Loading...

ΝΔ: Προσχηματικές η παραίτηση και οι απομακρύνσεις μετά την καταστροφή στο Μάτι


Προσχηματικές είναι για τη ΝΔ οι αλλαγές της κυβέρνησης μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Όπως αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη, τόσο η παραίτηση του Νίκου Τόσκα όσο και το «ξήλωμα» στις ηγεσίες της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. δεν πείθουν την κοινή γνώμη ότι έγιναν με αιχμή την απόδοση ευθυνών αλλά με στόχο την αναζήτηση επικοινωνιακής «διεξόδου» από το δημοσκοπικό τέλμα που έχει οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να παρουσιάσει συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του με στόχο την ανάδειξη της κυβερνητικής ολιγωρίας και του μπαράζ λαθών που καταγράφηκαν με αποτέλεσμα την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
«Εξυπακούεται ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει σχέδιο εκκένωσης, με συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες -με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων που είχαν εγκατασταθεί το διάστημα που διατέλεσα υπουργός- και να είχε εφαρμοστεί. Δεν γνωρίζω γιατί αυτό δεν έγινε, ποιες εντολές εδόθησαν, πότε και από ποιους», δήλωσε («Καθημερινή») ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας: «Αυτό το οποίο έχω διαπιστώσει είναι ότι τις κρίσιμες ώρες επικρατούσε απόλυτο χάος, χωρίς να υπάρχει κεντρική καθοδήγηση από ένα και μόνο συγκεκριμένο πρόσωπο και χωρίς να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων».
Και πρόσθεσε: «Μία πολιτική εποπτεία, η οποία στους κρίσιμους τομείς ασκείται με δύο τρόπους: Αφενός με την επιλογή των κατάλληλων ατόμων στην άσκηση κρίσιμων καθηκόντων και αφετέρου με τον έλεγχο εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του τρόπου με τον οποίο τα επιτελούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανές ότι υπήρξε αστοχία και στα δύο κρίσιμα και αλληλένδετα ζητήματα», σημειώνει.
Κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφορία, εντόπισε ως πηγή της εθνικής τραγωδίας από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. Σε συνέντευξή του («Εθνος») έκανε λόγο και για ποινικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν και για παραιτήσεις υπουργών για την «πρωτοφανή δυσλειτουργία, τις πλημμέλειες και τις αξιόποινες πράξεις των προσώπων που συγκροτούν το διοικητικό μηχανισμό στον οποίο προΐστανται».
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για την εθνική τραγωδία. Δεκάδες ανθρωποκτονίες, εκατοντάδες σωματικές βλάβες προκλήθηκαν γιατί κάποιοι ενήργησαν πλημμελώς», σημειώνει και προσθέτει πως «όσοι παρέλειψαν να διατάξουν την εκκένωση της περιοχής φταίνε και θα τιμωρηθούν». Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό της εθνικής τραγωδίας, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως πολιτική ευθύνη σημαίνει ότι τα πολιτικά πρόσωπα αναγνωρίζουν πως τουλάχιστον οι υφιστάμενοί τους έκαναν λάθη και ως προϊστάμενοι αναλαμβάνουν το πολιτικό βάρος αυτών των λαθών και παραιτούνται.
«Οι νεκροί, το πένθος και η καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής εξαιτίας καταφανούς και απαράδεκτης ανικανότητας απαιτούν κάτι πολύ περισσότερο από μια προκλητικά καθυστερημένη παραίτηση και μια κενή περιεχομένου ανάληψη πολιτικής ευθύνης», δήλωσε ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξη στο ΑΠΕ: «Η συντελεσθείσα “ύβρις” είναι πολύ βαριά για να θεραπευθεί από μια τόσο ασθενή και μικρόψυχη δήθεν “νέμεση”. Ολα έγιναν αργά και μισά», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην παραίτηση Τόσκα. Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαχείριση της κρίσης με ψέματα και ανακριβείς πληροφορίες μπροστά στις κάμερες για «φτηνό εντυπωσιασμό» και παραπλάνηση πολιτών. «Μα είναι δυνατόν να γίνεται διαχείριση κρίσης σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και όχι σε “στεγανό” από εξωτερικούς, άσχετους περισπασμούς, Θάλαμο Επιχειρήσεων; Τι είναι η διαχείριση μιας κρίσης, “Survivor”; Δεν έχουν καμία συναίσθηση της αποστολής τους;
Όλα και μόνον για την επικοινωνία. Πέραν αυτού τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα υπαρκτά σφάλματα του χθες δεν είναι άλλοθι για την απόλυτη ανικανότητα του σήμερα. Η κυβέρνηση δεν ανέλαβε τον περασμένο μήνα. Μετρά τριάμισι χρόνια ευθύνης. Υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό περίπου 1.700 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεως αυθαίρετων κτισμάτων.
Γιατί δεν έγινε ούτε μία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.; Μήπως γιατί, όπως τόσο αστεία αλλά και θλιβερά ειπώθηκε, οι κυβερνώντες ήταν “απασχολημένοι με την εφαρμογή των Μνημονίων”; Οι ευθύνες τους ξεπερνούν την τελευταία τραγωδία. Έκαναν την Ελλάδα μεσίστια χώρα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Πολιτική 1595925210195396545
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε