Loading...

Γιώργος Καραμέρος, Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα: «Είμαστε η καρδιά του τριτογενή τομέα της χώρας που έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα»


Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος Καραμέρος δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Το αντίθετο: ως δημοσιογράφος, υπηρέτησε την ενημέρωση και δη υπεύθυνα και επί μακρόν, ενώ σήμερα, προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο από το πόστο του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα. Και το έριξε στη δουλειά. Ο απολογισμός του έργου του Τομέα του, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε κινηματογραφική αίθουσα (μπορείτε να δείτε την σχετική ταινία εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ZdOVB-UrMnc). Ο Γιώργος Καραμέρος, γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, δέχθηκε να μας μιλήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις του attikinews.gr. Και μας είπε για το μέχρι τώρα έργο στον Βόρειο Τομέα, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι η καρδιά του τριτογενή τομέα της χώρας που έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

20 μήνες διοίκησης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής και προβήκατε σε έναν δημόσιο απολογισμό σε εκδήλωση που οργανώσατε γι’ αυτό το σκοπό. Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά ποια θεωρείτε ότι είναι τα επιτεύγματα της μέχρι τώρα θητείας σας;

Αρχικά κ. Χιδίρογλου να επισημάνω πως ο απολογισμός μας δεν ήταν απλά «λόγια», δηλαδή μια ομιλία εν είδη απολογισμού, αλλά μια ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε σε μια κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα στις 25 Μαΐου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Μια ταινία μικρού μήκους  μάλιστα που δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο! Μιλώντας επιγραμματικά θα αδικούσα την δουλειά που έγινε αυτά τα πρώτα δύο χρόνια γι' αυτό σας λέω αναλυτικά και μάλιστα ενδεικτικά τα παρακάτω σημεία στα οποία κινηθήκαμε. 
To Πρόγραμμα ΤΕΒΑ, που είναι επισιτιστική βοήθεια σε 3.500 ωφελούμενους. 3.530 πολίτες από την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα, της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αττικής, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020/ΤΕΒΑ που εκπονείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους και υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Συμπράξεις. Πρόκειται για τους ωφελούμενους των οποίων οι αιτήσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα εγκρίθηκαν, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υλική βοήθεια όπως παροχή τροφίμων, ρουχισμού και ειδών ατομικής υγιεινής.
Ένα άλλο σημείο: η χρηματοδότηση για οριστική αποκατάσταση του θεάτρου Ρεματιάς. Μετά την  πυρκαγιά τον Μάιο του 2015 και την καταστροφή των λυόμενων εξεδρών στο ιστορικό θεατράκι της Ρεματιάς Χαλανδρίου, έναν από τους  σημαντικότερους  χώρους πολιτισμού στον βόρειο τομέα, η Περιφέρεια Αττικής στάθηκε στο πλευρό της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου και στήριξε οικονομικά την άμεση ανακατασκευή του θεάτρου. Επίσης, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση αθλητικών χώρων στον Παπάγο, στη Φιλοθέη, στην Πεύκη, στο Ηράκλειο, στη Μεταμόρφωση, στην Κηφισιά και στην Πεντέλη. Ένα ενδεικτικό έργο: 500.000 ευρώ για το Δημοτικό Στάδιο Πεύκης ομόφωνα από την Περιφέρεια Αττικής. Τους όρους σύναψης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης για την ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης καθώς και για την αποξήλωση και αντικατάσταση του χλοοτάπητα, ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγησή μου. Το έργο είναι προϋπολογισμού έως 500.000 ευρώ.  
Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί στην  Αγία Παρασκευή, στο Ηράκλειο και στου Παπάγου. Ένα ενδεικτικό έργο αναλυτικά: στέγη προσχολικής αγωγής σε βρέφη και  παιδιά του Δήμου Ηρακλείου, που αυτή τη στιγμή μένουν εκτός των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, ή φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους, θα δοθεί έπειτα από την ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο χρηματοδότησης του έργου της κατασκευής νέου παιδικού βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Πλαπούτα και Κωστή Παλαμά. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε μια περιοχή όπως το Ηράκλειο Αττικής, με τον τοπικό πληθυσμό να αυξάνεται την τελευταία δεκαετία σημαντικά, η ανάγκη απόκτησης ιδιόκτητου δημοτικού χώρου καθίσταται επιτακτική, καθώς ο αριθμός των παιδιών που μένει εκτός σταθμών κάθε χρόνο είναι μεγάλος. Την ίδια ώρα, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει άλλος δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία σταθμού ενισχύεται τόσο λόγω των χαμηλών τροφείων, όσο και λόγω της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους βρεφονηπιοκόμους του Δήμου.
Αντιπλημμυρικά έργα 35 εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους Δήμους. Ένα ενδεικτικό έργο: 5,5 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στο Χαλάνδρι μετά από 51 χρόνια αναμονής. 48 χρόνια μετά την πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Χαλανδρίου, εισηγήθηκα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα μεγάλο έργο 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη θωράκιση της πόλης από τα έντονα φαινόμενα. Και άλλα ενδεικτικά έργα: τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία των Βριλησσίων από την Περιφέρεια Αττικής. Εγκρίθηκαν λοιπόν από το Περιφερειακό Συμβούλιο οι όροι της προγραμματικής σύμβασης για το μεγάλο έργο των όμβριων και αντιπλημμυρικών του Δήμου Βριλησσίων που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του βόρειου τομέα, με προϋπολογισμό έως 3.999.960 ευρώ. Επίσης, η χρηματοδότηση του αντιπλημμυρικού έργου Ροδόπης και Μαινάλου στο Δήμο Βριλησσίων, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το έργο για τα αντιπλημμυρικά έργα Ροδόπης και Μαινάλου, που είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, με συνολικό προϋπολογισμό έως 200.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή έκπτωση κατά τη δημοπράτηση. Σκοπός του έργου είναι η εξάλειψη των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται σε κάθε έντονη βροχόπτωση, δημιουργώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις εν λόγω οδούς, με αποτέλεσμα τα συνεχή παράπονα των κατοίκων των οδών αυτών για τους κινδύνους που διατρέχουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι παρακείμενες ιδιοκτησίες τους. Και άλλο ενδεικτικό έργο: 1.900.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στο Δήμο Αμαρουσίου για την αντιπλημμυρική προστασία του Πολυδρόσου. Εδώ, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η σύναψη των όρων της προγραμματικής σύμβασης για το αντιπλημμυρικού έργο της περιοχής Πολυδρόσου Αμαρουσίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.920.000 ευρώ, έπειτα από εισήγησή μου. Το αντιπλημμυρικό έργο αφορά στην κατασκευή του δικτύου όμβριων της περιοχής Πολυδρόσου του Δήμου Αμαρουσίου και ειδικότερα επί των οδών Φραγκοκλησιάς, Σάμου, Στρ. Ρογκάκου, Ροδοδάφνης, Βαλτετσίου, Πηγάσου, Καψίλη, Κριεζή, Καρκαβίτσα και Αμαρουσίου - Χαλανδρίου, με συνολικό μήκος αγωγών όμβριων που ξεπερνά τα 4.500 μ.
Ερχόμαστε τώρα στο νέο Διαμετακομιστικό Κέντρο Διαχείρισης και Εφοδιασμού ειδών ανάγκης για τους πρόσφυγες, ένα διαμετακομιστικό κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αγία Παρασκευή που είναι σε λειτουργία. Τη λειτουργία του ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους Κέντρο που παρέχει υπηρεσίες τύπου logistics, υποστηρικτικές στο βασικό κέντρο αποθήκευσης που δημιουργήθηκε στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Ο χώρος δημιουργήθηκε ώστε να καλύψει τις ανάγκες των βορείων προαστίων αλλά και ειδικότερα του προγράμματος συγκέντρωσης ειδών που ξεκίνησε στα δημοτικά σχολεία σε συνεργασία με την Β΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το κέντρο βρίσκεται στην οδό Μεσογείων 448 και λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 έως τις 15:00.
Επίσης, οι τρεις πεζογέφυρες στα Βριλήσσια, στη Νέα Ιωνία και στην Κηφισίας, στο ύψος του Υγεία. Ένα ενδεικτικό έργο: η νέα πεζογέφυρα από την Περιφέρεια Αττικής σε κομβικό σημείο μεταξύ Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου τους όρους της προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή της οποίας ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό συμβούλιο, μετά από εισήγησή μου. Η πεζογέφυρα, με προϋπολογισμό κατασκευής έως 649.745 ευρώ, θα κατασκευαστεί πάνω από τις γραμμές του τρένου, δίπλα στην υπάρχουσα γέφυρα αυτοκινήτων στην οδό Αλέξανδρου Παναγούλη. Θα συνδέει τις οδούς Κάλβου και Σολωμού και θα βρίσκεται στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ των σταθμών ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου, με στόχο να γίνεται εφικτή η διέλευση των πεζών πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΗΣΑΠ. Μέχρι τώρα, η κυκλοφορία των πεζών γίνεται μέσω της οδογέϕυρας της οδού Αλ. Παναγούλη, σε πεζοδρόμια πλάτους μόλις 60 εκατοστών και μεγάλης κατά μήκους κλίσης, θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς. Το έργο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής κατοίκων και διερχομένων, καθώς θα προσφέρει μια άνετη και κυρίως ασϕαλή διέλευση των γραμμών του ΗΣΑΠ, όχι μόνο για τα άτομα τρίτης ηλικίας, που επισκέπτονται το κτίριο ΕΟΠΥΥ το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο που θα κατασκευαστεί η πεζογέφυρα, αλλά και για μεγάλο αριθμό διερχομένων, που μεταβαίνουν σε πολυσύχναστους προορισμούς που βρίσκονται εκεί (όπως σούπερ μάρκετ, υπεραγορά κρεάτων, γυμναστήριο). Άλλο ένα ενδεικτικό έργο: η μελέτη της πεζογέφυρας στη Λεωφόρο Αναπαύσεως, για την οποία εγκρίθηκε η σύναψη και οι όροι της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για την εκπόνησή της και συνολικό προϋπολογισμό 24.600 ευρώ. Η γέφυρα στην Λεωφόρο Αναπαύσεως θα συνδέσει το βόρειο με το νότιο τμήμα των Βριλησσίων και θα εξυπηρετεί την ασφάλεια μαθητών και πεζών.
Να μιλήσουμε και για τα δύο clusters, συνεργατικούς σχηματισμούς δηλαδή, με άξονες την επιχειρηματικότητα και την πράσινη διαχείριση από την Περιφέρεια Αττικής στα βόρεια προάστια. Στην πρώτη φάση του έργου που ολοκληρώθηκε προ λίγων ημερών, καταγράφηκαν και παραδόθηκαν τα εξής: εντοπισμός και παρουσίαση κλάδων και επί μέρους οικονομικών δραστηριοτήτων µε ισχυρά προσδοκώμενα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη συνεργασιών, καταγραφή και αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων που μπορούν να προκύψουν από τις συνεργασίες ανά επιλεγμένο κλάδο και εντοπισμός και παρουσίαση τυπικών ή άτυπων επιχειρηματικών δικτύων και συνεργασιών που υφίστανται ήδη στους εν λόγω κλάδους. Στην επόμενη φάση του έργου, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, θα γίνει εξειδίκευση της σε έναν εκ των πιλοτικών κλάδων και οικονομικών δραστηριοτήτων που αναδεικνύεται ως εκ των πλέον πρόσφορων για την ανάπτυξη συνεργασιών. Θα περιλαμβάνεται σε βάθος ανάλυση της δυνατότητας δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων µέσω της διεξαγωγής έρευνας πεδίου και κύκλου επαφών, ανάλυση των επιδιωκόμενων πλεονεκτημάτων, εκτίμηση της βιωσιμότητας της συνένωσης και καταγραφή του αρχικά εκδηλωθέντος ενδιαφέροντος δικτύωσης.
Εδώ θα ήθελα να μιλήσω και για τα τέσσερα πράσινα σημεία. Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα δρομολογεί  και χρηματοδοτεί στον βόρειο τομέα τέσσερα περιφερειακά μικρά πράσινα σημεία σε Αγία Παρασκευή, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Πεντέλη. Χώροι ενός στρέμματος που θα επεξεργάζονται προσωρινά π.χ. πλαστικό, χαρτί ή αλουμίνιο και όχι οργανικά, δεν ενοχλούν, δεν βρωμίζουν. Πολλώ δε μάλλον όταν θα είναι και μακριά από σπίτια, σε ΒΙΟΠΑ κλπ. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι των Οικολόγων, των δεξιών ή των αριστερών, αλλά ανήκει σε όλους. Τους καρπούς της θα τους γευτούν όλοι. Τα πράσινα σημεία θα φέρουν θέσεις εργασίας και χρήματα στους Δήμους που τώρα αντί να πληρώνονται, πληρώνουν. Επίσης, πετύχαμε τη βελτίωση στα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών, αλλά προχωρήσαμε και στην αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών με τακτικούς και βιολογικούς ψεκασμούς στα ρέματα του βόρειου τομέα. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος ψεκασμών για το 2016 όχι μόνο στα ρέματα, αλλά και σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας εκτός των Δήμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ψεκασμούς που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε λιμνάζοντα ύδατα και λίμνες εντός του ΟΑΚΑ. Προσαρμόζουμε τους ψεκασμούς, με βάση και τις ιδιαίτερες φετινές κλιματολογικές συνθήκες, που ευνοούν την προνυμφική επώαση των κουνουπιών. Έτσι, από τις 4 Απριλίου ξεκινήσαμε τους ψεκασμούς σε όλα τα ρέματα, με βιολογικά φάρμακα ασφαλή για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Τέλος, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των νησίδων στις λεωφόρους Κηφισίας και Μεσογείων, με συστηματικές παρεμβάσεις.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα τρία χρόνια για τον Βόρειο Τομέα;

Τα τρία επόμενα θα είναι έτη υλοποίησης και πιστέψτε με, πως με την υποστελέχωση του Δημόσιου τομέα και την γραφειοκρατία που υπάρχει θα χρειαστούμε και χρόνο και κόπο.

Πριν από λίγο καιρό, αναλάβατε μια πρωτοβουλία. Διοργανώσατε έναν ραδιοφωνικό μαραθώνιο με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών για το σπίτι και το γραφείο για τους φοιτητές από την επαρχία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ακολουθεί και άλλος μαραθώνιος στις 2 Ιουλίου. Πως ανταποκρίθηκε μέχρι τώρα ο κόσμος και πόσοι φοιτητές ωφελήθηκαν;

Είμαστε στις πρώτες δέκα μέρες της εκστρατείας και δεν έχουμε ακόμα αριθμό ωφελουμένων. Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τους φοιτητές από την επαρχία που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας μαζί με δέκα Δήμους του βόρειου τομέα και τη Μητρόπολη Κηφισιάς. Ήδη συγκεντρώσαμε με τη βοήθεια του ραδιοφώνου του Alpha  χιλιάδες είδη σπιτιού για τους νέους φοιτητές με οικονομικά προβλήματα. To διαμετακομιστικό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής στην Αγία Παρασκευή γέμισε όχι μόνο από είδη για το σπίτι του φοιτητή από την επαρχία, αλλά και από αγάπη για το νέο άνθρωπο αυτής της χώρας που προσπαθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Όπως σας είπα και πριν, σε μια συγκυρία κατά την οποία πολλοί συνάνθρωποι δοκιμάζονται, η Περιφέρεια Αττικής λειτούργησε πρώτη φορά το Μάρτιο το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο logistics, για τη διαχείριση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στο χώρο «Εσπλανάδα», στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου. Επεκτείνοντας την πρωτοβουλία, ο βόρειος τομέας άνοιξε τον Απρίλιο τις πόρτες του στους πολίτες με τη λειτουργία «Διαμετακομιστικού Κέντρου Διαχείρισης και Εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης», παρέχοντας υπηρεσίες, υποστηρικτικές στο βασικό κέντρο αποθήκευσης του Φαλήρου. Μέχρι σήμερα, χιλιάδες συμπολίτες έχουν εισφέρει τεράστιες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, που με άμεσο, συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο διατέθηκαν στους ωφελούμενους. Τόσο η δομή του Φαλήρου, όσο και αυτή της Αγίας Παρασκευής είναι πλέον σε θέση να αποτελέσουν παρακαταθήκη για την προσφορά σε κάθε κοινωνική ομάδα. 

Τι μέτρα έχετε λάβει για την αντιπυρική προστασία στον τομέα που επιβλέπετε;

Ως πρόεδρος της μητροπολιτικής επιτροπής πολιτικής προστασίας και ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής έχω τον συντονισμό των δράσεων τουλάχιστον για τον βόρειο τομέα. Εκτελεστικός βραχίονας βέβαια είναι το Πυροσβεστικό Σώμα, οι ομάδες πολιτικής προστασίας των Δήμων και οι εθελοντές που κάνουν σημαντική δουλειά. Αποψιλώσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση όταν έχουμε αυξημένο κίνδυνο και μια σειρά συντηρήσεων των υποδομών μας, είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Έχουμε ένα δύσκολο, άνυδρο καλοκαίρι και είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Θέλουμε τους πολίτες στο πλευρό μας.

Ο βόρειος τομέας θεωρείται προνομιακός σε σχέση με τους άλλους τομείς. Γι’ αυτό και σας ρωτώ: πόσο έχει πληγεί ο τομέας σας από την κρίση; Υπάρχει σήμερα φτώχεια στα βόρεια προάστια των Αθηνών;


Βόρεια προάστια, τουλάχιστον διοικητικά είναι και η Μεταμόρφωση και η Νέα Ιωνία, η Νέα Ερυθραία αλλά και άλλες περιοχές που είναι έξω από τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί για τον τομέα. Στα βόρεια προάστια ζει κατά κύριο λόγο η μεσαία τάξη που ξέρετε πως βρέθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στο στόχαστρο της κρίσης εδώ και έξι χρόνια. Είμαστε η καρδιά του τριτογενή τομέα της χώρας που έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα. Υπάρχει φτώχεια αλλά όχι ακραία όπως σε άλλες περιοχές. Προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση που επιχειρείται.   
Πολιτική 8590325968814236276
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε