Loading...

Ο Δήμος Μεγαρέων υποστηρίζει την ΕΛΕΥΣΙΝΑ ως “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ΕΥΡΩΠΗΣ για το 2021”


item-thumbnailΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήμος Μεγαρέων υποστηρίζει την ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ως “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ΕΥΡΩΠΗΣ για το 2021”

Τρείς πόλεις έχουν προεπιλεγεί ως υποψήφιες για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 στην Ελλάδα.
Οι πόλεις αυτές είναι η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και Ρόδος.
Η πρόταση για την προεπιλογή  έγινε από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που αξιολόγησαν τις αιτήσεις 14 διαγωνιζόμενων Ελληνικών πόλεων ύστερα από τετραήμερη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Οι πόλεις αυτές ήσαν η Κέρκυρα, οι Δελφοί, η Ελευσίνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Λάρισα, η Μυτιλήνη (Λέσβος), το Μεσσολόγγι, ο Πειραιάς, η Ρόδος, η Σαλαμίνα, η Σάμος, η Τρίπολη και ο Βόλος.
Η κριτική Επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει εκ νέου στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα, για να αποφασίσει τελικά, ποια από τις τρείς υποψήφιες πόλεις θα χαρακτηρισθεί ως “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021”.
Η συγκεκριμένη επιλογή θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά Πολιτιστικά, Οικονομικά και Κοινωνικά οφέλη, για τις ενδιαφερόμενες πόλεις δεδομένου ότι η υποψηφιότητά τους αυτή εντάσσεται σε μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική με γνώμονα τον Πολιτισμό.
Οι “Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης” καθιερώθηκαν το 1985 με βάση μία ιδέα της τότε Υπουργού Πολιτισμού αείμνηστης ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ κι έκτοτε έχουν εξελιχθεί σε μία από τις πλέον φιλόδοξες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη που συγκαταλέγονται στις πιο γνωστές και τις περισσότερο εκτιμώμενες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι στόχοι είναι: Να προωθηθεί η πολυμορφία των πολιτισμών στην Ευρώπη.
 Να επισημανθούν τα κοινά στοιχεία τους και να ενισχυθεί η συμβολή του Πολιτισμού στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των πόλεων.
Η πόλη που θα ανακηρυχθεί “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021”, θα έχει σημαντικά οφέλη για την ίδια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή από τις διακρατικές συνεργασίες, που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς και θα αναβαπτισθεί το διεθνές προφίλ της, καθώς για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης, η κοιτίδα του πολιτισμού.
Η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρείς φορές, η ΑΘΗΝΑ το 1985, η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ το 1997 και η ΠΑΤΡΑ το 2006.
Στις ανακηρυχθείσες πόλεις ως “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” από το 2010 και μετα απονέμεται Βραβείο “προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη”, ύψους 1.500.000 Ευρώ, ενώ για τα έτη 2014 – 2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα  «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με αυτά τα δεδομένα ο Δήμος Μεγάρων έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει την πόλη της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε σχετικά:
«Το εγχείρημα της Ελευσίνας, που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021,  είναι μία αρκετά σπουδαία υπόθεση, η οποία υποστηρίζεται θερμά, πολιτικά και οικονομικά από την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά και ιδιαίτερα από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου και προφανώς κι εμείς στηρίζουμε σθεναρά και την Ελευσίνα και την Περιφέρεια Αττικής,  διότι θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη και για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας και για το Δήμο μας.
Ευχόμαστε στην γειτονική Ελευσίνα και στον Αντιπεριφερειάρχη  Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη βασιλείου, να ευοδωθεί το όλον εγχείρημα και να επιτευχθεί  ο τελικός στόχος.»

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας

& Δημοσίων Σχέσεων
Περιφέρεια Αττικής 5192569004983898948
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε