Loading...

Τέλος στα capital controls έως τον Οκτώβριο!


Μια τεράστια ανάσα όχι τόσο για τους απλούς πολίτες αλλά για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας θα επιφέρει η ολοκληρωτική κατάργηση των capital controls τα οποία ήδη «μετράνε» 49 και πλέον μήνες ζωής.
Τη σχετική είδηση αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τη σχετική πρόθεση εξετάζει με προσοχή η τράπεζα της Ελλάδος «σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο». «Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα μπορούσαν να καταργηθούν σταδιακά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο Επί του παρόντος, οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος θα εξεταστούν», ανέφερε η ίδια πηγή σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Υπενθυμίζεται ότι τα capital controls εφαρμόστηκαν από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα με προτροπή και του τότε υπουργού Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος επανήλθε στη Βουλή, μέσω των εκλογών του Ιουλίου, ως πρόεδρος του ΜέΡΑ 25.
Αιτία και αφορμή ήταν η διαρκής ανασφάλεια των πολιτών οι οποίοι από τον Νοέμβριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015 (οπότε και εφαρμόστηκαν τα capital controls) απέσυραν από τις τράπεζες περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και όλα αυτά επειδή φοβούνταν τις... επιταγές ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πουν θα οδηγούσε στη χρεοκοπία του κράτους.
Ο εφιάλτης βέβαια εκείνος ανήκει πλέον στο παρελθόν και πλέον η κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι η άρση των κεφαλαιακών απαγορεύσεων δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέα φρενίτιδα απόσυρσης κεφαλαίων από τις τράπεζες αλλά αντιθέτως θα δώσει μεγάλη ανάσα στις κάθε διαμετρήματος επιχειρήσεις.

handelsblatt


Οικονομία 7026212508802410974
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε