Loading...

Κορωνοϊός: Γιατί αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για την Αττική


 


Εβδομάδα αγωνίας για την πορεία που θα λάβει η επιδημία, ειδικά στην Αττική, ξεκινά από σήμερα, με ειδικούς και κυβέρνηση να έχουν το βλέμμα διαρκώς πάνω στα δεδομένα που κρίνουν την επιδημιολογική καμπύλη και δείχνουν τον δρόμο προς νέα μέτρα. 

Χθες ο αριθμός των νέων διαγνώσεων με Covid-19 ήταν αισθητά πιο χαμηλός (218) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο δεν αρκεί ώστε να δημιουργήσει ελπίδες για πτωτική τάση, με δεδομένο ότι συνήθως τα Σαββατοκύριακα τα κρούσματα κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με την υπόλοιπη εβδομάδα. Οι νέες εστίες που «ξεπετάγονται» διαρκώς προβληματίζουν ιδιαίτερα τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές – τελευταίο παράδειγμα συρροή σε εργάτες γης στη Λακωνία – και δείχνουν την ανάγκη εντατικοποίησης των στοχευμένων παρεμβάσεων σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Σταθεροποίηση

Υπάρχουν, ωστόσο, θετικές ενδείξεις στην επιδημία. Η κυριότερη είναι ότι τα κρούσματα είναι σταθερά και κυμαίνονται από 250 έως 350 ημερησίως τις τελευταίες ημέρες. Αυτό αφενός δείχνει ότι έχει συγκρατηθεί μια πιθανή εκθετική αύξηση, αφετέρου ότι οι περιορισμοί δείχνουν κάποια απόδοση. Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εάν δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση τα περιοριστικά μέτρα θα καταγραφόταν συνεχόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων. Η επίδραση όμως δεν είναι ακόμη στον επιθυμητό βαθμό. Σημειώνεται ότι οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί που ελήφθησαν αναμένεται να «δείξουν» εάν έχουν ή όχι αποτέλεσμα στα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Εκείνο που κρίνει, άλλωστε, την ταχύτητα στις νέες αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης είναι η πίεση του συστήματος υγείας. Και τα τωρινά δεδομένα δείχνουν ότι πιέζεται αργά και σταθερά, αλλά εάν το χειμώνα ξεφύγει τόσο η Covid-19 όσο και οι υπόλοιπες εποχικές ιώσεις, τότε θα υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Για αυτό και επιδιώκεται η πτώση της επιδημίας.

Η αξιολόγηση των μέτρων και η ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων θα είναι συνεχόμενη αυτές τις ημέρες. Αυτό θα γίνει άλλωστε και σήμερα κατά την τακτική τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα να έχουν και μεταξύ τους οι ειδικοί τηλεδιάσκεψη. Τα μέλη της Επιτροπής, πάντως, προειδοποιούν ότι τα όποια επόμενα μέτρα πρέπει να στοχεύουν απευθείας στην ανακοπή αλυσίδων μετάδοσης που προκύπτουν από «προβληματικά» σημεία, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μήνυμα Κικίλια

Η τεράστια προσπάθεια αποφυγής ενός lockdown φέρνει διαρκώς τα μέτρα ατομικής προστασίας στο προσκήνιο που κατά τους ειδικούς είναι και τα πιο αποτελεσματικά για να μειωθεί η μεταδοτικότητα. «Οσο προσέχουμε περισσότερο, όσο μειώνονται τα κρούσματα, όσο μειώνεται ο κίνδυνος, όσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας (Σκάι). Σε σχέση, μάλιστα, με την προσοχή που πρέπει να δείχνουν οι πιο μεγάλοι ηλικιακά πολίτες, έκανε γνωστό τι συμβούλευσε ο ίδιος τους γονείς του. «Τους είπα ότι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται τις κοινωνικές τους συναναστροφές και να φοράνε μάσκα. Ξέρω ότι έχουν την ανάγκη να δουν τα παιδιά τους, να δουν την οικογένειά τους, να δουν προσφιλή τους πρόσωπα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει με τόσο μεγάλη προσοχή και όσο πιο λίγο γίνεται αυτούς τους δύσκολους μήνες, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Επιδημιολογική εικόνα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 218 κρούσματα, με τα 118 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι χθες ανερχόταν σε 379. Παράλληλα μέχρι και χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς ήταν 68. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος μετανάστη σε δομή φιλοξενίας και έπασχε από την Covid-19. Συγκεκριμένα, ο αιτών άσυλο προερχόταν από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας και νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό». Ηταν Αφγανός, 61 ετών και πατέρας δύο παιδιών.

eleftherostypos.gr

Κορονοϊός 3074660673174652788
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε