Loading...

Θεόδωρος Φορτσάκης: Η μακροημέρευση της σημερινής κυβέρνησης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την επιβίωση της Χώρας


Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης επισημαίνει, απαντώντας στις ερωτήσεις του attikinews.gr, πως όσο νωρίτερα ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που υποδεικνύει η ΝΔ, δηλαδή σημαντική περιστολή φόρων και δαπανών, μεταρρυθμιστική απελευθέρωση των παραγωγικών μας δυνάμεων, ενίσχυση των ασθενέστερων, τόσο το καλύτερο.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Από την Παιδεία, στην οικονομία. Αλλαγή πεδίου. Τι ακριβώς συνέβη και ήρθαν έτσι τα πράγματα;


Με την Παιδεία ασχολούμαι ανέκαθεν. Πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής ήμουν ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης για την παιδεία, αλλά και για πολλά χρόνια μέλος και του διοικητικού συμβουλίου της. Μεγάλη πρακτική εξοικείωση με θέματα διοίκησης τριτοβάθμιας παιδείας απέκτησα από την πολυετή εμπειρία μου ως Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και ως Πρόεδρός της, στη συνέχεια ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλά είμαι από πολλά χρόνια και Πρόεδρος του Σωματείου που διαχειρίζεται το Ελληνογαλλικό Σχολείο της Αγίας Παρασκευής, που διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και μάλιστα τα δύο τελευταία σε ελληνικό και γαλλικό τμήμα. Από την πρώτη μου εκλογή ως Βουλευτής Επικρατείας το Γενάρη του 2015 είχα εκλεγεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με πρόταση του τότε Πρόεδρου της Αντώνη Σαμαρά, Τομεάρχης Παιδείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με είχε ορίσει Συντονιστή των Μορφωτικών Υποθέσεων, δηλαδή των τομέων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Έρευνας και Αθλητισμού. Δηλαδή τα σχεδόν δύο τελευταία χρόνια ασχολήθηκα συστηματικά με τα ζητήματα της Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη συστηματική μου παρέμβαση σε κάθε νομοσχέδιο ή διάταξη που αφορούσε την Παιδεία στις Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής, υπέβαλα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεκάδες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων στον αρμόδιο υπουργό. Έδωσα δεκάδες συνεντεύξεις στην τηλεόραση και στον Τύπο, όπως επίσης έκανα  πολλές ομιλίες με θέμα την Παιδεία στην Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η περίοδος αυτή μου επέτρεψε να αναπτύξω απόψεις πάνω στα θέματα όλου του φάσματος της Παιδείας και συγχρόνως να εμβαθύνω τις γνώσεις μου. Η εμπειρία μου από την πολιτική προσέγγιση των θεμάτων υπήρξε σημαντική. Όμως ένας πολιτικός δεν μπορεί να είναι μονοθεματικός. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται τώρα η ευκαιρία να ασχοληθώ με την οικονομία και ειδικότερα με τα δημοσιονομικά, δηλαδή των προϋπολογισμό και τα ζητήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κρατικής δράσης. Είναι άλλωστε και το επιστημονικό μου αντικείμενο, αφού ως καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκω διοικητικό, δημοσιονομικό και φορολογικό δίκαιο. Εξυπακούεται ότι παράλληλα θα συνεχίσω να ενδιαφέρομαι και να τοποθετούμαι στα θέματα της Παιδείας.


Η συγκυβέρνηση δείχνει να έχει σοβαρότατο πρόβλημα, αν τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις έχουν κάποια βάση. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Για πόσο θα αντέξει ακόμα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; 


 Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό ότι παγιώνεται ένα σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο σταθερά διευρύνεται υπέρ της ΝΔ. Οι πολύ πρόσφατες εκλογές των εκπαιδευτικών, αλλά και οι εκλογές στο ΤΕΕ κατέγραψαν πολύ μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ και τεράστια συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που πέφτει ακόμη και κάτω από το 10%. Βεβαίως, οι δημοσκοπήσεις και οι συνδικαλιστικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές. Όμως είναι φανερό ότι, αν αυτή η μεγάλη υπεροχή της ΝΔ σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστεί, δημιουργούνται προϋποθέσεις προσφυγής στις κάλπες. Οι αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες δοκιμάζουν τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ελλοχεύουν επιπλέον σημαντικοί εξωτερικοί κίνδυνοι. Είναι βεβαίως αδύνατο να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για το χρόνο των εκλογών. Είναι όμως βέβαιο είναι ότι η μακροημέρευση της σημερινής κυβέρνησης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την επιβίωση της Χώρας. Να ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που υποδεικνύει η ΝΔ: σημαντική περιστολή φόρων και δαπανών, μεταρρυθμιστική απελευθέρωση των παραγωγικών μας δυνάμεων, ενίσχυση των ασθενεστέρων. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

Είναι σε θέση η ΝΔ να αναλάβει άμεσα τα ηνία της εξουσίας; Τι θα γίνει αν οι «θεσμοί» δεν σας επιτρέψουν να μειώσετε τη φορολογία; Έχετε plan B;


Η ΝΔ εκπονεί ένα μεγάλο αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο επεξεργάζονται εκατοντάδες ειδικοί. Ο Πρόεδρος του κόμματός μας έχει ήδη αρχίσει να εκθέτει το πρόγραμμα αυτό, σταδιακά, ανά τομέα, σε διάφορες ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα για την Παιδεία στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και βεβαίως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΝΔ διατυπώνει με σοβαρότητα και ευθύνη συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Η σύνθεσή τους συνιστά ένα πραγματικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, πάντα μέσα στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για σεβασμό της αλήθειας και αποφυγή κάθε στείρου λαϊκισμού. Ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορούν να το αρνηθούν οι δανειστές.

Τραμπ και τώρα Φιγιόν. Πνέει όντως δεξιός άνεμος στη Δύση; Πως αυτό μας επηρεάζει;


Η εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτεί την πνοή ενός συντηρητικού ανέμου στο Δυτικό κόσμο. Το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ήδη ανοίξει το δρόμο. Από καιρό σε διάφορα κράτη του δυτικού κόσμου καταγράφεται μια σαφής άνοδος των συντηρητικών και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ακραίων στοιχείων. Η πρόσφατη επιτυχία του Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίου για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το επιβεβαιώνει. Αναμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ρέντσι στην Ιταλία, των εκλογών στην Αυστρία, αλλά και αργότερα στη Γαλλία και στη Γερμανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή χώρα, θα υποστεί σχετική επιρροή. Οι πολιτικοί άνεμοι κυκλοφορούν χωρίς όρια στο δυτικό κόσμο. Είναι σημαντικό στις πολιτικές μας επιλογές, είτε αυτές είναι φιλελεύθερες, στην κατεύθυνση όσων προτείνει η ΝΔ, είτε αριστερότερες, να παραμείνουμε μετριοπαθείς και ψύχραιμοι, στη βάση της λογικής και της αποφυγής του θυμού. Οι ακραίες τοποθετήσεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να έχουμε το θάρρος να θέτουμε και να συζητάμε για τα πραγματικά προβλήματα, χωρίς να τα αποκρύπτουμε με το πρόσχημα ενός δήθεν πολιτικού καθωσπρεπισμού που οδηγεί στην αδράνεια και στην αποδοχή. Οι λύσεις που μας ταιριάζουν είναι αυτές που πρέπει να απορρέουν από τη σωφροσύνη και τον ορθολογισμό.


Πόσο τραυμάτισε τη Δικαιοσύνη η διακυβέρνηση της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Τι πρέπει να γίνει;



Η Δικαιοσύνη έχει τραυματιστεί βαριά από τη διακυβέρνηση της Χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Φτάσαμε στο πρωτοφανές σημείο να γίνονται ανεκτοί ελεεινοί εκβιασμοί σε βάρος ανωτάτων δικαστικών. Η εικόνα των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της Χώρας μας που συζητούν τα μισθολογικά του κλάδου τους με τον Πρωθυπουργό, την ώρα που στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούσε η κρίσιμη διάσκεψη για το νόμο Παππά, δεν κολακεύει την εικόνα της Δικαιοσύνης. Οι πολιτικές μεθοδεύσεις κατά την διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων των δικαστικών ήταν επίσης ανεπίτρεπτες. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο με ανεξαρτησία και διαφάνεια. Είναι επείγον το κύρος της να αποκατασταθεί και αυτό θα κάνει η ΝΔ, όταν την εμπιστευθεί ο λαός.
  
Πολιτική 2100738066539023919
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε