Loading...

Κ. Μητσοτάκης: Τέσσερα βήματα για να ηττηθεί ο λαϊκισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη



Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο για την επόμενη ημέρα πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρουσία στο "Study Group" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η επίθεση γοητείας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ευρωπαϊκή οικογένεια της κεντροδεξιάς κρίνεται, από το αποτέλεσμα της, ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, με τον ίδιο να αποτυπώνει βήμα προς βήμα τη στρατηγική του για τη μετάβαση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Μία μετάβαση που προϋποθέτει, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει την πολιτική αλλαγή και την έλευση μίας νέας κυβέρνησης με έντονο μεταρρυθμιστικό άρωμα, η οποία θα χτίσει αξιοπιστία. Αξιοπιστία, που θα ανοίξει το δρόμο στη μείωση των υψηλότατων πρωτογενών πλεονασμάτων και στην ανακούφιση των πολιτών από την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.
"Το τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, σε τρεις μήνες. Κι αυτό θα φέρει στην επιφάνεια πρόσθετες προκλήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να φτάσει στο σημείο να μην απαιτείται η θεσμική προστασία ενός δανειακού προγράμματος, είναι η κανονική πρόσβαση στις αγορές. Αλλά για να έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: Πρώτον, η κατάσταση με το ελληνικό χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί με θαρραλέο τρόπο, και πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους κύριους πιστωτές και το ΔΝΤ, για να σταλεί ένα καθαρό σήμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να δανείζεται από αυτές με ασφάλεια και με λογικό επιτόκιο", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη θεματική ενότητα "Οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης". Για να περάσει αμέσως στο δεύτερο κρίσιμο βήμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την ύπαρξη μίας καθαρής δέσμευσης για συνέχιση των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών.
"Το λάθος των τριών τελευταίων ετών είναι κατ’ ουσίαν η παραδοχή από την κυβέρνηση ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις απλώς έπρεπε να εφαρμοστούν, επειδή τις επέβαλλε η τρόικα, όχι επειδή ήταν μια σωστή στρατηγική για τη χώρα. Πρέπει, δηλαδή, να έχουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Ελλάδα, να παρουσιάσουμε πειστικά επιχειρήματα που να εξηγούν γιατί πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις, και να ορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος "μεταρρυθμίσεις”. Γιατί η περικοπή συντάξεων και η αύξηση φόρων δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, είναι η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, είναι όλα όσα πρέπει να μπουν στο κέντρο της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι επόμενες κάλπες που θα στηθούν στη χώρα δε θα έχουν ως κεντρικό ζήτημα μόνο τις οικονομικές επιδόσεις, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πολλές από τις ερωτήσεις που δέχθηκε στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο "Study Group" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αφορούσαν στον λαϊκισμό. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος τέσσερις μεθόδους καταπολέμησής του στην πράξη:
- Την ενότητα.
- Την ουσιαστική επικοινωνία με τους ψηφοφόρους και την αντίληψη των πραγματικών ανησυχιών τους. "Δε μπορούμε να πολεμήσουμε το λαϊκισμό με λαϊκισμό. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε με τον κόσμο για πραγματικές λύσεις για τα πραγματικά τους προβλήματα", είπε.
- Την ύπαρξη θετικού μηνύματος. "Δε μου αρκεί να λέω ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης ή απατεώνας. Οι περισσότεροι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό. Αυτό που περιμένουν από τα κεντροδεξιά κόμματα είναι να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό και πλήρες μήνυμα, το οποίο αντιμετωπίζει τα πραγματικά παράπονα, αυτά που στην Ελλάδα σήμερα αφορούν την απασχόληση, την οικονομική ανάπτυξη, τη φορολογία, το διαθέσιμο εισόδημα και βεβαίως την ασφάλεια, που είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα", σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.
- Την αμφισβήτηση κατεστημένων αντιλήψεων στο εσωτερικό των κομμάτων. "Αυτό είναι σημαντικό και για το ΕΛΚ ως κόμμα. Δεν μπορούμε να παρουσιαζόμαστε ως το κόμμα του κατεστημένου, πρέπει να αλλάξουμε. Αλλαγή σημαίνει νέες πολιτικές, σημαίνει νέα πρόσωπα, σημαίνει νέες μέθοδοι, με  αξιοποίηση της θετικής πλευράς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις εκστρατείες μας", ανέφερε.
Το κομβικό αφήγημα της μείωσης των υψηλών πλεονασμάτων βρίσκεται πάντα στην προμετωπίδα του λόγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η άποψη του κ. Μητσοτάκη, όπως τη μετέφερε σε συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, είναι πως μία σφιχτή πολιτική πλεονασμάτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Είναι, άλλωστε, πεπεισμένος και αυτό αποδείχθηκε και από τη στάση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ότι αφού η Ελλάδα και η επόμενη κυβέρνηση…απλώσουν σε άπαντα τα γήπεδα μία στρατηγική μεταρρυθμιστικής αντεπίθεσης,  το ΕΛΚ θα πρέπει να στηρίξει την προοπτική μείωσης τους. Όπως, δε, τόνισε, αυτή η θέση βρίσκει απόλυτη κατανόηση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφερε, για πρώτη φορά, στο προσκήνιο και σε ευρωπαϊκό κοινό το θέμα της ευαισθησίας του ελληνικού λαού.  Όπως εξήγησε, για το Σκοπιανό υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στη χώρα μας. Ευαισθησία που κανείς δε μπορεί να παραγνωρίζει, όπως και να περιφρονεί την άποψη της κοινής γνώμης.
Πολιτική 3977484659777442399
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε