Loading...

Μετά το "κάψιμο" της εκλογολογίας, τώρα ...γύρω- γύρω όλοι από τον ανασχηματισμό




Εκλογές ή ανασχηματισμός; ή και τα δύο; Το "δίλημμα" τούτο "σέρνεται" ως εστία ζύμωσης και προβληματισμού στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, ήδη από την εποχή του lock down , όταν ακόμη και οι θιασώτες του σεναρίου ομολογούσαν  θα ήταν πολιτικά ανορθόδοξο για τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αλλαγές μέσα στα αχαρτογράφητα νερά της πανδημίας. Κοινώς, δεν θα έβγαζε νόημα μια τέτοια επιλογή.

Το "κάψιμο" της εκλογολογίας

Το τελευταίο δίμηνο, πότε προκρίνεται το ένα σενάριο ως "κλειδωμένο", πότε το άλλο (εκλογές) ως "ορθάνοιχτο" ενώ ουκ ολίγοι θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα διάζευξης: Κάλλιστα θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να ανακατέψει την τράπουλα του υπουργικού συμβουλίου δίνοντας το στίγμα του για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, προκηρύσσοντας παράλληλα, λίγο μετά και πρόωρες κάλπες. 

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις για το ενδεχόμενο να πατήσει ο πρωθυπουργός το εκλογικό "κομβίον" , άργησε να υποχωρήσει η εκλογολογία από την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας.  ( Σε αυτό συνέβαλαν και οι διαρκείς και επίμονες εισηγήσεις που δεχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από στενούς συνεργάτες του να οδηγηθεί σε εκλογές το φθινόπωρο. Εισηγήσεις που ανέβαζαν "τεταρταίο" στο απέναντι "στρατόπεδο", της Κουμουνδούρου, για προφανείς λόγους: Μια ματιά στις δημοσκοπήσεις , είναι επαρκής εξήγηση για το "απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο" του ΣΥΡΙΖΑ).

Η εκλογολογία υποχώρησε τελικώς όταν ο κ. Μητσοτάκης , απέκρουσε κατά τέτοιο κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων ώστε να μην αφήνει παράθυρο για χτίσιμο εκλογικού αφηγήματος. ( Υπό την αίρεση ασφαλώς, ενός  "συγκλονιστικού απροόπτου", που ισχύει παγίως για ανάλογες πολιτικές αποφάσεις).

Ανασχηματισμός πώς,  πότε και για ποιους

Από κει και πέρα άρχισε να "ξετυλίγεται" ο μίτος των κυβερνητικών αλλαγών: Ποιες, πότε, γιατί και με ποιους. 

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά την χθεσινή δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ( εκ των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη) ο οποίος καταρχάς επιβεβαίωσε πως θα υπάρξουν αλλαγές, τις οποίες τοποθέτησε από την 1η Ιουλίου και μετά ( σ.σ υπενθυμίζεται ότι στις 7.7, συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης της Ν.Δ). 

Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα έδωσε "σήμα" και για τα χαρακτηριστικά του επερχόμενου ανασχηματισμού: Δεν θα είναι σαρωτικός, αλλαγές θα υπάρξουν όπου χρειαστεί. 

Ως εκ της θέσεώς του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγο μετά διέψευσε το ενδεχόμενο:Δεν υφίσταται ζήτημα ανασχηματισμού είπε, ως λογικό. "Είδηση" θα ήταν να τον είχε προαναγγείλει. 

Το ζητούμενο πλέον είναι ο χρόνος που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει το "λίφτινγκ" του κυβερνητικού σχήματος. 

Το ένα σενάριο "δείχνει" τον επόμενο μήνα. Εφόσον η συζήτηση έχει πάρει "φωτιά" και εντός των υπουργείων και οι υπουργοί έχουν ήδη αρχίσει να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, είναι πολύ πιθανό, οι εξελίξεις να τρέξουν για να μην παρατηρηθεί η πάγια παρενέργεια της παρατεταμένης συζήτησης για ανασχηματισμό: Να "κατεβάσουν" οι υπουργοί δηλαδή, τα μολύβια.  

Υπάρχει βέβαια και δεύτερο πειστικό ως προς την επιχειρηματολογία σενάριο: Με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η πρώτη φάση του κυβερνητικού κύκλου πολιτικών για την πανδημία ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου, να "μετακυλήσει" τις αλλαγές για το τέλος του θέρους, συνδυάζοντάς τις με την εμφάνισή του στην ΔΕΘ. Εκεί όπου παραδοσιακά, ο πρωθυπουργός δίνει το σήμα "επανεκκίνησης". 

Όπως συμβαίνει επίσης παγίως, σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν ήδη αρχίσει τα "καλλιστεία" ονομάτων: Οι αμετακίνητοι, οι υπό αναβάθμιση, οι υπό υποβάθμιση υπουργοί. Στα "ραβασάκια" που κυκλοφορούν , ενίοτε οι πληροφορίες δίνονται από τους ...ίδιους τους υπουργούς. 

Παλιά τους τέχνη, κόσκινο. 

Στο δια ταύτα, το μπλοκ της αξιολόγησης και των τελικών αποφάσεων βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Πρωθυπουργού. Έως τις τελικές αποφάσεις, θα γράψει και θα σβήσει απ τα τεφτέρια του, πολλά ονόματα και πόστα. 

Ως γνωστόν, οι ανασχηματισμοί, κρίνονται πολλές φορές και στις "καραμπόλες"

Πηγή



Πολιτική 4694165822299594608
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε