Εντός του 2021 αναμένεται να εφαρμοστούν οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Φορέα “Κτηματολόγιο” ενώ θα επιβάλλονται και πρόστιμα στους ασυνεπείς πολίτες. Παράλληλα, πρόκειται να εισπραχθούν τα τέλη από τα παλαιά προγράμματα, ενώ οι ιδιοκτήτες 297 περιοχών θα έχουν περί τους 12 μήνες να δηλώσουν τις περιουσίες τους έτσι ώστε να μη καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα και περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Όσον αφορά στα κλιμακωτά πρόστιμα που θα ενεργοποιηθούν έως τον Ιούνιο, ο πέλεκυς θα ξεκινάει από 300 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". Το ποσό που τελικά θα καταβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξάνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση για τους πολίτες που θα παραμείνουν ασυνεπείς ακόμα και όταν κλιμακωτά πρόστιμα τεθούν σε εφαρμογή, μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής το οφειλόμενο ποσό θα περνάει στην εφορία. Αναφορικά με τα παλαιά προγράμματα (1997-1999) για τα οποία δεν είχε εισπραχθεί τέλος κτηματογράφησης είναι περίπου 6,7 εκατομμύρια και βρίσκονται ας περιοχές της Αττικής,της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων.
Το αναλογικό τέλος
Σχετικά με το αναλογικό τέλος – που επίσης αναμένεται να εισπραχθεί εντός του 2021 –αφορά στις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και μετά για τις οποίες καταβλήθηκε μεν το τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ ή των 20 ευρώ αναλόγως της ιδιοκτησίας αλλά απομένει η πληρωμή ενός αναλογικού τέλους ίσου με το ένα τοις χιλίοις.
Συγκεκριμένα, το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" από τους κύριους ή επικαρπώτες και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 200.000 ευρώ αξίας δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει από την τιμή ζώνης, τη παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα, το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.Το τέλος αυτό αφορά περίπου 1εκατομμύριο ιδιοκτήτες.
Ο λόγος που δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής είχε αποδοθεί στο γεγονός ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει φέρνοντας στην πράξη μια σχετική δυσκολία.
Πίστωση χρόνου
Μεταξύ των δήμων που έλαβαν παράταση περιλαμβάνονται περιοχές όπως οι: Νίκαια, Ηλιούπολη, Χαλκίδα, Σαλαμίνα, Πειραιάς, Κορωπί, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Πέραμα, Παπάγου, Νέα Σμύρνη, Μέγαρα, Μαρούσι, Ζωγράφου, Βύρωνας, Καισαριανή, Ελευσίνα,Μελίσσια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Σπάτα, Καρπενήσι, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Σύρος, Ζάκυνθος, Χίος, Σκιάθος, Άμφισσα, Σέρρες, Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη, Αμαλιάδα, Κόρινθο , Καβάλα καθώς και πολλές άλλες μεγαλύτερες ή μικρότερες πόλεις σε όλη τη χώρα.
Οι αλλαγές
Εντός του 2021 θα γίνουν οι παρακάτω αλλαγές όσον αφορά στο Κτηματολόγιο, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος":
-Το σύνολο σχεδόν των παλαιών υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κτηματολογικά γραφεία του Φορέα (μέχρι σήμερα έχουν μετεξελιχθεί 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 13 από τα 75 υποκαταστήματα τους).
- Όλες οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και αυτές που θα τεθούν σε λειτουργία αργότερα μέσα στο 2021 θα επεκταθούν σε όλα τα νέα κτηματολογικά γραφεία του Φορέα καλύπτοντας το σύνολο των συναλλαγών.
-Θα υπάρξει σημαντική ωρίμανση όλων των φάσεων κτηματογράφησης σε όλη την επικράτεια.
Επίσης έως το τέλος του 2021, η κατάσταση θα είναι ως εξής:
-Κτηματολόγιο σε λειτουργία στο 37% των συνολικών δικαιωμάτων
-Στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης στο 40% των δικαιωμάτων .
-Στη φάση της εξέτασης ενστάσεων στο 16% των δικαιωμάτων
Στη φάση συλλογής δηλώσεων στο 7% των δικαιωμάτων
Πηγή: enikonomia.gr