Loading...

Η ΝΔ φέρνει στη Βουλή το κολαστήριο της Μόριας και τις καταγγελίες για την διαχείριση των κονδυλίων


Το μεγάλο θέμα με το προσφυγικό θα φέρει στην Βουλή, ίσως και σήμερα η Νέα Δημοκρατία με αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα καταθέσει. 
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα απαιτήσει απαντήσεις για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και στα άλλα hot spots αλλά και για τις καταγγελίες που έχουν μείνει αναπάντητες από την κυβέρνηση σχετικά με το το σκέλος της διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό, κάτι που αποτελεί και αντικείμενο έρευνα της OLAF εδώ και μερικές εβδομάδες.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση ασκεί κριτική στην Ελλάδα όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά κέντρα. «Παρότι μειώθηκε ελαφρώς τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει ανησυχητική», αναφέρεται σε απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά από επερώτηση που κατέθεσε η Κ.Ο. των Πρασίνων και την οποία δημοσιεύουν αύριο οι εφημερίδες του «Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας».
Όπως αναφέρεται, το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. «Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, τα ραντεβού που δίνονται τώρα στη Λέσβο για προφορικές ακροάσεις είναι για τον Μάρτιο του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ελαφρώς. Μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά παραμένει όμως το να επισπευστούν την ίδια ώρα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες», επισημαίνεται στην απάντηση που έλαβε η βουλευτής των Πρασίνων Λουίζε Άμτσμπεργκ.
Μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης για βιασμούς, κακοποιήσεις και εγκληματικές ενέργειες μέσα στη Μόρια, οι αστυνομικές αρχές του νησιού φαίνεται πως αποφάσισαν να τα συγκεντρώσουν και μαζί με τις επίσημες καταγγελίες των Γιατρών χωρίς Σύνορα να τις καταθέσουν στην Εισαγγελία Μυτιλήνης.
Στόχος του αστυνομικού διευθυντή Ελευθέριου Ντουρουντού είναι να εξακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα τόσο αν τελικά οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα είναι αληθή όσο και αν υπάρχουν αστυνομικές παραλείψεις και ευθύνες για όσα διαδραματίζονται στο κολαστήριο της Μόριας.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, στον χώρο των Γιατρών χωρίς Σύνορα έξω από το ΚΥΤ Μόριας έχουν καταγραφεί 23 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, από τα οποία 9 αφορούσαν παιδιά ακόμα και πέντε ετών. Την καταγγελία αυτή επανέλαβε στον «Ε.Τ.» ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών χωρίς Σύνορα, ξεκαθαρίζοντας ότι σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τα παιδιά -κάποιες από αυτές αφορούσαν και βιασμό- είτε οι γονείς των παιδιών κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία είτε οι ίδιοι οι γιατροί συνόδεψαν τα παιδιά τόσο στο νοσοκομείο όσο και στις αστυνομικές αρχές.

Η μαρτυρία

«Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικες και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών. Σε κάθε ένα από τα περιστατικά αυτά, ακολουθήσαμε το ιατρικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει επείγουσα φροντίδα εάν απαιτείται, επείγουσα αντισύλληψη, πρόληψη της μετάδοσης του HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, εμβολιασμό και εργαστηριακές εξετάσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις παρείχαμε, επίσης, ψυχολογική υποστήριξη. Στη Λέσβο, συνεργαζόμαστε παράλληλα με το τοπικό νοσοκομείο, με σκοπό την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των ιατρικών επιπλοκών της σεξουαλικής βίας. Για όλα τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης, που είδαν οι ομάδες μας, έχει ενημερωθεί η Αστυνομία. Η ευθύνη διενέργειας ιατροδικαστικής εξέτασης και διερεύνησης των αναφορών σεξουαλικής βίας, καθώς και η προστασία των θυμάτων ανήκει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και συγκεκριμένα στην Αστυνομία και τον εισαγγελέα.
Οι ομάδες μας βλέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση περιστατικά σεξουαλικής βίας και επιθέσεων, απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν», αναφέρει ο κ Βεΐζης.
Πολιτική 6837356766282484977
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε