Loading...

Η απάντηση Μητσοτάκη στην κυβερνητική διγλωσσία και το στοίχημα της αξιοπιστίας


Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή του δήλωση για τη διγλωσσία στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεκίνησε μιλώντας για την ανάγκη επανάκτησης της «αξιοπιστίας» της χώρας. Το είχε κάνει, άλλωστε, και ένα εικοσιτετράωρο πριν, μιλώντας ενώπιον των πρέσβεων των χωρών της Ε.Ε, ενώ σε παρόμοια κατεύθυνση ήταν και όσα είπε στη διάρκεια μιας ώρας συνάντησή του με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ, η διγλωσσία Τσίπρα-Καμμένου που πλέον εξάγεται δημιουργεί σοβαρή ζημία στη διεθνή εικόνα της χώρας και, συνδυαστικά με μια σειρά άλλων παραγόντων και κυβερνητικών χειρισμών, υπονομεύει defactoτην αξιοπιστία της έναντι των εταίρων, αλλά και των αγορών. 
Τούτων δοθέντων, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με άλλη μια παραδοξότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά, είμαστε, ενδεχομένως αντιμέτωποι με διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό του. «Πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;», διερωτάτο χθες σε συνομιλία με το Reader.gr κεντρική πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι δεν είναι απίθανο το Μέγαρο Μαξίμου να βρεθεί προ δύσκολων επιλογών και αρκετά νωρίτερα από τον Μάιο του 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι είναι το απώτατο όριο για το Μαξίμου, ώστε να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. 
Κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει λόγο για «παρακμιακό θίασο», με τον πρωθυπουργό να αδυνατεί να ελέγξει τον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό του εταίρο. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, δε, στην εικόνα παρακμής συντείνουν και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού, για την οποία έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα, για τη διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και για την υπόθεση εξαγοράς της σκοπιανής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, χωρίς να είναι σαφές ποιος ήταν ο λόγος που συνέτρεχε για να γίνει μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση, ιδίως όταν η εταιρεία ανήκε σε στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι από τη ΝΔ σπεύδουν, σε αυτό το κλίμα, να θέτουν και το ερώτημα, αν στις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου εκπροσωπούνται πλέον και οι ΑΝΕΛ, καταδεικνύοντας έτσι το κυβερνητικό δισυπόστατο. 
Για τον πρόεδρο της ΝΔ, συνεπώς, η απάντηση στους κυβερνητικούς χειρισμούς προέρχεται μόνο μέσω της επανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Αυτό, κατά τον κ. Μητσοτάκη, περνά αναγκαστικά μέσα από την πολιτική αλλαγή και την εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς σχεδίου μεταρρυθμίσεων, με τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και με την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας. Πέραν του οικονομικού σκέλους, όμως, όπως το θέτουν πηγές της ΝΔ, αναγκαία προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση της σοβαρότητας σε όλες τις πτυχές του δημοσίου βίου και όχι να εκπέμπει το κυβερνητικό σχήμα σε δύο διαφορετικές συχνότητες. 
Πολιτική 9016458353419331017
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε