Loading...

Ανησυχία Μητσοτάκη για την «καμένη γη» που θα αφήσει ο Τσίπρας πίσω του


Έντονο προβληματισμό στο ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς προκαλούν οι «ακροβασίες Τσίπρα» στο πεδίο της παροχολογίας. Εκτιμάται ότι ανοίγουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό που θα είναι δύσκολο να κλείσουν, πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας την ώρα που ήδη έπρεπε να είχε βγει στις αγορές διότι στέλνει το μήνυμα ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ναρκοθετεί την οικονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Το προεκλογικό άρωμα Τσίπρα, αφορά μια γκάμα κρίσιμων θεμάτων από την Συνταγματική Αναθεώρηση μέχρι το μπαράζ των προσλήψεων που τάζει και τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων από τον οποίο υπάρχουν αρκετές σκιές τις οποίες επιμένει να αναδεικνύει ο Νίκος Κοτζιάς παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά στις καταγγελίες Καμμένου στο υπουργικό για τον Σόρος.
«Τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει η χώρα, αλλά  μόνο η πολιτική του επιβίωση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με κυνισμό και αλαζονεία, εξακολουθεί να κοροϊδεύει και να προσβάλλει τους πολίτες και την κοινή λογική. Τίποτα δεν διδάχτηκε από την κρίση, ούτε και από τα ψέματά του που βάφτισε “αυταπάτες”.
«Λεφτά υπάρχουν»
Οι παροχές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στο προεκλογικό πόκερ του Τσίπρα. Χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης εκλογικών ακροατηρίων που απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δημόσιος διάλογος επιχειρείται να τεθεί στη βάση του διλήμματος «αριστεροί ή νεοφιλελεύθεροι ανάλγητοι» προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση να τη σύρει στην ατζέντα της κυβέρνησης και να την αναγκάσει να τα ψηφίσει όλα για να μην έχει κόστος. Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει ότι είναι και δικές της προτάσεις τις οποίες μάλιστα εδώ και δύο χρόνια έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ (μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφορών κλπ). Το πινγκ πονγκ μόλις άρχισε.
«Λεφτά υπάρχουν»
Οι συζητήσεις που γίνονται στον πρωινό της ΝΔ είναι ότι πρωθυπουργός άρχισε να θυμίζει τον «Τσίπρα του 2014» που έταζε στους πάντες τα πάντα μιλώντας για «ανθρωπιστική κρίση» για την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «έκοβε τον λαιμό της να βρει τα 12 δις που χρειάζονταν» όπως ήταν η φράση του συρμού που χρησιμοποιούσαν μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης κα). Τελικά η χώρα μπήκε σε τρίτο μνημόνιο. Τώρα επιστρατεύεται το αφήγημα του success story. Το «λεφτά υπάρχουν» που πέρασε στην ιστορία ως φράση του Γιώργου Παπανδρέου, προσαρμοσμένη στο κουστούμι του Αλέξη Τσίπρα.
Όλα τα έχει το καλάθι του προεκλογικού πρωθυπουργού. Από χιλιάδες προσλήψεις τον αριθμό των οποίων ανεβάζει συνεχώς, παρά το γεγονός ότι το κράτος θα πληρώνει με μορφή επιδότησης -αλλά θα πληρώνει- και τους μισθούς των 10.000 ιερέων. Όπως είπε στον «Αλφα» ο κ.Τσίπρας πέτυχε τέτοιο οικονομικό θαύμα που θα δώσει στον λαό πέρα από την μη περικοπή των συντάξεων, τα αντίμετρα της ΔΕΘ -έχουν κοστολογηθεί γύρω στα 770 εκατ. Ευρώ - θα κάνει τις προσλήψεις κλπ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι άφησε αιχμές για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπερφορολογεί την μεσαία τάξη για να ενισχύσει τον κρατισμό». Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης μαζί με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι στις στρατηγικές προτεραιότητες του ΕΛΚ στον προεκλογικό αγώνα που άρχισε ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαίου του 2019. Σ´ αυτήν εστίασαν σχεδόν όλοι οι ομιλητές και ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος πήρε το χρίσμα του ΕΛΚ να διεκδικήσει τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συντάξεις: Λύση τώρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στο Ελσίνκι μεταξύ άλλων του έθεσε και τις συντάξεις. Η γραμμή της ΝΔ είναι ότι το θέμα των μη περικοπών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα και να μην υπάρξει αναβολή και μάλιστα σε χρόνο που μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση στον εσωτερικό εκλογικό κύκλο της χώρας (απόφαση μη περικοπών στους πρώτους μήνες 2019). «Εμείς δεν ψηφίσαμε τις μειώσεις των συντάξεων και δίνουμε μάχη να μην περικοπούν» είναι η επωδός του προέδρου της ΝΔ.
Το κλίμα που υπάρχει πάντως τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο ΕΛΚ λόγω των ευρωεκλογών που αναμένεται να καταγράψουν σημαντικές απώλειες (από τις 219 έδρες μπορεί το ΕΛΚ να πέσει στις 170-180), είναι ότι οι εταίροι δεν θέλουν να πολυασχολούνται με την Ελλάδα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόβλημα. Θεωρούν πολύ ενθαρρυντικό ότι ένα κόμμα του ΕΛΚ, η ΝΔ, σε αντίθεση με άλλα που χάνουν εκλογική δύναμη, οδεύει προς την εξουσία και άρα θα αυξήσει και τον αριθμό των ευρωβουλευτών. Επίσης επικαλούνται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις από βήματος τοποθετήσεις τους ως ένα παράδειγμα προς μίμηση διότι φαίνεται να κερδίζει τον «λαϊκιστή Τσίπρα» όπως αποκαλούν τον πρωθυπουργό αλλά και να έχει βάλει ανάχωμα στην αύξηση της ακροδεξιάς που τους ανησυχεί πάρα πολύ. Βλέπουν πολλά προβλήματα και στην Ελλάδα και αλλού, αλλά τα κρύβουν κάτω από το χαλί ενόψει των εκλογών.
Με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός την συνέντευξη στον «Άλφα» και τα επιχειρήματα πάνω στα οποία κτίζεται η προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης, η Πειραιώς κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι συνεχίζει να λέει ψέματα χωρίς να ντρέπεται. «Δεν άκουσε ποτέ τον Παύλο Πολάκη να προαναγγέλλει φυλακίσεις, δεν είδε τον Πάνο Καμμένο να κατηγορεί τον Νίκο Κοτζιά ότι χρηματίζεται από τον Τζωρτζ Σόρρος, διέψευσε ότι η Εφη Αχτσιόγλου έκανε έφεση για να μην δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, προανήγγειλε και δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο» ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΝΔ...
Πολιτική 7980993067327031401
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε