Σε σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία εξελίσσεται το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά τα πυρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την καινοφανή θέση του ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη για το περιεχόμενο της αναθεώρησης, αλλά και την άρνηση του κυβερνητικού στρατοπέδου να συναινέσει στην αλλαγή άρθρων-αιχμή, όπως αυτό για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η οδός Πειραιώς εγκαλεί την Κουμουνδούρου και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για εργαλειοποίηση της εκλογής Προέδρου.
Αφορμή, για να προστεθεί ακόμα ένα επεισόδιο στη…μάχη χαρακωμάτων ήταν το…κόκκινο της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το άρθρο 30 έλαβε 148 θετικές ψήφους, έναντι 120 κατά, τη στιγμή που το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή Προέδρου…πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία.
Στη Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ήχησε συναγερμός. Στελέχη της "γαλάζιας" παράταξης έκαναν λόγο για "άτακτη πολιτική υποχώρηση" και "κίνηση υστεροβουλίας από την κυβέρνηση κουρελού", καλώντας, παράλληλα, τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
"Οι ίδιοι οι βουλευτές της Κουμουνδούρου, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30, παράγραφος 1, που εκείνοι είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό. Γιατί το έκαναν αυτό; Πιθανότατα καταψήφισαν την πρότασή τους συντονισμένα, σε μία προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014. Είναι υπέρ της αποσύνδεσης της πρόκλησης εκλογών από την προεδρική εκλογή ή όχι; Διότι αυτό είναι το μείζον και όχι ο τρόπος εκλογής του. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται ότι σε ένα μήνα από σήμερα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναψηφίσουν την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόκληση εθνικών εκλογών; Η θα βρουν διάφορα προσχήματα για να υπαναχωρήσουν από αυτήν την αναγκαιότητα;", σχολιάζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην οδό Πειραιώς, εκτίμηση των "γαλάζιων" είναι ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και "εκείνοι που σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια" πιθανότατα εμπαίζουν τους πολίτες και παίζουν παιχνίδια με μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
"Όταν προ ημερών αντιλήφθηκαν στην κυβέρνηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την αλλαγή του άρθρου 32, παράγραφος 4, για την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών, άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να αποτραπεί πάση θυσία μια τέτοια εξέλιξη.
Κι ενώ στα λόγια ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε προχθές ότι τάχα δεν θέλει να επαναληφθεί αυτό που συνέβη το 2014, όταν έριξε μια εκλεγμένη κυβέρνηση εργαλειοποιώντας της αδυναμία εκλογής Προέδρου από τη Βουλή, μοιάζει να αναζητεί εδώ και μέρες τρόπους για να "κάψει" τη δική του πρόταση.
Για να μπορεί να επαναλάβει αυτό που έκανε το 2014", σημειώνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, διαμηνύουν ότι είναι απαραίτητο να φύγει η αβεβαιότητα που προκαλεί το ενδεχόμενο πρόκλησης εκλογών εξαιτίας αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"Δεν πρέπει να υπάρχει συζήτηση ότι θα γίνουν εκλογές μετά τις εκλογές, ότι η χώρα θα βρεθεί σε μια εκλογική περιδίνηση. Αυτό θα είναι καταστροφικό, για τους κόπους και τις θυσίες όλων των Ελλήνων, αλλά για την εικόνα της χώρας", είναι η εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας.