Loading...

Καταρρέει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Πού θα κριθούν οι εκλογές


Την παγιωμένη και μη αντιστρέψιμη εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν οι δύο μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον Νοέμβριο, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται 16,5 μονάδες πίσω από τη ΝΔ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να φλερτάρει με την αυτοδυναμία, με τις γαλάζιες έδρες να κυμαίνονται μεταξύ 154 έως 174. Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι στις 9,5 μονάδες.
Ωστόσο στην οδό Πειραιώς δεν μένουν στη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά στα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι καταρρέουν όλα τα αφηγήματα που έχει επιχειρήσει να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, ενόψει των εθνικών εκλογών. Η μεγάλη πολιτική επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ στη σκανδαλολογία και στο κλίμα πόλωσης στην πολιτική ζωή, φαίνεται ότι πάει χαμένη, καθώς το 53% των πολιτών λένε ότι τα θέματα περί «σκανδάλων» δεν θα τους επηρεάσουν στο τι θα ψηφίσουν.
«Τζάμπα» φαίνεται ότι γίνονται και οι εξαγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, δεδομένου ότι ποσοστό 64% των ερωτηθέντων, απαντά ότι δεν τους επηρεάζουν και πως στις επόμενες εκλογές δεν πρόκειται να ψηφίσει με αυτό το σκεπτικό. Παράλληλα και στις δύο μετρήσεις, τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν: στην Public Issue το 74% πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 17% στην σωστή, με το 22% να νιώθει απογοήτευση, το 21% οργή/αγανάκτηση και το 19% ανησυχία/άγχος.
Στην Pulse καταγράφεται και η λαϊκή δυσαρέσκεια στην αντιμετώπιση της ανομίας: οι ερωτηθέντες απαντούν αρνητικά στο αν η πολιτεία αντιμετωπίζει σωστά και με επάρκεια τα φαινόμενα ανομίας, στο συντριπτικό ποσοστό του 73%. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, στη ΝΔ πιστεύουν ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας. Εκεί όπου το 52% των πολιτών εκτιμά ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν διευκολύνει την προσέλευση ξένων επενδύσεων.
Γεγονός που, όπως λένε από την οδό Πειραιώς, επιβεβαιώνει πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει την εικόνα της ομαλοποίησης της αγοράς δεν βρίσκει ανταπόκριση ούτε στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης στις επόμενες δημόσιες ομιλίες του, θα καλεί τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει γιατί ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνησή του, προβλέπει δύο δισεκατομμύρια πρόσθετους φόρους.
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητά από τον πρωθυπουργό, να απαντήσει στο γιατί ενώ ο ίδιος διαβεβαίωνε για «καθαρή έξοδο στις αγορές» από τον Αύγουστο, η χώρα βρίσκεται σταθερά σε αδυναμία να δανειστεί. Στο γαλάζιο οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα «ιδιαίτερα σοβαρό», καθώς τα επιτόκια δανεισμού υπερβαίνουν το 4,6%, και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών που εξήλθαν από μνημόνια.
Με βάση όλα τα παραπάνω, στη ΝΔ δεν θα απέκλειαν ένα ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού ακόμη και τον Μάρτιο, αποκλείοντας σιγά - σιγά την πιθανότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να φτάσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019, και «να πάρει και άλλες 30 μέρες», όπως έχει «απειλήσει» κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha. «Είναι προϋπολογισμός της κάλπης, φτιαγμένος κάτω από την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εξαπατήσει τους προδομένους ψηφοφόρους του και εκείνους που φτωχοποίησε η πολιτική του» τόνιζε στην ιστοσελίδα μας, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.
Πολιτική 2905969592061484560
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε