Loading...

ΝΔ: Οι ακατανόητες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και η "μάχη" της Βουλής για τη συμφωνία


ΝΔ: Οι ακατανόητες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και η "μάχη" της Βουλής για τη συμφωνία
Έτοιμη για το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό ραντεβού, αυτό της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών είναι η Νέα Δημοκρατία, που προσθέτει όπλα στη φαρέτρα της στρατηγικής της, τα οποία σχετίζονται με την πλήρη ανάπτυξη του κεντρικού της επιχειρήματος περί της μέγιστης ζημιάς στα εθνικά συμφέροντα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει στο μικροσκόπιό του τη ρηματική διακοίνωση, που προκάλεσε κύματα πανηγυρισμού στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αποδομώντας βήμα προς βήμα τις άκρως προβληματικές πτυχές του. Κι αν η…βελόνα του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έχει κολλήσει, σχεδόν εμμονικά, στην πραγματοποίηση μίας τηλεμαχίας, στην οδό Πειραιώς δε δείχνουν, σε καμία περίπτωση, διατεθειμένοι να μπουν στη λογική αυτού του επικοινωνιακού παιχνιδιού και δείχνουν αποκλειστικά σε μία κατεύθυνση. Αυτή της Ολομέλειας της Βουλής, όπου, όπως σημειώνουν με έμφαση, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να δώσει συνολικές απαντήσεις.
"Ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή, εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του. Θα απαντήσει στη Βουλή, γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί", επισημαίνει η οδός Πειραιώς. "Είναι ανεξήγητο πως το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θεωρεί προνομιακό του πεδίο τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Έστω ότι γινόταν ντιμπέιτ και ήταν κόλαφος για τον κ. Τσίπρα, θα άλλαζε εκείνος την απόφασή να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή και να την ψηφίσει η ετερόκλητη πλειοψηφία των προθύμων που φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει;", σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, τη στιγμή που στο στόχαστρο των "γαλάζιων" βρίσκεται και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. "Ο κ. Καμμένος θα κληθεί να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε όταν έγραψε χθες ότι το ΠΡΑΤΤΩ του κ. Κοτζιά παραπέμπει σε ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ. Εννοεί ότι ο κ. Κοτζιάς χρηματίστηκε για να κάνει αυτόν τον κάκιστο συμβιβασμό σε βάρος των εθνικών συμφερόντων; Και ο κ. Τσίπρας τι λέει για όλα αυτά; Εάν βιάζεται για ντιμπέιτ, ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές. Σε μη προεκλογική περίοδο, ο φυσικός χώρος αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων είναι η Βουλή", είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ο προβληματισμός στο "γαλάζιο" επιτελείο για τη ρηματική διακοίνωση είναι διάχυτος. Αποτυπώνεται, μάλιστα, στην ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας δύο αιχμές. "Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει "μακεδονική γλώσσα" και "μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα". Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε "μακεδονικό λαό". Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά", αναφέρουν στην οδό Πειραιώς. Το ζήτημα της γλώσσας, παράλληλα, είναι ένα ακόμα πεδίο άσκησης σφοδρής κριτικής προς την κυβέρνηση Τσίπρα. "Όσοι υποστηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως "μακεδονική" γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο "νοτιοσλαβική". Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα. Το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος  nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνο, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονόητα η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό", επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία. 
Πολιτική 388836658697327773
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε