Loading...

Η κρίση αξιών και θεσμών


Του Κων/νου Δέδε
 Δικηγόρος 

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς, γενικευμένης κρίσης, με οικονομικά αλλά και κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά και με άκρως δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους τομείς.
Η οικονομική κρίση εξελίσσεται με ιλιγγιώδη θα λέγαμε ταχύτητα, ιδίως μετά την εκλογή της κυβέρνησης Σύριζα, σε μια κρίση θεσμών και αξιών, καθώς μέσα σε συνθήκες ανέχειας, ανεργίας και μαρασμού, η πίστη των πολιτών σε αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες κτίστηκε για δεκαετίες ο κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικός ιστός, έχει κλονισθεί. 
Μία κρίση που προέρχεται κατά βάση από τον επηρεασμό των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς, την σημαντική πτώση του μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου, την υπολειτουργία και υποστελέχωση του δημοσίου, την πλήρη έλλειψη της αξιοκρατίας και ισονομίας.
Συνεπώς, η ελληνική κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά είναι επίσης υπαρξιακή και μέρος της ευθύνης φέρουν επίσης οι απλοί άνθρωποι. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ως λαός σπάνια κάνουμε αυτοκριτική και αναζήτηση των λόγων που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, προκύπτει αμφιβολία ως προς το αν μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία. 
Στην προσπάθεια να εντοπίσουμε τα αίτια της κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει αρχικά να λεχθεί ότι η Ελλάδα ήταν πάντα μια φτωχή χώρα που ωστόσο είχε αξίες, αξίες της φτώχειας και ξαφνικά ήλθε αυτός ο πλασματικός πλούτος, τον οποίο οι Έλληνες, όπως αποδείχθηκε, αδυνατούσαν να διαχειριστούν, ενώ και τα πρότυπα και είδωλα άλλαξαν ριζικά.
Μόλις, λοιπόν, η επίπλαστη αυτή ευμάρεια, ανατράπηκε με την εμφάνιση της κρίσης, η οποία σε κάθε περίπτωση επιδεινώθηκε ορατά μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η διάλυση της κοινωνίας και η παρακμή σε όλα τα επίπεδα ήρθαν στην επιφάνεια.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά σε δύο συγκεκριμένες αξίες, την Ελευθερία και την Παιδεία, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και τις οποίες η κυβέρνηση Σύριζα προσπαθεί συνεχώς να καταστρατηγήσει. Φαίνεται, μάλιστα, η κυβέρνηση να μάχεται συνεχώς να φιμώσει κάθε άποψη αντίθετη στις αριστερές ιδεοληψίες της, να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, προόδου και προκοπής και να αλλοιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι μέσω της παιδείας μεταλαμπαδεύονται οι γνώσεις και οι αξίες που διαμορφώνουν χαρακτήρες και συνετούς πολίτες, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι την φθίνουσα πορεία της εκπαίδευσης. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική Παιδεία χωρίς Ελευθερία. Δεν νοείται ευνομούμενο κράτος, αν ο κάθε μαθητής δεν μπορεί να έχει ακώλυτη και αμερόληπτη πρόσβαση στη γνώση, δυνατότητα επιλογής τρόπου μάθησης και ίσες ευκαιρίες. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πρωτοβουλία, επιχειρηματικότητα και κίνητρα. Γιατί η ελεύθερη πρωτοβουλία και η ελεύθερη οικονομία οδηγεί, τελικά, στην ελεύθερη δημιουργία. 
Όλες αυτές τις αξίες και αρχές, η τήρηση των οποίων μόνο επωφελής μπορεί να είναι για την κοινωνία μας, η κυβέρνηση δεν τις αγνοεί απλώς, αλλά τις καταπατά κατάφωρα.
Συμπερασματικά και γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια για την κοινωνία μας έχουν στενέψει επικίνδυνα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, αλλά ούτε και εμείς οι ίδιοι ως μονάδες. Μάλιστα, τώρα που η διακυβέρνηση Σύριζα πλησιάζει στο τέλος της, οφείλουμε ως πολίτες να απομακρύνουμε κάθε προβληματική ιδεολογική αγκύλωση και να έχουμε καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μπει ένα τέλος στην ανομία, την πλήρη αποδιοργάνωση και την αξιακή κρίση. Δεν μπορούμε ως λαός να επιτρέψουμε μία οικονομική συγκυρία να οδηγήσει σε εκφυλισμό των αξιών που οι προκάτοχοι μας με στερήσεις, αγώνες κατάφεραν να κατοχυρώσουν.

Πολιτική 5815740512750336848
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε