Εξακολουθεί να «θερίζει» η γρίπη, με τους θανάτους από επιπλοκές να έχουν φτάσει τους 40, από τους οποίους οι 21 καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα. Λόγω της αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, τόσο οι πολίτες όσο και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, την ώρα που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας για απαράδεκτη ολιγωρία να θωρακίσει τη χώρα.
Το τελευταίο καταγεγραμμένο θύμα της γρίπης είναι ένας 46χρονος άνδρας από τα Χανιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να ανέλθει στους 40, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι 21 θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα. Παράλληλα, εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.
«Η γρίπη είναι παγκόσμιο φαινόμενο» και πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε και ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της, είπαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, φέτος τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν καλύτερα από πέρυσι. Μέχρι στιγμής έχουν εισαχθεί 2.226.530 εμβόλια και έχουν εμβολιασθεί 1,7 εκατ. πολίτες, άνω των 60 ετών στην πλειονότητα τους, ενώ το υπουργείο υγείας αναμένει ακόμη 50.000 εμβόλια, όπως είπε ο κ. Μπασκόζος, τονίζοντας ότι ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστεί.
Τι συστήνουν οι επιστήμονες
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:
- Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.
- Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι
- καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
- τακτικό πλύσιμο χεριών
- βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
- όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.
Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.
ΙΣΑ: Απαράδεκτη ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας
Για «απαράδεκτη ολιγωρία του υπουργείου Υγείας», αναφορικά με τους θανάτους που έχουν καταγραφεί λόγω της γρίπης, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας ότι έχει ήδη καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ».
Ο ΙΣΑ, σε σχετική ανακοίνωση, «καταγγείλει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη είναι μεγάλος συγκριτικά, με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες» και τονίζει την «αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά» καθώς και την «έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού».
«Είναι απαράδεκτο να χάνονται κάθε χρόνο άδικα ανθρώπινες ζωές από τον ιό στη γρίπης. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας παρέλειψε τις ενδεδειγμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της επικείμενης επιδημίας, με αποκορύφωμα την ολιγωρία, για να λειτουργήσουν τα 150 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε:
«Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ,μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.»