Loading...

Σοφία Ζαχαράκη: «Έχουμε μείνει να περιστρεφόμαστε γύρω από τις αυταπάτες του κυρίου Τσίπρα»



«Η αλαζονεία και η αμετροέπεια, με την οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, ο λόγος που χρησιμοποιεί, δεν αφορούν μόνο την αισθητική της δημόσιας ζωής, αλλά πλήττει την ίδια την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, προκαλώντας ανησυχία και ανασφάλεια σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας», μας λέει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Η Σοφία Ζαχαράκη δέχθηκε να μιλήσει στο attikinews και υπογραμμίζει σχετικά με το θέμα των ημερών που είναι τα όσα συνέβησαν το α’ εξάμηνο του 2015, πως «αυτό που αποκαλύπτεται είναι η συνωμοτική δράση μιας ομάδας ανθρώπων, με επίκεντρο τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη, που ήδη πριν από τις εκλογές του 2015 επεξεργαζόταν ερήμην των πολιτών της χώρας ένα σχέδιο εκτροπής».

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά την κατακραυγή, συνεχίζει να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη. Οι δικηγορικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για θεσμική εκτροπή. Ποια νομίζετε ότι είναι η στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου; Υπάρχει κίνδυνος για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς;


Κίνδυνος για τους δημοκρατικούς θεσμούς υπάρχει πάντα όταν μια κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να επιβάλει τον εαυτό της ως καθεστώς και, επιπλέον, αντιλαμβάνεται τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του Συντάγματος ως θεσμικά εμπόδια στον στόχο της αυτό. Και πράγματι συνιστά εκτροπή το να έχουμε μια κυβέρνηση που να αντιμετωπίζει την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία με όρους καθεστωτικούς και εξουσιαστικούς. Είχαμε ήδη δει νωρίτερα την επιχείρηση άλωσης της «τέταρτης εξουσίας» με το περίφημο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και τα βοσκοτόπια της Ιθάκης. Όμως, δημοκρατία χωρίς διάκριση εξουσιών, χωρίς θεσμικά αντίβαρα στην αυθαιρεσία, χωρίς ελευθερία του λόγου, χωρίς δημοκρατικό έλεγχο, δεν μπορεί να υπάρχει. Και δεν είναι μόνο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Ενώσεις των Δικαστών που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Η αλαζονεία και η αμετροέπεια, με την οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, ο λόγος που χρησιμοποιεί, δεν αφορούν μόνο την αισθητική της δημόσιας ζωής, αλλά πλήττει την ίδια την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, προκαλώντας ανησυχία και ανασφάλεια σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει με αποκαλύψεις που δημιουργούν πρόβλημα στην συγκυβέρνηση. Γιατί αυτό που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης θα προκαλούσε την πτώση της κυβέρνησης, εδώ απλά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης;


Έχω την αίσθηση ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Τα όσα ο Βαρουφάκης «αποκαλύπτει» δεν είναι καινούργια. Αλλά το ενδιαφέρον στην περίπτωση Βαρουφάκη είναι ότι ανοίγουν τα στόματα των ίδιων των πρωταγωνιστών της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. Κι αυτό που αποκαλύπτεται είναι η συνωμοτική δράση μιας ομάδας ανθρώπων, με επίκεντρο τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη, που ήδη πριν από τις εκλογές του 2015 επεξεργαζόταν ερήμην των πολιτών της χώρας ένα σχέδιο εκτροπής. Μέχρι τώρα, η γραμμή της κυβέρνησης ήταν να διαψεύδει τα πάντα, μιλώντας για φανταστικές ιστορίες. Τώρα που τα στόματα ανοίγουν, βλέπουμε τον ίδιο τον κύριο Τσίπρα να βγαίνει μπροστά και να προσπαθεί να απαξιώσει αυτόν που ο ίδιος τον χαρακτήριζε «asset» της χώρας και που του ανέθεσε εν λευκώ την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Όμως, όπως σας είπα, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Η σκοτεινή αυτή υπόθεση θα διερευνηθεί με θεσμικό τρόπο και θα έρθουν όλα στο φως. Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί από τις ευθύνες του.

Η χώρα μας βγαίνει και πάλι στις αγορές, με πενταετή ομόλογα, έστω και με υψηλό επιτόκιο. Σας κάνει πιο αισιόδοξη αυτή η εξέλιξη; Θα ωφελήσει την οικονομία μας;


Η Ελλάδα την άνοιξη του 2014 βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές μετά το 2010, κάνοντας το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για να βγεί από την εποχή των μνημονίων. Και αυτό έγινε εφικτό, γιατί χάρη στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την σοβαρότητα με την οποία η χώρα κινήθηκε στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, είχε αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω σε κανέναν τι έλεγε και, κυρίως, τι έκανε στην κρίσιμη εκείνη συγκυρία ο κ. Τσίπρας. Ούτε χρειάζεται να θυμίσω τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα. Τρία χρόνια, λοιπόν, μετά την άνοιξη του 2014, αφού ο κ. Τσίπρας φόρτωσε στην χώρα μία ζημία 100 δις, αφού φόρτωσε τους πολίτες με μέτρα 14,5 δις, αφού ξεπούλησε την περιουσία της χώρας για 100 χρόνια, αφού υπέγραψε άλλα δύο μνημόνια, πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο του 2014 - γιατί γι' αυτό μιλάμε, όχι για έξοδο στις αγορές.  Την ίδια ώρα, όλες οι χώρες που βρέθηκαν στο κυκλώνα της κρίσης, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία δανείζονται ελεύθερα στις αγορές με επιτόκια μεταξύ 1 και 2%. Σήμερα, λοιπόν, παραμένει το κεντρικό πρόβλημα: η οικονομία μας χρειάζεται μία αναπτυξιακή έκρηξη για να προχωρήσει παραπέρα και όχι μόνο να αποκτήσει ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, αλλά, το κυριότερο, να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις. Και για να φτάσουμε εκεί το πρόβλημα δεν είναι άλλο παρά η ανικανότητα, οι ιδεοληψίες και οι κρυφές ατζέντες αυτής της κυβέρνησης.

Η ΝΔ αντιδρά στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου. Ποιες είναι ακριβώς οι ενστάσεις σας;


Η κυβέρνηση αυτή έχει από καιρό χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε ό,τι έχει να κάνει με τις προθέσεις της σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης. Και αυτό που βλέπουμε τώρα ως νέο επεισόδιο, είναι να επανέρχεται ο κ. Παππάς και να προσπαθεί να υλοποιήσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, επιβάλλοντας στην πράξη κρατικό μονοπώλιο και έλεγχο στην διαφήμιση. Πέρα από τα ζητήματα συμβατότητας μιας τέτοιας ρύθμισης με την αρχή της οικονομικής ελευθερίας κατά το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, το μείζον ζήτημα είναι πολιτικό. Δεν νοείται στην εποχή της πληροφορίας η κυβέρνηση να επιχειρεί να θεσμοθετήσει έναν έναν ακόμη θύλακα παρεμβατισμού και κρατισμού, που στην πράξη θα λειτουργεί ως «μεγάλος αδελφός» στην αγορά της διαφήμισης και της ελεύθερης τηλεόρασης.

Ποιες είναι οι διαχρονικές επιπτώσεις από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη διεθνή εικόνα της χώρας μας;



Μιας και με ρωτήσατε νωρίτερα για την έξοδο στις αγορές, την αποτύπωση της αξιοπιστίας της χώρας την δίνουν τα επιτόκια διαπραγμάτευσης των ομολόγων της χώρας σε αντιπαραβολή με αυτά των ομολόγων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και κυρίως με αυτά των χωρών που βρέθηκαν σε καθεστώς μνημονίου. Η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου προκάλεσε μια δευτερογενή κρίση, που άφησε την Ελλάδα μαύρο πρόβατο στον διεθνή της περίγυρο. Η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της για τα καλά την κρίση, η ποσοτική χαλάρωση δημιούργησε συνθήκες αναπτυξιακής έντασης σε όλη την ζώνη του Ευρώ, και μόνο εμείς έχουμε μείνει να περιστρεφόμαστε γύρω από τις αυταπάτες του κυρίου Τσίπρα, που σήμερα λέει ότι ήταν άπειρος και δεν ήξερε, αλλά θέλησε να μάθει στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών και πάνω στο μέλλον τους. Η χώρα μας χρειάζεται όσο τίποτε άλλο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στον διεθνή της περίγυρο. Όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί αναγκαίο όρο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και γιατί αυτό είναι αναγκαίος όρος για να μπορεί η χώρα αποτελεσματικά να διαχειρίζεται τα εθνικά της ζητήματα.
Πολιτική 7013429656136575915
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε