Loading...

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Δεν υπήρξε κανένα ίχνος μόλυνσης στις παραλίες του Δήμου μας»




Πριν από μερικούς μήνες, ο Σαρωνικός Κόλπος δοκιμάστηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που προκάλεσε μεγάλης έκτασης οικολογική καταστροφή. Μιλήσαμε για το θέμα με τον Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ο οποίος δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του attikinews και μας είπε για τα μέτρα που έλαβε για την θωράκιση της πόλης. Επίσης, μας είπε πως για να θεσπιστεί η απλή αναλογική στους δήμους, πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία και ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Αντιμετωπίσατε μια μεγάλη πρόκληση προ μερικών μηνών, με την πετρελαιοκηλίδα που έφτασε μέχρι τις ακτές του Δήμου σας. Υπάρχει σήμερα θέμα μόλυνσης;

Είχαμε μόνο ένα 8ωρο περιθώριο να αντιδράσουμε πριν έρθει η ρύπανση προς το δικό μας θαλάσσιο μέτωπο και να αντιδράσουμε, προσλαμβάνοντας εταιρεία από την Θεσσαλονίκη για να στήσει την άμυνα της πόλης και προλάβαμε να μην μολυνθούν οι ακτές μας από το ναυάγιο. Στήσαμε έναν φράχτη, 3.500 μέτρα, και συγκεντρώσαμε πλωτά μέσα, 110 κ.μ ρύπανσης πριν διασκορπιστεί στις ακτές μας. Ευτυχώς, μας έμεινε μόνο η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκομίσαμε, εάν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το ναυάγιο, κάναμε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο των υδάτων στις ακτές μας καθώς και μακροσκοπικές αυτοψίες από σκάφος αλλά και του βυθού και διαπιστώσαμε πως δεν υπήρξε κανένα ίχνος μόλυνσης στις παραλίες του Δήμου μας.

Ενημερώσατε ο ίδιος τους δημότες σας για τη δημιουργία της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Βάρη. Δεν θα επιβαρύνει η μονάδα την ευρύτερη περιοχή; Και τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπογράψατε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

Υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο συναντίληψης με το ΥΠ.ΕΘ.Α το οποίο προβλέπει τη διερεύνηση της αξιοποίησης των εκτάσεων που ανήκουν στο Υπουργείο εντός των ορίων του Δήμου μας για το κοινό καλό. Συζητάμε σήμερα τη δημιουργία μίας μονάδας ολικής διαχείρισης απορριμμάτων εντός της έκτασης της Σχολής Ευελπίδων η οποία θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της πόλης μας και της Σχολής. Για να προχωρήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, έχουμε συνάψει σύμβαση με το ΕΜΠ για την επιστημονική συνδρομή και την κατάρτιση μελέτης μετά από έρευνα όλων των υφιστάμενων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη, προκειμένου να βρεθεί λύση η οποία θα είναι απόλυτα καθαρή και φιλική στο περιβάλλον, θα είναι δοκιμασμένη σε άλλες πόλεις και τέλος θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Αν δεν είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα προχωρήσουμε. Το σύμφωνο με το ΥΠΕΘΑ είναι δεσμευτικό μόνο για τη δημιουργία μίας επιτροπής η οποία θα διερευνήσει αυτή την πιθανότητα. Οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα είναι μετά τη σύνταξη της μελέτης από τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, αλλά και την εκτενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης δεν θα έπρεπε να ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, αλλά Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας. Ποια είναι η δική σας θέση επ’ αυτού; 

Η διοικητική μεταφορά του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας θα σημάνει και την ταυτόχρονη μεταφορά του στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών. Τόσο η Π.Ε. Νότιας Αθήνας όσο και η Β’ Αθηνών είναι διοικητικά «γιγαντωμένες» διοικητικές ενότητες και σήμερα κάποιοι συζητάνε την περαιτέρω αύξηση τους. Για να αποφασίσουμε που θα ανήκει ο Δήμος μας, θα πρέπει πρώτα να αναθεωρήσουμε ριζικά τη διοικητική δομή του λεκανοπεδίου και να δημιουργήσουμε μικρές ενότητες μέσα από τις οποίες θα μπορεί να εκφράζονται οι τοπικές κοινωνίες. Όταν γίνει αυτό, ίσως να είναι επίκαιρο το θέμα του Δήμου μας και σε ποια διοικητική ενότητα θα έπρεπε να ανήκει.

Συμφωνείτε με την επιβολή της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ, από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Υπάρχει η πολιτική κουλτούρα για κάτι ανάλογο στη χώρα μας;

Όποια πρωτοβουλία μας οδηγεί πιο κοντά σε «περισσότερη δημοκρατία» είναι επιθυμητή και καλοδεχούμενη. Για να θεσπιστεί όμως η απλή αναλογική στους δήμους, πρέπει πρώτα, όπως υπάρχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, να δημιουργηθούν εργαλεία και ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των δήμων. Μια θέσπιση της απλής αναλογικής η οποία δεν θα θωρακίζεται με τα απαραίτητα νομικά «εργαλεία», επιφέρει τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι δήμου σε ακυβερνησία ή, ακόμα χειρότερα, σε κάποιες περιπτώσεις η λήψη κομβικών αποφάσεων να γίνεται προϊόν συναλλαγής προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στα όργανα. Πρώτα λοιπόν πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των δήμων και μετά να θεσπίσουμε την απλή αναλογική.

Θα επιδιώξετε την επανεκλογή σας το 2019;


Θεωρώ πως ίσως είναι νωρίς να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα καθώς έχουμε ακόμα πολλή δουλειά στο Δήμο και προέχει η προσπάθειά μας να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα συζητήσω με τους συνεργάτες μου, θα συναποφασίσουμε κατά πόσο θα είμαστε χρήσιμοι για την πόλη μας αν θέσουμε εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2019 και τότε θα ανακοινώσουμε την απόφαση που θα πάρουμε όλοι μαζί.


Περιφέρεια Αττικής 2738603654527008108
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε