό που είχε αναλάβει την έρευνα για το Μάτι να «θάψει στοιχεία», υπογραμμίζοντας ότι η εντολή έρχεται από την πολιτική ηγεσία, έχει προκαλέσει σοκ και πολιτικό σάλο, γεννώντας ερωτήματα αλλά και αγανάκτηση στους συγγενείς των θυμάτων και στους κατοίκους στο Μάτι που δύο χρόνια μετά περιμένουν δικαίωση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα (ρεπορτάζ Μαριάννα Κακαουνάκη), ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος που ανέλαβε να συντάξει πόρισμα για την τραγωδία που οδήγησε στον χαμό τόσων ανθρώπων συνάντησε πολλά εμπόδια κατά τη διάρκεια της έρευνάς του. Κάποια στιγμή, όπως ο ίδιος είπε στον ανακριτή και όπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, κλήθηκε στο γραφείο του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, με τον δεύτερο να του ζητάει να «γράψει πέντε πραγματάκια κι ας τον περάσουν για κουτό», με το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας να αφορά απειλές και εκβιασμούς για την πορεία του στο Σώμα.
Μη γράψει
«Η υπουργός αυτό μου είπε», φέρεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος και συνεχίζει: «Κάλεσέ τον και πες του να μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».
Ο κ. Ματθαιόπουλος, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους διαλόγους, του κάνει ερωτήσεις σχετικά τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και ποια από αυτά έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία, ενώ αμφισβητεί την εγκυρότητα των όσων έχει συγκεντρώσει αλλά και την ιδιότητα του ως ειδικού, ώστε να αποδώσει ευθύνες στο πόρισμά του.
«Ξέρει ο εισαγγελέας τι χαρτιά έχεις ζητήσει», ρωτάει ο κ. Ματθαιόπουλος και όταν λαμβάνει την απάντηση από τον πραγματογνώμονα του λέει: «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν… και θάψ’ τα. Με ηρεμία… Δεν χρειάζεται πανικός», ενώ σε άλλο σημείο του επαναλαμβάνει ότι τον κάλεσε έπειτα από προτροπή των ανωτέρων του: «Εγώ κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου λένε ο κ. Λιότσιος. Εντάξει, λέω, θα βοηθήσει. Τι θα βοηθήσει; Εδώ καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων του, με ποιο δικαίωμα; Ο κ. Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά και όχι μέσα από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει. Κάλεσέ τον και πες του τα. Σε κάλεσα λοιπόν και στα είπα. Για να ξυπνήσεις».
Σε άλλο σημείο του διαλόγου, του υποδεικνύει και πού να αποδώσει τα αίτια της τραγικής πυρκαγιάς: «Φτιάχ’ τα απλά κι ας σε περάσουν για κουτό. Πέντε πραγματάκια: άνεμοι, καύσιμος ύλη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μία ώρα να φύγει. Εγώ δεν σε βάζω να μπλέξεις, ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στ’ αρ..α σου τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Αν δεν σας κάνει, βάλτε άλλους (σ.σ. πραγματογνώμονες)».
Εκβιασμοί
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η «απειλή» που καταγράφεται στους διαλόγους και δημοσιεύει η εφημερίδα σχετικά με τη δυσμενή μετάθεση του πραγματογνώμονα αλλά και για «παιχνίδια εξουσίας» μεταξύ των ανώτατων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων εν μέσω πυρκαγιάς.
Αρχικά, ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να λέει στον κ. Λιότσιο: «Εχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, για τη Σάμο και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα».
Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι αυτή η απειλή έχει υλοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν: «Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν και πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια μέσα και στη Μάνη χωρίς εναέρια».
Ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να αναφέρεται στη φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2017 στα Κύθηρα, καίγοντας πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως και στην πυρκαγιά στη Μάνη που εκδηλώθηκε αργότερα το ίδιο καλοκαίρι. Μάλιστα, όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ και για τις δύο φωτιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων. Στην πρώτη περίπτωση ο δήμαρχος Κυθήρων είχε καταγγείλει ότι καθυστέρησαν να φτάσουν στο νησί τα εναέρια μέσα και σταμάτησαν τις επιχειρήσεις στις 6.30 το απόγευμα, ενώ στη δεύτερη η αντιπεριφερειάρχης είχε καταγγείλει ότι η πρώτη ρίψη νερού πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, όταν η φωτιά είχε φτάσει στους οικισμούς.
Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Λιότσιου, η συνάντηση έγινε αφού ο ίδιος είχε ολοκληρώσει την πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι και την παρέδωσε την επομένη της συνομιλίας του με τον κ. Ματθαιόπουλο στον εισαγγελέα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πραγματογνώμονας αποφάσισε να καταθέσει τώρα τη συγκεκριμένη συνομιλία για να προστατευτεί ο ίδιος (αναφέρει δολιοφθορά της μηχανής του) αλλά «και για να μην υπάρχουν πια σκιές συγκάλυψης».
Διαψεύδει
Ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλης Ματθαιόπουλος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ διέψευσε τη συνομιλία του με τον πραγματογνώμονα. «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του, εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω, τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».
Τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» για τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας
O Ελεύθερος Τύπος από την πρώτη στιγμή συνέβαλε με αποκλειστικά ρεπορτάζ και αποκαλύψεις στο να ριχθεί φως στα αίτια της τραγωδίας, αλλά και στα πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια που παίχτηκαν πάνω στα αποκαΐδια μιας ανείπωτης καταστροφής.
* Στις 31 Ιουλίου 2018, οχτώ μέρες μετά τη τραγωδία κι ενώ ακόμα τα κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι δεν είχαν καμία γνώση για ύπαρξη νεκρών το βράδυ της Δευτέρας 23ης Ιουλίου, όταν και προέβησαν σε ένα «επικοινωνιακό σόου» καθησυχάζοντας για την πορεία της φωτιάς, ο Ελεύθερος Τύπος σε ρεπορτάζ της Αναστασίας Βαμβακά και του Παναγιώτη Σπυρόπουλου αποκάλυψε το σήμα του Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το θάλαμο των επιχειρήσεων της 23ης του ίδιου μήνα, το οποίο ανέφερε ότι στις 19:08 έγινε αναφορά για ανεύρεση νεκρών.
* Στις 8 Αυγούστου η αποκάλυψη για κατάθεση στους δικαστικούς λειτουργούς από υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ανέδειξε την έλλειψη συντονισμού στο Μάτι, καταθέτοντας ότι δεν υπήρξε ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς και την ανεξέλεγκτη κίνησή της, πόσω μάλλον για τροχονομικές παρεμβάσεις και εκκενώσεις σε Νέο Βουτζά και Μάτι.
* Στις 12 Αυγούστου η εφημερίδα αποκάλυψε τις τραγικές ελλείψεις σε ΕΛ.ΑΣ. και σε επόμενο δημοσίευμα και της Πυροσβεστικής, με μια διακοπή ρεύματος να απενεργοποιεί τους ασυρμάτους της ΕΛ.ΑΣ. για 6,5 κρίσιμες ώρες την ημέρα της πυρκαγιάς και πληρώματα πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών να επικοινωνούν με τις επίγειες δυνάμεις και το κέντρο επιχειρήσεων με τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς δυσλειτουργούσαν οι ασύρματοι.
* Στις 20 Οκτωβρίου η εφημερίδα αποκαλύπτει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες από τις καταθέσεις όσων επέζησαν από τη φονική πυρκαγιά, καθώς και τις τελευταίες στιγμές των δικών τους ανθρώπων. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, κάποιοι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, αλλά όπως σημειώνουν κάποιοι στις καταθέσεις τους, η μόνη ενημέρωση που είχαν τις κρίσιμες ώρες ήταν από την τηλεόραση.
* Ενα ακόμα δημοσίευμα που αποκαλύπτει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και σόου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό της 24ης Οκτωβρίου, αποκαλύπτει ότι ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Ράμφος, στις 23:15, ένα τέταρτο δηλαδή πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανιστεί μαζί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, διαβιβάζει: «…αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς»…
Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες με συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυπταν από τη δικαστική έρευνα, τα λάθη και τις παραλείψεις που αποδείχθηκαν μοιραία και εγκληματικά, με την υπόθεση στο Μάτι, δύο χρόνια μετά, να έχει ακόμα πολλές σκοτεινές πτυχές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου