Loading...

Σταϊκούρας: Έρχεται ενίσχυση και του τουρισμού – Στα 30 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμαΕνίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, με πόρους από το ΕΣΠΑ προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αν κι ένα πρόσθετο μέτρο για το τουρισμό δόθηκε χθες, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, προσπαθούμε να βρούμε πόρους ώστε να διευρύνουμε την γκάμα των δικαιούχων τέτοιων σχετικών προγραμμάτων (σ.σ. όπως της εστίασης)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω οικονομική στήριξη και άλλων κλάδων που έχουν μείνει κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα –όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια.

«Όλα εξαρτώνται από το συνδυασμό των μέτρων που λαμβάνουμε με τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε κάθε φορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί αυτό το διάστημα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια ορθή επιλογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

«Προέχει η υγεία κι έπεται η οικονομία. Άρα, λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο και ερχόμαστε εμείς ως οικονομικό επιτελείο να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις» δήλωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν είναι μόνο τα επιδόματα αλλά ένα πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τα μικρά μαγαζιά.

Αναφερόμενος στην αποζημίωση ειδικού σκοπού έως και 4.000 ευρώ που ανακοινώθηκε χθες και υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως από το εν λόγω μέτρο αναμένεται να ενισχυθούν 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα –και όχι μόνο στον κλάδο του λιανεμπορίου.

«Είναι όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές τον Απρίλιο, όπως τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι κλπ. Από αυτές, οι 10.800 είναι οι επιχειρήσεις στις τρεις περιφερειακές ενότητες που ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα την Παρασκευή» είπε, υπενθυμίζοντας πως η πληρωμή θα γίνει τον Μάιο ώστε το υπουργείο να έχει εικόνα για το πόσες μέρες έμειναν οι επιχειρήσεις κλειστές τον Απρίλιο. 

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η πλατφόρμα έχει ανοίξει από την περασμένη Παρασκευή και ήδη έχουν κατατεθεί 40.000 αιτήσεις.

Μάλιστα, είπε πως η πληρωμή της θα γίνει στα τέλη Απριλίου.

Για το μέτρο των παγίων δαπανών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η ένταση της ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, καθώς επίσης και ζημιές.

Στα 30 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αναφέροντας πως ανέρχονται περίπου στα 30 δισ. ευρώ και εξηγώντας πως επαρκούν για επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα – εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

«H ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά αντέχουν, γιατί κάναμε μια νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου της χώρας ενισχύοντας το συστηματικά με επιτυχημένες εκδόσεις χρέους. Τα 7,5 δισ. ευρώ ως μέτρα στήριξης για τους πολίτες, πλέον έχουν γίνει τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά και στα δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε:

«Στο βασικό σενάριο θεωρούμε ότι η κατάσταση τείνει προς τη σταθερότητα. Κι έχουμε δύο θετικούς δείκτες: Ο ένας είναι ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020 κι αυτό μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Ο άλλος είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε 21 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ αφορούν καταθέσεις των νοικοκυρών. Προσδοκούμε ένα μέρος αυτών να πέσει φέτος στην πραγματική οικονομία μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης, όταν αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και σταθεροποιηθεί η κατάσταση». 

Αντίθετα, το δυσμενές σενάριο είναι να λειτουργήσει η οικονομία με περιοριστικούς όρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που σήμερα έχει ανακοινωθεί.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα θα μπορούσαν να επαναληφθούν και για ένα ακόμα χρονικό διάστημα.

www.cnn.gr

Οικονομία 7606329704726057841
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε