Η ανακοίνωση της στήριξης της ΝΔ στον γιατρό Νίκο Βλαχάκο, αδερφό του ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου, ως υποψήφιου Δημάρχου Πειραιά, συμπλήρωσε το παζλ των γαλάζιων υποψηφιοτήτων στους μεγάλους δήμους της χώρας. Χρίσματα με την παραδοσιακή κομματική μορφή δεν δόθηκαν, παρά μόνο δηλώσεις στήριξης συγκεκριμένων προσώπων. Στόχος της οδού Πειραιώς με αυτή την απόφαση, ήταν να μην υπάρξουν ενόψει των εθνικών εκλογών, δυσαρεστημένοι κομματικοί πυρήνες ανά την Περιφέρεια.
Άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις, η εμφάνιση της ΝΔ είναι πολυπρόσωπη, με τον κίνδυνο διάσπασης των ψήφων να είναι ορατός. Έτσι δεν είναι λίγοι οι Δήμοι, όπου εμφανίζονται δυο και τρεις υποψήφιοι προερχόμενοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έντονη είναι και η παρουσία του ΚΙΝΑΛ. Στις παραμέτρους που έχει λάβει υπόψη του το γαλάζιο επιτελείο, είναι και το σύστημα τις απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και το οποίο θα δυσχεράνει την εκλογή πολλών υποψηφίων από τον πρώτο γύρο.
Στην περίπτωση που είχαν δοθεί καθαρά κομματικά χρίσματα, υπήρχε το ενδεχόμενο, ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, να βρεθεί στο δεύτερο γύρο, απέναντι σε υποψήφιο προερχόμενο από τον ίδιο χώρο, ο οποίος όμως με τη στήριξη της τοπικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί, ακόμη και αν ο πρώτος είχε προηγηθεί στον α΄γύρο. «Αν δίναμε ευθέως χρίσματα, θα πέφταμε στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίαζε στο newpost.gr, έμπειρος κομματικός παράγοντας της οδού Πειραιώς, υπενθυμίζοντας και την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη για ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση.
Από το επιτελείο πάντως που χειρίζεται τις περιπτώσεις των υποψηφίων δημάρχων (Νικήτας Κακλαμάνης, Λευτέρης Αυγενάκης, Θανάσης Νέζης) γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν παντού ενιαίες υποψηφιότητες εκεί όπου εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες για πρόσωπα που έχουν βγει στο «αντάρτικο». Το μήνυμα πάντως εστάλη από την οδό Πειραιώς, πριν δυο εβδομάδες σε κλειστή σύσκεψη με τους γαλάζιους δημάρχους από όλη τη χώρα, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην Αθήνα για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Όταν έγιναν παράπονα για τις κινήσεις ορισμένων ανταρτών, ο Γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι θα τους γίνουν συστάσεις για να μην κατέβουν, "χαντζάρες δεν θα βγουν", όπως είπε χαρακτηριστικά, όμως αν προκύψουν συμπεριφορές που θα δημιουργήσουν πρόβλημα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαγραφές. Στο θέμα επανήλθε και χθες, σε συνεδρίαση της Διοικούσας Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία και του υποστηριζόμενου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποψηφίου δημάρχου, Νίκου Ταχιάου.
«Σε δήμους, όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης, και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο. Αυτό απαιτούμε από τα στελέχη μας» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης. Τα ζητήματα αυτά ωστόσο θεωρούνται μικρά, μπροστά στη δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει υποψηφίους ακόμη και για τους μεγάλους Δήμους της χώρας, όπως απέδειξε το παράδειγμα της Αθήνας.
Η δυστοκία στον ΣΥΡΙΖΑ
Το πρόσωπο έκπληξη του Μεγάρου Μαξίμου, για το Δήμο της Αθήνας, που «δεν ξέρει να χάνει», φαίνεται ότι είναι τελικά, ο 35χρονος υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αύριο συνεδριάζει η δημοτική παράταξη του κόμματος "Ανοιχτή Πόλη" προκειμένου να εισηγηθεί την υποψηφιότητά του, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα πίεσης της Κουμουνδούρου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο είχε προσανατολιστεί στη στήριξη του Παύλου Γερουλάνου, όμως συνάντησε την αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη. Άλλωστε επιλογές με καθαρά κομματικά χαρακτηριστικά, έγιναν και στηΘεσσαλονίκη με την Κατερίνα Νοτοπούλου και στον Πειραιά με τον Νίκο Μπελαβίλα. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η κα Νοτοπούλου ήρθε ως αποτέλεσμα του «αδειάσματος» που έγινε από τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος τελικά επέλεξε να μην είναι υποψήφιος, παρά τη στήριξη που του εξέφρασε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι γαλάζιοι υποψήφιοι
Μέχρι σήμερα, οι υποψηφιότητες που έχουν τη στήριξη της οδού Πειραιώς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, εκτός από του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο της Αθήνας, του Νίκου Ταχιάου στη Θεσσαλονίκη και του Νίκο Βλαχάκου στον Πειραιά, είναι: στη Λάρισα, της Ρένας Καραλαριώτου, στο Καρπενήσι του Νίκου Σουλιώτη, στο Αγρίνιο του Γιώργου Παπαναστασίου, στην Άρτα του Χρήστου Τσιρογιάννη, στην Ηγουμενίτσα του Γιάννη Λώλου, στην Καστοριά του Ανέστη Αγγελή και στην Κέρκυρα της Μερόπης Υδραίου.
Στην Τρίπολη του Γιάννη Σμυρνιώτη, στη Σύρο του Γιώργου Μαραγκού, στη Ρόδο του Αντώνη Καμπουράκη, στην Καρδίτσα του Βασίλη Τσιάκου, στα Τρίκαλα του Δημήτρη Παπαστεργίου, στο Βόλο της Νάνσυς Καπούλα, στη Βέροια της Γεωργίας Μπατσαρά, στο Κιλκίς του Δημήτρη Κυριακίδη, στη Δράμα του Χριστόδουλου Μαμσάκου, στην Αλεξανδρούπολη του Ευάγγελου Λαμπάκη, στην Καβάλα της Δήμητρας Τσανάκα, στην Ξάνθη, του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, στην Κομοτηνή του Αντώνη Γραβάνη, στη Λευκάδα του Θόδωρου Σολδάτου, στα Χανιά του Άρη Παπαδογιάννη και στο Ρέθυμνο του Θοδωρή Νίνου.
Στις 13 περιφέρειες της χώρας, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι περιφερειακές εκλογές έχουν ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, οπότε σε αυτή την περίπτωση έχουν δοθεί χρίσματα: στον Γιώργο Πατούλη για την Αττική, στον Απόστολο Τζιτζικώστα για την Κεντρική Μακεδονία, στον Παναγιώτη Νίκα για την Πελοπόννησο, στον Αλέκο Καχριμάνη για την Ήπειρο, στον Φάνη Σπανό για τη Στερεά Ελλάδα, στον Νεκτάριο Φαρμάκη για τη Δυτική Ελλάδα, στη Ρόδη Κράτσα για την Ιονίων Νήσων, στο Γιώργο Κασαπίδη για τη Δυτική Μακεδονία, στο Χρήστο Μέτιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, στη Χριστιάνα Καλογήρου για το Βόρειο Αιγαίο, στον Γιώργο Χατζημάρκο για το Νότιο Αιγαίο και στον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη για την Κρήτη.