Μπορεί η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ότι η κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων, θα οδηγηθεί σε απόφαση να στήσει και εθνικές εκλογές τον Μάιο, οι οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις, όμως, δεν έχουν ληφθεί. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε, χθες, να στείλει ένα σαφές μήνυμα: αν δεν γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε η ευρωκάλπη θα αποκτήσει χαρακτήρα «μητέρας των μαχών».
Στους προεδρικούς συνομιλητές ήταν σαφής εδώ και καιρό αυτή η απόφαση. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει τον κομματικό οργανισμό της ΝΔ εδώ και καιρό σε εκλογική εγρήγορση και οι προετοιμασίες για όλες τις εκλογικές μάχες του 2019 έχει ξεκινήσει. Απλώς, η μάχη των ευρωεκλογών έχει μια θεμελιώδη διαφορά σε σχέση με αυτή των εθνικών εκλογών: έχει σαφώς προσδιορισμένη ημερομηνία. Υπό αυτό το πρίσμα, αν η κυβέρνηση, εν τέλει, δεν επιλέξει τη διενέργεια και εθνικών εκλογών τον Μάιο, τότε, όπως το έθεσε, «η κάλπη των ευρωεκλογών πρέπει να μετατραπεί σε ένα βροντερό δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας». «Οι ευρωεκλογές, αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές, εξυπακούεται ότι θα είναι η μητέρα των μαχών και θα έχουν ακριβώς την ίδια σημασία για εμάς. Ο προεκλογικός αγώνας που θα κάνουμε, θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Και αυτό ισχύει και για εμένα προσωπικά», είπε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης χθες, όταν έκλεισαν οι πόρτες του Συντονιστικού και η συζήτηση γύρισε στις ευρωεκλογές. 
Η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διττή, εφόσον ευοδωθεί αυτό το σενάριο: αφενός, επιδιώκει να προσδώσει «σκληρά πολιτικά» χαρακτηριστικά στις ευρωεκλογές, πετυχαίνοντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, κόντρα στον χαρακτήρα «χαλαρής ψήφου» που παραδοσιακά έχει αυτή η εκλογική αναμέτρηση και, αφετέρου, να επιφέρει το μέγιστο δυνατό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εμπεδωθεί η πρωτιά της ΝΔ και, άρα, το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές ελάχιστους μήνες μετά να είναι προδιαγεγραμμένο, καθώς, ιστορικά, μόνο ο Κώστας Σημίτης κατάφερε να «γυρίσει» την περιορισμένης έκτασης ήττα που είχε υποστεί στις ευρωεκλογές του ’99 και να κερδίσει τις εθνικές εκλογές του 2000. 
Τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου
Από εκεί και πέρα και υπό την προσωπική επίβλεψη του κ. Μητσοτάκη προχωρά και η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.  Ως προς την αριθμητική, η ΝΔ έχει εκλέξει πέντε ευρωβουλευτές στις ευρωεκλογές του 2014. Φέτος, με βάση τις προβολές που γίνονται, εκτιμάται ότι μπορεί άνετα να εκλέξει 8 ευρωβουλευτές, ιδίως αν επαληθευτούν τα σενάρια για «εξαϋλωση» των μικρών κομμάτων. 
Αναφορικά με τα πρόσωπα, όπως είναι γνωστό, επικεφαλής του εκλογικού αγώνα θα είναι, ως γνωστόν, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένες επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, ο κ. Μεϊμαράκης έχει υποβάλλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη το σχέδιο για τον εκλογικό αγώνα σε όλη τη χώρα.  Από τους νυν ευρωβουλευτές, υποψήφιοι θα είναι εκ νεόυ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Γιώργος Κύρτσος και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, ενώ η Μαρία Σπυράκη θα μετακινηθεί στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Δυναμική είσοδο επιδιώκει να κάνει η βουλευτής της Β’ Αθηνών Άννα Ασημακοπούλου, ενώ, μετά από συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη για το πολιτικό της μέλλον, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου αποφάσισε με τη σειρά της να δώσει τη μάχη για την Ευρωβουλή. Κατά πληροφορίες, δε, ακούγεται και το ενδεχόμενο μετακίνησης της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενας Ράπτη στο ευρωψηφοδέλτιο. 
Αίσθηση τις προηγούμενες μέρες, παράλληλα, προκάλεσε το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά που είναι στο τραπέζι και εξετάζεται σοβαρά. Η περίπτωση Αυτιά δεν είναι καινούργια και ο ίδιος διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος αναμένεται να κλειδώσει τις αμέσως επόμενες μέρες.
Και άλλα πρόσωπα, πάντως, έχουν κλειδώσει. Για παράδειγμα, υποψήφιος θα είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, με την ηγεσία της ΝΔ να προκρίνει για τη διαδοχή του τον νυν αντιπρόεδρο της Οργάνωσης, Παύλο Μαρινάκη, αν και θα γίνει συνέδριο το καλοκαίρι. Ερωτηματικό είναι τι θα κάνει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη που δεν έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις. Υποψήφιος θα είναι το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, Γιώργος Κρεμλής, αλλά και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Ακόμα, υποψήφιος θα είναι το στέλεχος της Κομισιόν Νίκος Γιαννής, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς και ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Θοδωρής Καλαμπόκης. Ακόμα, λέγεται ότι έχουν κλειδώσει ο γνωστός οικονομολόγος και φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης, αλλά και η καθηγήτρια της Ιατρικής Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα.