Loading...

Νέο «φιάσκο» στα εθνικά θέματα φοβούνται στη ΝΔ


Η πολιτική καταιγίδα που ξέσπασε με την απομάκρυνση Κοτζιά από την κυβέρνηση, δεν δημιούργησε μόνο ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά σύμφωνα με την ΝΔ μπορεί να προκαλέσει νέα, τεράστια ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Στην οδό Πειραιώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για καινούριο «φιάσκο» στην εξωτερική πολιτική και δεν αναφέρονται στο Σκοπιανό, αλλά στα ελληνοτουρκικά.
Η νέα πρόκληση από το «Barbaros» και το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει η Τουρκία στη θαλάσσια σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, δείχνει ότι η γειτονική χώρα προτίθεται να κλιμακώσει στο επόμενο διάστημα την ένταση, στη σκιά της δήλωσης Τσίπρα ότι γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου. Ωστόσο στη ΝΔ φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση υπό τη σημερινή σύνθεση αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε κρίση.
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή της οδού Πειραιώς, η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί τα εθνικά θέματα, δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα που έχει βαθιές ιδεολογικές ρίζες στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική ανικανότητα, αποδίδεται από τη ΝΔ, όχι μόνο στα δύο κέντρα εξουσίας (Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών) που λειτουργούσαν ταυτόχρονα και αυτόνομα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, αλλά και στις διεθνιστικές και μηδενιστικές ιδεοληπτικές εμμονές που κουβαλούν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως επιχείρημα για να στηρίξει αυτή την άποψη του γαλάζιου επιτελείου, η ίδια πηγή ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, δύο παραδείγματα: πρώτο, τη δήλωση του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, το Σεπτέμβριο του 2015, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, όπου προκειμένου να απαντήσει στην κριτική της κυβέρνησής του για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, είπε το αξέχαστο «έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;».
Βέβαια μετά από τρία χρόνια και πολλές κυβερνητικές περιπέτειες, ο κ. Τσίπρας με αφορμή το επεισόδιο στα Ίμια τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το περιπολικό «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και ότι δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά ευρωπαϊκά. 
Ως δεύτερο παράδειγμα της έλλειψης κατανόησης των εθνικών θεμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης, από την ΝΔ αναφέρουν την ατάκα του κ. Τσίπρα για τη «διευθέτηση συνόρων που είναι σε εξέλιξη με την Αλβανία». «Η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα», ανάφερε το πρωθυπουργικό γραφείο, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη φράση του κ. Τσίπρα. 
Ως ενδεικτικό γεγονός της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση και το «φιάσκο» με την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος «ξεσπάθωσε» σε ελληνικό έδαφος, προβάλλοντας μια σειρά αξιώσεων, μπροστά την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.
Τα λειτουργικά ζητήματα
Εκτός όμως από την ιδεολογική προσέγγιση των εθνικών θεμάτων που δημιουργεί τετελεσμένα για τη χώρα, τα γαλάζια στελέχη θέτουν και ζήτημα (υπό)λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών, από τη στιγμή που το ανέλαβε ο κ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, με επικεφαλής το διπλωμάτη Γιώργο Κουμουτσάκο, έχει θέσει ήδη τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
- Θα πηγαίνει -και κάθε πότε- ο κ. Τσίπρας στο υπουργείο των Εξωτερικών;
- Θα ασχολείται με το σύνολο των κρίσιμων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής ή μόνο με την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών;
- Ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα στα κρίσιμα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. και στις άλλες σημαντικές διεθνείς της υποχρεώσεις;
- Πως θα καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες παρακολούθησης και εκπροσώπησης της χώρας στο πλαίσιο των σοβαρών διμερών σχέσεων;
- Ποιος θα ασκεί την καθημερινή διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο;

Από τη ΝΔ απαντούν και στο επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η ανάληψη των καθηκόντων του ΥπΕξ από τον πρωθυπουργό δεν είναι κατι που συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς το ίδιο έπραξαν για σύντομα διαστήματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου: «και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για πρωθυπουργούς με γνώση των πολύπλοκων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής την οποία είχαν αποκτήσει, έχοντας διατελέσει και στο παρελθόν υπουργοί Εξωτερικών» διευκρίνιζαν από την οδό Πειραιώς.
ΠΗΓΗ

Πολιτική 1979696836395994504
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε