Loading...

"Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις" το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα που συντηρεί το κλίμα της έντασης



Τη στιγμή που η Τουρκία συντηρεί το κλίμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, αλλά και πολεμικές απειλές, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ξετυλίγει τον μίτο των διπλωματικών ενεργειών της, με το μήνυμα στη γείτονα να είναι "αποκλιμάκωση ή κυρώσεις".

Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας και πορεύεται εξακολουθητικά στην οδό της αποφασιστικότητας, της ετοιμότητας και της ψυχραιμίας, όσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προαναγγέλλει την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην περιοχή για ακόμα 90 ημέρες και ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζει, με τις δηλώσεις του, τον πήχη των προκλήσεων. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, οι διπλωματικές διεργασίες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται ότι θα συναντηθεί σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όσο κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι  είναι πλέον σαφές σε εταίρους και συμμάχους ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και τερματισμό των μονομερών ενεργειών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

"Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου…Η Τουρκία σφάλλει, εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία", ανέφερε (Real news) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. "Θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και των λοιπών κρατών στον περίγυρό της. Να σταματήσει να αποτελεί μία θλιβερή παραφωνία στην περιοχή μας και να εργαστεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής", επεσήμανε. "Η Ελλάδα κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο. Απαιτεί να μπει τέλος στις προκλήσεις. Θέλουμε ειρήνη. Διάλογος με προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας δε μπορεί να υπάρξει", σημείωσε (Σκάι) ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

"Με τη στάση που θα ακολουθήσει η Άγκυρα, μετά και την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου και τη σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για αποκλιμάκωση, αναλαμβάνει και τα ανάλογα ρίσκα. Η Ελλάδα, τηρώντας ψύχραιμη στάση τόσο διπλωματικά, όσο και επιχειρησιακά, δεν πέφτει στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία. Δεν παρασύρεται σε κινήσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν επιχειρήματα και προσχήματα στη γείτονα, για να οδηγηθεί σε υπεραντίδραση. Κάτι που δεν αποκλείεται να επιδιώκει, όπως έδειξε με τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για την περιοχή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου", σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Έτσι κι αλλιώς, η Αθήνα, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, κινητοποιεί συμμάχους και εταίρους και προχωρά σε χειρουργικές, όπως χαρακτηρίζονται από στελέχη της κυβέρνησης, κινήσεις, χωρίς κορώνες και εμπρηστική ρητορική. "Καθιστούμε σαφές ότι είναι η Τουρκία, που θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, για να καταστεί εφικτή η αποκλιμάκωση στην περιοχή. Ταυτόχρονα, τονίζουμε πως, μετά την αποκλιμάκωση, θα πρέπει να υπάρξει ένα ικανό διάστημα ηρεμίας. Αυτό προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στην αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Κάτι που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις συνθήκες, οι οποίες θα επέτρεπαν μία επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.

Στα του εσωτερικού μετώπου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί στις 11 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, σηκώνοντας την αυλαία της φθινοπωρινής πολιτικής περιόδου. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Ζαββό των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) "Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας", β) Νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/843 και 2019/2177 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, γ) Νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

-Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την ενσωμάτωση της "νέας γενιάς" Οδηγιών για τα απόβλητα.

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων δημόσιου τομέα.

-Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τους βασικούς άξονες για την αναμόρφωση του ν. 2190/1994.

-Εισήγηση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό, Γιάννη Τσακίρη, για την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

-Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

-Ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση-επισκευή υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με την επιλογή αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τον καθορισμό της θητείας των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

ΠΗΓΗ

Πολιτική 7741872629088458199
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε