Loading...

Χ. Σταϊκουρας: Μέτρα στήριξης έως και τον Αύγουστο σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό


Οριζόντια στήριξη όλων των κλάδων που παραμένουν κλειστοί ή πλήττονται και τον Ιούνιο, αλλά και ειδικό σχέδιο στήριξης έως και τον Αύγουστο για τους 4 πλέον πληττόμενους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών και του πολιτισμού προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος.
Ανέφερε πως εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές, αλλά και της προκαταβολής φόρου. Σύντομα θα λάβει αποφάσεις ο Πρωθυπουργός είπε αλλά ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να γίνουν όλες αυτές οι μειώσεις γιατί, υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί.
Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως οδεύουν προς ελαστικοποίηση και οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ  για το 2021 και για τα επόμενα χρόνια, ενώ είπε πως παραμένει το ελληνικό αίτημα για μείωση δημοσιονομικών στόχων. Εκτίμησε επίσης πως από τον Ιούλιο θα εισρεύσει χρήμα από την ΕΕ, ενώ ανέφερε πως η μείωση εσόδων τον Απρίλιο μπορεί να είναι μικρότερη του 30%.
Εκτίμησε ακόμη πως εντός του Μαΐου ίσως ληφθούν οι αποφάσεις για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά θα υλοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πορεία εσόδων

Για την απώλεια εσόδων ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ίσως και να είναι κάτω από το 30% για τον μήνα Απρίλιο, "το οποίο σημαίνει απώλεια εσόδων αλλά όχι κατάρρευση εσόδων" είπε.
"Τούτο έχει να κάνει και με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας" εξήγησε και αυτό σε συνδυασμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων και της έκδοσης του ομολόγου αυξάνει την δυνατότητα της χώρας. "Αυτό σημαίνει πως τα εν λόγω έσοδα προστίθεται στις δυνατότητες που έχει η χώρα να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης" επισήμανε.

Διατήρηση μέτρων

Για τα οριζόντια μέτρα που τώρα ισχύουν όπως η αποζημίωση προς εταιρείες και εργαζομένους είπε πως η κρατική στήριξη επαναλαμβάνεται και τον Μάιο σε εταιρείες που παραμένουν κλειστές ή σε αναστολή. Το εν λόγω μέτρο ανέφερε ότι θα κρατήσει και το μήνα Ιούνιο, ενώ στην περίπτωση του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών και του πολιτισμού τα εργαλεία αυτά θα αξιοποιηθούν "και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο", είπε. Αναφέρθηκε και στις σημερινές ανακοινώσεις για τον Πολιτισμό.
Έδωσε έμφαση στο νέο σχέδιο επιδότησης της απασχόλησης που θα γίνει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα αποζημίωσης για εταιρείες σε αναστολή "για να ενισχύσουμε την απασχόληση επιχειρήσεις.

Μείωση φόρων

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. "Άνοιξε μία παρένθεση η υγειονομική κρίση" με περισσότερες δαπάνες αλλά "τώρα που περνάμε στην επόμενη φάση θα δώσουμε το πλαίσιο του εφικτού των δανειακών και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε".
Αναφέρθηκε σε σκέψεις για "στοχευμένες μειώσεις" φόρων που θα "συζητήσουμε άμεσα με τον Πρωθυπουργό" και  σύντομα θα τις ανακοινώσουμε. Είπε πως είναι θέμα προς αξιολόγηση και η μείωση στην προκαταβολή φόρου αλλά του ΦΠΑ στις μεταφορές. "Ωστόσο όλα αυτά μαζί δεν μπορούν να γίνουν", είπε ο υπουργός και εξήγησε πως οι αποφάσεις θα λάβουν υπόψη τις ανοχές της οικονομίας.

Πλεόνασμα 2021

Για το τι θα γίνει με το πλεόνασμα του 2021 και με την ενισχυμένη εποπτεία ο ΥΠΟΙΚ είπε πως εκτιμά  πως θα "υπάρχει χαλαρότητα και το επόμενο χρόνο ή και τα επόμενα χρόνια" εξηγώντας πως  υπάρχουν περιορισμοί για τα μέτρα  που είναι αποδεκτά. Είπε και πως "θα επιδιώξουμε ταυτόχρονα και την μείωση των δημοσιονομικών στόχων".

Ύφεση

Για τις χθεσινές εκτιμήσεις της Κομισιόν είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ταυτίζεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί η Επιτροπή θεωρεί πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει κλειστή για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που δρομολογεί η κυβέρνηση. Ο δεύτερος είναι πως δεν έχει πάρει υπόψη της η Επιτροπή  τα δάνεια των 7 δισ. ευρώ που προωθούνται.
Επίσης δεν έχει λάβει υπόψη της τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει αλλά δεν έχουν αποφασισθεί και θα συζητηθούν αύριο και την άλλη εβδομάδα στο Eurogroup. Εξήγησε πως υπάρχουν εκκρεμότητες και στο θέμα του ESM και στο SURE αλλά και  στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
"Δεν έχουν αποφασιστεί και δεν περιλαμβάνονταν στις προβλέψεις διότι δεν ξέρει ποια χώρα θα υποβάλει αίτημα για την αξιοποίησή τους" είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Εξήγησε επίσης πως υπάρχει τόσο μεγάλη αστάθεια σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο που και στο ΥΠΟΙΚ με τη λήψη μέτρων βλέπουν την ύφεση από 5% έως 8%. Προχθές η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα εκτίμησε ύφεση 5% με 12% στην ΕΕ, είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Το θετικό, εξήγησε, είναι πως όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η ύφεση τα έχει ένα σχήμα αγγλικού γράμματος "V”, δηλαδή θα ακολουθήσει η ανάκαμψη γρήγορα και το 2020.
Για το πότε περιμένει θα έχει μία σαφή εικόνα της κατάστασης ο υπουργός απάντησε πως εξαρτάται από τις επιλογές των ειδικών στην Ελλάδα και από τις επιλογές που θα γίνουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για παράδειγμα επί των θεμάτων τουρισμού. "Δεν είναι μόνο ελληνικό  το ζήτημα αυτό, έχει να κάνει με το πώς θα λειτουργήσουν οι αεροπορικές εταιρείες το επόμενο χρονικό διάστημα" είπε.

Αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για το πόσα λεφτά θα αποφασισθούν να βρεθούν σε επίπεδο ΕΕ είπε πως το αποτέλεσμα έχει σχέση με το αν θα συνδυαστεί με τον επόμενο Πολυετές Προϋπολογισμό 2011 2027 και με το αν θα αυξηθούν  οι πόροι του. Είπε πως είναι ένα ζήτημα προς αξιολόγηση στα επόμενα δύο Eurogroup της Παρασκευής και της επόμενης εβδομάδος. "Θα γίνει συζήτηση για αυτό το θέμα, εμείς ζητούμε αυτό το νέο Ταμείο να είναι πολύ μεγάλο, να τροφοδοτείται από ένα κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους να λειτουργεί εμπροσθοβαρώς και να εστιάζεται κυρίως σε επιχορηγήσεις", είπε.
Η εκτίμησή του είναι ότι θα υλοποιηθεί αργότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2020.  Δεν απέκλεισε όμως να αποφασισθεί μέσα στο Μάιο.
"Αυτό που είναι κρίσιμο τώρα είναι να ολοκληρώσουμε τις αποφάσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα για το άλλο πακέτο στήριξης, για τα 540 εκατομμύρια ευρώ αλλά και για το πώς χρηματοδοτείται κάθε χώρα μέσα από το ΕΣΠΑ" είπε αφού μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ.
Εκτιμά πως μέχρι τις αρχές Ιουλίου "μόνοι μας θα τα βγάλουμε πέρα, με τις δικές μας δυνάμεις ταμειακά" και μετά θα αρχίσουν να έρχονται οι πόροι από το ΕΣΠΑ  και από το SURE.

Πολιτική 5689874179646492066
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε