Loading...

Το ισχυρό πλήγμα της πανδημίας στην αγορά ακινήτων



του Κωνσταντίνου Δέδε*
Η αγορά των ακινήτων  δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την απρόβλεπτη και πρωτόγνωρη πανδημία του κορωνοϊού, η οποία μέχρι τώρα έχει επιφέρει σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε εγχώριο επίπεδο, το σφοδρό πλήγμα της πανδημίας συμπίπτει σε μία περίοδο στην οποία ο κλάδος του real estate  παρουσίαζε αξιοσημείωτη άνοδο, οι αξίες των ακινήτων ήταν ανοδικές, αυξανόταν ο αριθμός των συμβολαίων αγοράς ακινήτων και υπήρχε αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στην ανάπτυξη αυτή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές μέσω του προγράμματος Golden Visa, η προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ και σίγουρα η τάση εκμετάλλευσης ακινήτων προσωρινής τουριστικής διαμονής Airbnb. 
Η εξαγγελία της υλοποίησης μεγάλων έργων όπως το Ελληνικό, έδωσε την υπόσχεση εισροής στη χώρα σημαντικών κεφαλαίων, ενώ ιδιαίτερα θετική ήταν και η εικόνα για τον τουρισμό. Αναπάντεχα όμως η εξάπλωση του κορωνοϊού,  ενός ιού που απειλεί άμεσα την ανθρώπινη ζωή αλλά και την οικονομία, σταμάτησε σχεδόν κάθε δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων και ανέστειλε όλα τα επενδυτικά σχέδια.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, οι αγοραπωλησίες ακινήτων από τις αρχές του 2020 σημειώνουν πτώση άνω του 70% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, χωρίς βέβαια ακόμη να μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα δούμε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Ο κορωνοϊός επιδρά ήδη στο εγχώριο real estate, καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirBNB) που συνέβαλαν στην τόνωση της αγοράς ακινήτων έχουν παγώσει και το πρόγραμμα Golden Visa, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως Κινέζοι αγοραστές, έχει ουσιαστικά σταματήσει. 
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν γίνεται, καθώς σημαντικό μέρος των διαδικασιών δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί αφού οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες και οι συμβολαιογράφοι υπολειτουργούν, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων/Κτηματολογίων από την επόμενη εβδομάδα. Αμφίβολη είναι όμως και η ολοκλήρωση συμφωνιών για μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς πολλοί υποψήφιοι αγοραστές υπαναχωρούν ή ζητούν σημαντική μείωση του τιμήματος.
Μεγάλο είναι το πλήγμα και για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, οι οποίοι βλέπουν να τους καταβάλλεται μέρος του μηνιαίου μισθώματος από ενοικιαστές  καταστηματάρχες που έκλεισαν αναγκαστικά ή από πολίτες που απλώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Ταυτόχρονα, η οικοδομική δραστηριότητα αλλά και οι επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, είτε μέσω της ανέγερσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων, είτε μέσω της ανακαίνισης ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, βρίσκονται σήμερα σε αναστολή επ’αόριστον. Συγκεκριμένα, η αναστολή πτήσεων από το εξωτερικό και η αμφίβολη έλευση τουριστών στη χώρα μας, καθιστά δυσοίωνες τις προβλέψεις για τις επιδόσεις της βιομηχανίας του τουρισμού, αλλά και για τις δυνατότητες αξιοποίησης των υφιστάμενων αλλά και υπό κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων κάθε μορφής.
Ακριβώς επειδή μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού και παραμένει άγνωστη η λήξη της δυσμενούς αυτής κατάστασης, το εύρος της ζημιάς στην οικονομία και κατ’επέκταση στην αγορά ακινήτων δεν είναι ακόμη υπολογίσιμο. Το ευχάριστο είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο με μέτρα που μπορούν να δώσουν μία ανάσα στους πληττόμενους, όπως η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, μέσω της ένταξης περίπου 3.700 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.
Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή το περιθώριο να μπει σε καθεστώς ύφεσης, μαζικών απολύσεων και αποεπένδυσης. Αδιαμφισβήτητα, απαιτούνται  πρωτοποριακές και διαρκείς παρεμβάσεις στην οικονομία για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων. Προτεραιότητα των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να αποτελέσει η προσέλκυση νέων επενδυτών μέσω της κατασκευής ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και η νομοθέτηση κινήτρων για υφιστάμενους επενδυτές, με στόχο την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων επενδύσεων και την αποφυγή της στροφής των επενδυτών σε άλλες αγορές, οι οποίες αντιδρώντας στην κρίση έχουν προβλέψει ήδη τα κίνητρα αυτά. 
Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για την κατάστρωση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου ανάκαμψης κάθε έκφανσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με αποφασιστικές και δραστικές κινήσεις επιστροφής στην ομαλότητα, την πρόοδο και την άνθιση των επενδύσεων και του κλάδου της αγοράς ακινήτων.
*Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι δικηγόρος και Πολιτευτής Ανατ. Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία 



Περιφέρεια Αττικής 1655464248883497368
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε