Loading...

Ανοίγει ο τουρισμός: Τα έγγραφα που απαιτούνται για τα ταξίδια



Η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και μεταξύ άλλων ανοίγει και ο τουρισμός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Επιπλέον από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Στο μεταξύ, σε ό, τι αφορά τις ώρες κυκλοφορίας, οι οποίες ήδη, όπως ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη παρατείνονται μέχρι τις 12.30 το βράδυ, «εύλογο είναι ότι θα ισχύσουν και για τους τουρίστες», όπως σημείωναν σήμερα το πρωί ανώτερα στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, μιλώντας στον ot.gr. Τα ίδια στελέχη διευκρίνισαν ότι το εάν και για πόσο θα διατηρηθεί η συγκεκριμένη ώρα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», δηλαδή ο εμβολιασμός όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθολικό εμβολιασμό σε 32 νησιά, με αρκετά πολύ καλή συμμετοχή μέχρι στιγμής και ολοκληρώνουμε μέχρι 31/5 τον εμβολιασμό σε άλλα 36 νησιά. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό στα υπόλοιπα 19 μεγάλα νησιά τα οποία απομένουν για να ολοκληρώσουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας».

eleftherostypos.gr


Οικονομία 3063116019109951283
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε