ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου στέκονται οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, βγάζοντας… κόκκινη κάρτα στην Τουρκία για την αυξανόμενη προκλητικότητά της σε όλα τα επίπεδα. Στον απόηχο της παρέμβασης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην…καρδιά της Ευρώπης έθεσε επί τάπητος την ένταση που καλλιεργεί η Άγκυρα, με κύριες αιχμές την παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τις ενέργειες της γείτονος στην ΑΟΖ της Λευκωσίας, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ… ηχεί πολλαπλά καμπανάκια στην Τουρκία.
"Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταδικάζουν τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις εναντίον της ακεραιότητας της Κύπρου. Στην σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ηγέτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος καλούν επίσης για μία άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε απαράδεκτο η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να συνεχίζει να τροφοδοτεί αντιπαράθεση και να αυξάνει την ένταση εναντίον της Κύπρου.
"Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος εκφράζουν έντονη ανησυχία σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα με κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα χωρικά της ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μία τέτοια συμπεριφορά αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και αντιτίθεται με τις τουρκικές υποχρεώσεις για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασφάλεια στην Μεσόγειο δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Καλούμε την Τουρκία να απέχει άμεσα από μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου", τόνισε ο κ. Ντολ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα, ώστε να επιτραπεί η άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου.
"Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και στέκεται δεσμευμένο και ενωμένο στην στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας μπροστά στις αυξανόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν την ασφάλεια ,την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα υπό τη βουλγαρική προεδρία είναι μία ευκαιρία για την Τουρκία να προχωρήσει πέρα από την υπάρχουσα κατάσταση και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής", ανέφερε, στη δήλωσή του, ο Ζοζέφ Ντολ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, καθώς και η δήλωση Ντολ προκάλεσαν την έντονη ικανοποίηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο το σύνολο των συγκεκριμένων ζητημάτων στο τετ α τετ που είχε με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, με τις θέσεις του να περιλαμβάνονται στο κείμενο των συμπερασμάτων.
"Υπάρχει τουρκική επιθετικότητα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και εύχομαι στη Σύνοδο της Βάρνας αυτό να αποτυπωθεί. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει κατανόηση για τα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιμένω στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας, διότι ενώ άλλοτε ανάλογα ζητήματα λύνονταν σε μεθοριακό επίπεδο, τώρα κινδυνεύει να γίνει ένα βαθιά προβληματικό σημείο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέτει σε κίνδυνο τις αμοιβαίες κατακτήσεις των δύο λαών. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς άμεσα από την Τουρκία, που σε πρώτη φάση πρέπει να εκδηλωθεί με την απελευθέρωση δύο στρατιωτικών. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της Συνόδου του ΕΛΚ.
Όσον αφορά στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρό του την τακτική της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, διαμηνύοντας πως δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.
"Για να προχωρήσει η όποια λύση πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη του αλυτρωτισμού. Εμείς είμαστε συνεπείς από την αρχή. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται χωρίς εθνική γραμμή. Δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν διαπραγματεύεται ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γιατί δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο για το ζήτημα των Σκοπίων. Η ευθύνη τον βαραίνει ακέραια. Για την πορεία του Σκοπιανού δεν θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη. Το πλαίσιο το έχει θέσει από την αρχή η Νέα Δημοκρατία και είναι αυτό που συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.