Loading...

Εκθεση «προοίμιο» για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο



Για μια συμβολή πολιτισμού που κατατίθεται ως «προοίμιο» για τη μεγάλη επέτειο του 2021, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας την περιοδική έκθεση με τίτλο «Δι' αυτά πολεμήσαμεν... Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε μήνυμά του στον επιστημονικό κατάλογο της νέας έκθεσης, ο Πρωθυπουργός τονίζει πως «το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί την 'κιβωτό' του δυτικού πολιτισμού. Χαιρετίζω λοιπόν, την πρωτοβουλία του να καταστήσει επίκαιρο τον δεσμό του επαναστατημένου λαού με το παρελθόν του, με οδηγό επιλεγμένα αριστουργήματα της κλασικής εποχής. Αλλά και ταυτόχρονα, να τον επαναβεβαιώσει μέσα από δημιουργίες ευρωπαίων καλλιτεχνών».

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που διοργανώνεται για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. «Του μακροχρόνιου και επώδυνου αγώνα των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη του μακραίωνου ζυγού, την απελευθέρωση του έθνους και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Για τον λόγο αυτό το 2021 αποτελεί ένα εξαιρετικό σημαντικό ορόσημο για τον Ελληνισμό» είπε, κατά τον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση σχεδιάστηκε για να τιμήσει τη μεγάλη επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Οπως εξήγησε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κυρία Μαρία Λαγογιάννη,   ο τίτλος δανείζεται το γνωστό απόφθεγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς το μουσειολογικό αφήγημα αποκαλύπτει πτυχές της πολυσήμαντης σχέσης των αρχαιοτήτων με την ελληνική επανάσταση.  «Τα αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συνδιαλέγονται με νεότερες δημιουργίες του 18ου και 19ου αιώνα, φωτίζοντας την περιπετειώδη συνύπαρξη του αρχαίου χρόνου με τη νεότερη εποχή» δήλωσε. 

Συνολικά 26 επιλεγμένες αρχαιότητες (22 μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, δύο πήλινα αγγεία, δύο χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζονται σε έναν εκλεκτικό «διάλογο» με 26 νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα, στην πλειονότητά τους από Ευρωπαίους δημιουργούς. Πρόκειται για οκτώ ζωγραφικά έργα (ελαιογραφίες και υδατογραφίες), 11 λυτά χαρακτικά, τέσσερις εικονογραφημένες εκδόσεις και τρία τέχνεργα των διακοσμητικών τεχνών, προσωρινά δάνεια από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, τη Συλλογή Stephan Adler και τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη.

Την έκθεση --η οποία ολοκληρώνεται με τη θεϊκή μορφή της Νίκης, εμβληματικό σύμβολο του επιτυχούς αγώνα-- συμπληρώνουν ψηφιακές προβολές που παρουσιάζουν τοπία της προεπαναστατικής Ελλάδας, συνοδευόμενες από κείμενο του Σατωβριάνδου, ένθερμου υποστηρικτή του ελληνικού ζητήματος, που με τον γλαφυρό του λόγο σχολιάζει την αρμονική σχέση του φυσικού τοπίου με τις αρχαιότητες.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στον επιστημονικό κατάλογο της έκθεσης έχει ως εξής:

«Το 1821, ένα μικρό έθνος, χωρίς πολλά μέσα στη διάθεσή του, κατάφερε και πέτυχε αυτό το οποίο πολλοί θεωρούσαν αδιανόητο εκείνη την εποχή: να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει την ελευθερία του. Ωστόσο, η επιτυχία της Επανάστασης δεν οφείλεται μόνο στη συντονισμένη προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης των υπόδουλων Ελλήνων, που ύστερα από αιώνες σκλαβιάς αποφασίζουν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.

Προικοδοτήθηκε από την ολόψυχη συμμετοχή, τις ιδέες και την οικονομική στήριξη της Διασποράς, αλλά και την προσφορά των Φιλελλήνων της εποχής. Το ενδιαφέρον των ξένων, και κυρίως των Δυτικοευρωπαίων, για τα ελληνικά πράγματα κορυφώθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον που εκπορεύθηκε, πρώτιστα, από τον θαυμασμό τους για την ελληνική αρχαιότητα και αποτυπώθηκε στα κείμενα και τα έργα τους.

Αυτήν, ακριβώς, την ιδιαίτερη σχέση του εξεγερμένου λαού με τις αρχαιότητες, μέσα από επιλεγμένα έργα της κλασικής εποχής αλλά και μεταγενέστερα έργα Ευρωπαίων δημιουργών, επιχειρεί να αναδείξει με την έκθεση «Δι' αὐτὰ πολεμήσαμεν... Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην πορεία προς το εμβληματικό ορόσημο του 2021, ο εθνικός ξεσηκωμός των Ελλήνων επανατοποθετείται ως δυναμικό συμβάν με εμβέλεια ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Και δύο αιώνες μετά, η «ατελεύτητος επανάσταση» του Σεφέρη ενσαρκώνεται στον διαρκή αγώνα του έθνους μας για την προάσπιση των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κοινωνικού κράτους δικαίου και τη συμπόρευσή μας με τη Δύση.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί την «κιβωτό» του δυτικού πολιτισμού. Χαιρετίζω, λοιπόν, την πρωτοβουλία του να καταστήσει επίκαιρο τον δεσμό του επαναστατημένου λαού με το παρελθόν του με οδηγό επιλεγμένα αριστουργήματα της κλασικής εποχής. Αλλά και, ταυτόχρονα, να τον επαναβεβαιώσει μέσα από δημιουργίες Ευρωπαίων καλλιτεχνών.

Πρόκειται για μια συμβολή πολιτισμού που κατατίθεται ως «προοίμιο» για τη μεγάλη επέτειο του 2021. 'Αλλωστε, όπως έγραψε και ο 'Αγγλος φιλέλληνας Τζων Κητς, 'μόνο η Τέχνη αιχμαλωτίζει και διαιωνίζει τη στιγμή που φεύγει, γιατί το ωραίο ζευγαρώνει με το αιώνιο'».
Πολιτισμός 3685512309230769941
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε