Με τα σενάρια για κάλπες ακόμη και το Φεβρουάριο να μπαίνουν ξανά στο τραπέζι, στη ΝΔ κινούνται πλέον κανονικά σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χθες ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (είναι ο δεύτερος αρχηγός της ΝΔ, μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που παρέστη στη συγκεκριμένη επέτειο), την Παρασκευή αναμένεται να επισκεφθεί την Πάτρα, συνεχίζοντας ένα σφιχτό πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα.
Ο λόγος που στην οδό Πειραιώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να προσφύγει σε εκλογές νωρίτερα από το Μάιο, βρίσκεται στο μπαράζ παροχών και προσλήψεων στο δημόσιο που έχει εξαγγείλει ή έχει προχωρήσει ήδη η κυβέρνηση στη σκιά της δημοσκοπικής κατάρρευσης. Αν ληφθούν υπόψη και οι πληροφορίες που φθάνουν στο γαλάζιο επιτελείο για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή λίγο μετά τις γιορτές, τότε η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες άμεσα, δεν είναι μικρή.
Γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση; Η απάντηση κρύβεται στα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης. Όλες οι τελευταίες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές να συγκρατήσουν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάσταση να δείχνει μη αναστρέψιμη.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην δημοτικότητα των δύο πολιτικών αρχηγών, με το ποσοστό του προέδρου της ΝΔ να ανεβαίνει και τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο (Metron Analysis για τα Νέα Σαββατοκύριακο). Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην οδό Πειραιώς, βρίσκεται πλέον στην αδυναμία του κ. Τσίπρα, να πείσει ακόμη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικά είναι τα όσα καταγράφει η προαναφερθείσα μέτρηση: το 37% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αξιολογούν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ, εκτοξεύεται στο 80%. Στο σύνολο του εκλογικού σώματος αρνητική άποψη για το κυβερνητικό έργο εκφράζει το 70%. Την ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσουν οι πολίτες και στις βασικές πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα, που έχουν γίνει σημαία από το Μέγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες.
Για τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, το 47% του συνόλου εκτιμά ότι κινείται στη λάθος κατεύθυνση (ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι 24% και στους ΑΝΕΛ 57%). Με τη συμφωνία των Πρεσπών, διαφωνεί το 70%, με το συγκεκριμένο ποσοστό να διαμορφώνεται εντός ΣΥΡΙΖΑ στο 48% και στους ΑΝΕΛ στο 79%. Την ίδια ώρα, το 71% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση και το 50% θεωρεί ότι το υπερπλεόνασμα αξιοποιείται προς τη λάθος κατεύθυνση.