Loading...

Στο τουρκικό δικαστήριο αύριο οι έλληνες στρατιωτικοί - Παρόντες οι γονείς τους - Γιατί ανησυχούν οι ελληνικές Αρχές


Στο τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης παρουσιάζονται αύριο Δευτέρα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία.

Για τυχόν τροποποίηση του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν ανησυχούν οι ελληνικές Αρχές, όπως μετέδωσε το skai.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι κυριότερες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο ένστολοι αφορούν παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, αφότου πιάστηκαν να έχουν παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

Ωστόσο, οι τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση διερευνούν εάν χρειάζεται διεύρυνση του φακέλου με κατηγορίες περί κατασκοπείας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι εισαγγελείς εξετάζουν τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται τη Δευτέρα, όταν οι δύο στρατιωτικοί θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, όπου και αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα αφεθούν ελεύθεροι ή εάν θα παραμείνουν υπό κράτηση έως τη δικάσιμο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στις απολογίες τους οι δύο Έλληνες υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να μπουν σε τουρκικό έδαφος. Διευκρίνισαν ότι πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος ενώ ακολουθούσαν πατημασιές που είδαν στο χιόνι, με την υποψία ότι πρόκειται για ίχνη λαθρομεταναστών.

Οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται στις κλειστές φυλακές Αδριανούπολης. Ζήτησαν κι έλαβαν μέσω των δικηγόρων τους κάποιες αλλαξιές ρούχων, ειδικά για την εμφάνισή τους στο δικαστήριο, αλλά και λίγα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Διπλωματικός πυρετός

Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για το περιστατικό. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έχει επικοινωνήσει δύο φορές με τον τούρκο ομόλογό του, και σύμφωνα με πληροφορίες, του μετέφερε το μήνυμα ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν είχαν καμία κακή πρόθεση.

Υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτευσης απορρίπτουν κάθε σενάριο ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Στην Αδριανούπολη οι γονείς την Δευτέρα για την δίκη

Στην Αδριανούπολη θα βρεθούν την Δευτέρα προκειμένου να παραστούν στην δίκη των παιδιών τους, οι γονείς του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη από την Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι γονείς του ανθυπολοχαγού έφτασαν από την Καστοριά όπου μένουν στην Ορεστιάδα και συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ Λοχία που είναι απ’ την Ορεστιάδα, προκειμένου να ρυθμίσουν κάποιες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σε συνεργασία με το ελληνικό Προξενείο της Αδριανούπολης, ώστε να μπορέσουν όχι απλά να βρεθούν στην τουρκική πόλη, αφού αυτό είναι πολύ εύκολο, αλλά να δώσουν το παρόν και στην δικαστική αίθουσα.

Τους πήγαν ρούχα και χρήματα

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το Πεντάγωνο, σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές μεταφέρθηκαν από την Ορεστιάδα πολιτικά ρούχα και χρήματα για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Κι αυτό προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτική ενδυμασία στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραβίαση συνόρων, παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

Παράκληση στην Ορεστιάδα

Οι γονείς του Ορεστιαδίτη υπαξιωματικού, παραβρέθηκαν πριν λίγη ώρα και στην παράκληση για τα δύο παληκάρια που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Παναγίας στο προάστιο της Κλεισσούς Ορεστιάδας, μαζί με συγγενείς, γνωστούς και φίλους, οι οποίοι όλοι μαζί προσευχήθηκαν για τους δυο στρατιωτικούς μας, ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η περιπέτεια.


ΠΗΓΗ
Διάφορα 5244426944661109039
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε