Loading...

ΝΔ: «Βλέπουν» χτίσιμο υπερασπιστικών γραμμών από υπουργούς και μεταβίβαση ευθυνών


Οι απαντήσεις στα «γιατί» της εθνικής τραγωδίας της 23ης Ιουλίου, όσο περνούν οι μέρες, έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τις στάχτες και να δείχνουν τους υπευθύνους για την εκατόμβη των νεκρών. Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, αλλά και όλης της χώρας μαθαίνουν σιγά-σιγά, το τι έφταιξε και τους ενόχους, οι οποίοι επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από απίστευτες δικαιολογίες και ρίχνοντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Ήδη οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, με δηλώσεις τους προσπαθούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους προς τα κάτω.
«Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κάνει επιχειρησιακό σχέδιο. Αυτό αφορά και τον κ. Τόσκα, που είναι πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν και οι επιτελείς», υποστήριξε χθες στον ANT1 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Για τα στελέχη της ΝΔ, είναι σαφές πως την ώρα που η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα, με αυτό τον τρόπο, χτίζουν την υπερασπιστική γραμμή τους.
«H κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει τις δικές της ευθύνες,  κάνει μια προσπάθεια να μεταφέρει την ευθύνη  χαμηλότερα και να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι υπεύθυνοι είναι οι Δήμαρχοι, οι τοπικοί παράγοντες, όσοι έχτισαν σε δασικές εκτάσεις και ρέματα» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της οδού Πειραιώς. Τη δική τους γραμμή άμυνας προετοιμάζουν ωστόσο και οι «από κάτω»: δηλαδή, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαν εμπλοκή στην τραγωδία.
«Δεν θυμάμαι πότε ήρθε ο πρώτος νεκρός στο Σισμανόγλειο, είχα άλλα πράγματα», δήλωσε ο διορισμένος από την κυβέρνηση, διοικητής του νοσοκομείου, Μανώλης Κουταλάς μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. Επίσης, η περιφερειακή σύμβουλος Αν. Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη εκείνη τη Δευτέρα για την πολιτική ασφάλεια, καταθέτοντας στην Εισαγγελέα, φέρεται να χρέωσε τις ευθύνες στην Πυροσβεστική. 
Εκτός όμως από τα δικανικά επιχειρήματα που σπεύδουν να κατασκευάσουν τα μέλη της κυβέρνησης, στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει και μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σχετικά και με τις πολιτικές ευθύνες. Εκεί εντάσσουν και την κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, να ζητήσει να διερευνηθούν μόνο οι πολεοδομικές παραβάσεις στις περιοχές που κάηκαν, καθώς και το αν τηρούνταν οι κανόνες της νομοθεσίας για την πρόσβαση στη θάλασσα.
 Όπως τόνιζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, «δεδομένων των συνθηκών και της σοβαρότητας της υπόθεσης, θα ανέμενε κανείς ο υπουργός να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία». Για το λόγο αυτό, υπενθύμιζε ο ίδιος, η ΝΔ κατέθεσε ήδη Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Κοντονή, δια του αρμοδίου τομεάρχη Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την οποία ερωτάται για ποιο λόγο περιορίστηκε εκεί η Παραγγελία του προς την Εισαγγελία και δεν ζήτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των συνθηκών και όλων των παραγόντων, προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι.
Με την ίδια ερώτηση η ΝΔ καλεί τον κ. Κοντονή να τοποθετηθεί για το αν συμφωνεί ότι η σοβαρότητα και συνθετότητα της υπόθεσης αυτής επιβάλλει την εξέτασή της, στο ανώτατο επίπεδο, από έμπειρο Εισαγγελέα Εφετών, όπως δημόσια πρότεινε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και να εξηγήσει γιατί δεν ανέλαβε καμιά σχετική πρωτοβουλία. Σχετικά με τα πολεοδομικά ζητήματα πάντως, προφανώς λένε από την οδό Πειραιώς, υπήρχαν προβλήματα: ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε προχτές  ότι από το 2008 είχε ζητήσει οτιδήποτε χτίζεται σε αναδασωτέα περιοχή να γκρεμίζεται.  
ΠΗΓΗ
Πολιτική 7208433097731367944
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε