Loading...

Το σχέδιο της ΝΔ για τη μείωση της παραβατικότητας και της ανομίας


Tο πρώτο χρέος κάθε οργανωμένης Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό είναι κάτι το οποίο την επόμενη μέρα θα το κάνουμε πράξη». Η φράση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τρίτη, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, μπορεί να «χάθηκε» μέσα στον ορυμαγδό των πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι απολύτως ενδεικτική των προτεραιοτήτων που θέτει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Οπως εκτιμούν εξάλλου στο «στρατηγείο» της Πειραιώς, τις πρώτες ημέρες μιας διακυβέρνησης της Ν.Δ. η διαφορά δεν θα φανεί σε ζητήματα οικονομίας, αλλά στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και της δημόσιας τάξης. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2014 είχε τεθεί σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Θησέας, με βασική εμπροσθοφυλακή του τις μαζικές επιτόπιες περιπολίες σε γειτονιές «υψηλής παραβατικότητας» (βάσει σχεδίου), ιδιαιτέρως υποβαθμισμένες, με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα.
Το μοντέλο αυτό αποτελούσε προσομοίωση του αγγλοσαξονικού μοντέλου (τα λεγόμενα BLOCKS). Η εικόνα μάλιστα του τότε υπουργού Βασίλη Κικίλια να δίνει το «παρών» σε πολλές περιπολίες ενίσχυε και την εικόνα της εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας. Πέρα από την ενίσχυση των καθημερινών περιπολιών, το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την τάξη και την ασφάλεια, ειδικά στο πολύπαθο κέντρο των Αθηνών, περιλαμβάνει αρκετές από τις λεγόμενες «έξυπνες» λύσεις.
Μία από αυτές είναι η υλοποίηση ενός τολμηρού σχεδίου ουσιαστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων. Μέσα από την ανάπλαση, αλλά και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ασφάλειας που υπάρχει έντονο -και παραδοσιακά- γύρω από τον χώρο του Πολυτεχνείου. Το σχέδιο για το Μουσείο και το Πολυτεχνείο περιλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες ανάπλασης, όπως το να πεζοδρομηθεί η γειτονιά, να ενωθεί το κτίριο του Μουσείου με το κτίριο του Πολυτεχνείου και, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, να φύγει η Αρχιτεκτονική Σχολή από το Πολυτεχνείο. «Να αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και να δώσουμε την αίσθηση στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας ότι πραγματικά νοιαζόμαστε γι’ αυτούς και ότι προχωράμε σε κινήσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τους», έχει πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ιδέα αυτή, που αγγίζει ουσιαστικά το πρόβλημα των Εξαρχείων και της ευρύτερης περιοχής.
Δέκα είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου της Ν.Δ.για τη μείωση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και της ανομίας:
1. Καθιέρωση ένστολης αστυνόμευσης, πεζής και εποχούμενης, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Με ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.
2. Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, για να εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.
3. Καταπολέμηση όλων των εστιών ανομίας και παραβατικότητας. Κανένα άβατο, όπως αυτά των Εξαρχείων ή του Μενιδίου, δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο κράτος. Η έντονη παρουσία της Αστυνομίας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως τονίζουν στη Νέα Δημοκρατία.
4. Πλήρης και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για κάθε περιστατικό φθοράς της δημόσιας περιουσίας, με άμεση επιβολή ποινών και προστίμων στους παραβάτες. Οι σκηνές καταστροφών σε ακυρωτικά μηχανήματα σταθμών του μετρό, σε πανεπιστήμια και άλλα δημόσια κτίρια δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, υπογραμμίζουν στην Πειραιώς.
5. Ανακατανομή των αστυνομικών δυνάμεων με βάση τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή. Αποδέσμευση των Σωμάτων Ασφαλείας από γραφειοκρατικές και μικρότερης σημασίας αρμοδιότητες.
6. Αναβάθμιση της βασικής εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας και θεσμοθέτηση της συνεχούς μετεκπαίδευσής τους. Ανανέωση των υποδομών των Σωμάτων Ασφαλείας και διασφάλιση ότι μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, παρέχοντας τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Παράλληλα, ενίσχυση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και λογοδοσίας του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. Φαινόμενα αυθαιρεσίας, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας θα τιμωρούνται άμεσα, χωρίς εκπτώσεις.
7. Κατάργηση της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου έτσι όπως εφαρμόζεται από αυτή την κυβέρνηση.
8. Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και των επεκτάσεών του από τον Σταύρο Κοντονή.
9. Επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ'.
10. Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για άδειες κρατούμενων βαρυποινιτών-τρομοκρατών.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/10/2018 

Πηγή: 
Πολιτική 768440795055136943
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε