Loading...

Προβλέψεις για απώλειες-σοκ στα φετινά έσοδα από τον Τουρισμό


Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει φέτος να "σώσει" μόλις οκτώ δισεκατομμύρια από τις περσινές τουριστικές εισπράξεις των 18,2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για εκτίμηση στην οποία προέβη και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ποσοτικοποιώντας και επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες απώλειες που βλέπει η τουριστική αγορά, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτή τη χρονιά στο τουριστικό "καλάθι" η πτώση της ταξιδιωτικής κίνησης και οι ακυρώσεις στις κρατήσεις.
Οι απώλειες εντούτοις για τα κρατικά ταμεία από την ζημιά στον τουρισμό λόγω της επιδημίας είναι υψηλότερες. Λόγω της μεγάλης δυναμικής στις προκρατήσεις για τη φετινή σεζόν πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δίμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνιζαν αύξηση κατά 22,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, φτάνοντας στα 527 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν μάλιστα στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων, τόσο τα έσοδα, όσο και οι αφίξεις από το εξωτερικό θα αργήσουν πολύ να ανακάμψουν και να επανακτήσουν τα πρότερα μεγέθη τους, τονίζοντας πως αν δεν υπάρχουν άλλα απρόσμενα γεγονότα, ο Τουρισμός θα επανέλθει μετά από τρία χρόνια τουλάχιστον.

Σπριντ για να σωθεί ο Ιούλιος

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού είναι να σωθεί ο Ιούλιος ή έστω μέρος του, να καταφέρουν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και να ανοίξουν οι βασικοί τουριστικοί προορισμοί.
Στην περίπτωση που υπάρξει ταξιδιωτική ροή τον Ιούλιο, υπάρχουν ελπίδες η ζημιά να είναι μικρότερη και –εξίσου βασικό- να δοθεί εκ νέου η αίσθηση της κανονικότητας και της ασφάλειας.
Για να μπορέσει εντούτοις η σεζόν να ξεκινήσει τον Ιούλιο, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις, σύμφωνα με την αγορά, όπως:
Να συμφωνηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυτά να είναι ρεαλιστικά.
Να υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία των τουριστικών επιχειρήσεων για τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες, ενώ θα πρέπει να σταθμιστεί και το επιπλέον κόστος.
Να ξεκινήσουν οι αεροπορικές συνδέσεις και οι πτήσεις τσάρτερ.
Να υπάρξουν νέες κρατήσεις και ένα ελάχιστο "πλαφόν" στις πληρότητες των ξενοδοχείων.

Μεγαλύτερες οι απώλειες από ένα δεύτερο "κύμα"

Ο τουριστικός κόσμος την ίδια ώρα ποντάρει πολλά στο δίμηνο Αύγουστος- Σεπτέμβριος, που είναι η πιο "δυνατή" περίοδος για τον ελληνικό Τουρισμό. Όσον αφορά τον προγραμματισμό τους επόμενους μήνες, όλα θα κριθούν από το ένα θα υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού από το φθινόπωρο.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό και το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο τ πλήγμα του κορονοϊού στον τουρισμό απειλεί κόπους και επιτεύγματα 10 ετών για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο οποίο καταγράφονται μαρτυρίες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον κλάδο στην Ελλάδα, εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα αποδειχθεί πολύ χειρότερη του 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και η τότε κυβέρνηση κατέφυγε σε capital controls προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οικονομία 400093393948644647
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε