Loading...

Ο κορωνοϊός «αλωνίζει» στην Αττική: 1682 κρούσματα από τις 15 Αυγούστου



«Φωτιά» που σιγοκαίει είναι η Αττική, εξακολουθώντας να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο φορτίο σε σχέση με όλη την Ελλάδα. 

Χθες, σχεδόν τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού – 118 στα 241 – εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, δημιουργώντας την έντονη ανησυχία στις αρχές, από τη στιγμή που δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως η επίδραση των διακοπών, καθώς αρκετοί εκδρομείς επιστρέφουν και την τρέχουσα εβδομάδα.

Από το Δεκαπενταύγουστο μέχρι και χθες, η Αττική συγκέντρωσε 1682 νέα κρούσματα. Εξ αυτών τα 291 ανέφεραν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, πρόκειται δηλαδή για άτομα που κόλλησαν στις διακοπές τους. Η χθεσινή, μάλιστα, ημέρα είχε το δεύτερο πιο «βαρύ» απολογισμό στο λεκανοπέδιο των τελευταίων τριών εβδομάδων, μετά τις 141 νέες μολύνσεις της 23ης Αυγούστου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μεγάλο τμήμα της διασποράς οφείλεται στις διακοπές του Αυγούστου και την επιστροφή μετά στην Αθήνα. Δείχνει ωστόσο και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, καθώς τα φαινόμενα συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι συχνό, ενώ τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα οι παραλίες της Αττικής κατακλύστηκαν από κόσμο, χωρίς να τηρούνται πάντα οι αποστάσεις.

Τα χθεσινά κρούσματα κυμαίνονται σε χαμηλότερα από αυτά της προηγούμενης Πέμπτης, που ήταν 259 – τα 228 εγχώρια. Η εξέλιξη της τρέχουσας εβδομάδας παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αλλά τα δεδομένα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν.

Η επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα μέσα του Σεπτεμβρίου όταν και θα έχουν εντοπιστεί φορείς του ιού και από όσους επέστρεψαν από τις διακοπές τους στο τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που το άνοιγμα των σχολείων μετατέθηκε μία εβδομάδα μετά σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Την ίδια στιγμή, οι εστιασμένοι έλεγχοι των κινητών συνεργείων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και άλλων φορέων, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, σε κλειστές δομές που βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση έχουν αναδείξει νέες εστίες του κορωνοϊού.

Μετά τον οίκο ευγηρίας «Η Μεγαλόχαρη» στο Μοσχάτο, όπου έχει τεθεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό μιας νοσηλεύτριας θετικής, τουλάχιστον 19 περιστατικά εντοπίστηκαν στον οίκο ευγηρίας Centaurea, στο Μαρούσι, ενώ χθες συναγερμός σήμανε σε δομή φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Αθηναίων όπου εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσματα, καθώς και σε δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα,  η οποία ετέθη σε καραντίνα λόγω δύο θετικών κρουσμάτων.

Σε καραντίνα έχει τεθεί και δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα, όπου έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 28 θετικά κρούσματα (σε 20 φιλοξενούμενους και 8 εργαζομένους), ενώ εκτεταμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, μετά τον εντοπισμό ενός θετικού κρούσματος (40χρονος Σομαλός).

Πηγή

Περιφέρεια Αττικής 3636798640695219707
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε