Έχοντας ανακοινώσει το συνολικό πλαίσιο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης, της οικονομίας και του τουρισμού, το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιεί σταθερά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες δυναμικής επανεκκίνησης.
Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να θέτει εκτός κάδρου κάθε σενάριο για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σήματα που στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την επενδυτική κοινότητα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι, παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει διεθνώς η πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ότι η χώρα μας είναι ακόμα καταλληλότερη για επενδύσεις από ό,τι ήταν πριν από πέντε μήνες.
Η πρωθυπουργική παρέμβαση σε τηλεδιάσκεψη με ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού οργανισμού "Young Presidents' Organization" (την παρακολούθησαν περίπου 1.000 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι επιχειρήσεων σε περισσότερες από 100 χώρες) δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο. Ένα από τα πλέον μείζονα αφηγήματα της "γαλάζιας" διακυβέρνησης, αυτό της προσέλκυσης δυναμικών επενδύσεων, βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της ατζέντας, αποτελώντας κομβικής σημασίας εργαλείο για τη μετάβαση στην ασφάλεια και την ανάπτυξη. "Τα θεμελιώδη προτερήματα που έχει οικοδομήσει η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης παραμένουν ανέγγιχτα, και μάλιστα συμπληρώνονται πλέον από τη διεθνή αναγνώριση της αποτελεσματικής αντίδρασης έναντι του κορονοϊού…Η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν από την αρχή η αναβάθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος ώστε να αναδειχθούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Εκλέχθηκα πριν από δέκα μήνες με μία πλατφόρμα αλλαγής, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στην προσέλκυση ξένων και εγχώριων ιδιωτικών επενδύσεων, στο να γίνει η Ελλάδα μία χώρα, η οποία αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματά και διευκολύνει τις επενδύσεις διεθνών επενδυτών", ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης. "Έχουμε προχωρήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε μειώσει τους φόρους, βελτιώσαμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης έχει προχωρήσει -κάτι που πολλοί πίστευαν ότι ήταν αδύνατο. Και τώρα έχουμε το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι θεωρούμαστε μία ασφαλής χώρα με μία δημόσια διοίκηση που λειτουργεί καλά", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ήδη, όπως έγραψε το Capital.gr, τρεις μεγάλες επενδύσεις ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Πιο συγκεκριμένα:
-Ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Softomotive από τη Microsoft. H Softomotive, που δραστηριοποιείται στον χώρο των αυτοματοποιημένων ρομποτικών διαδικασιών, ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα και έκτοτε γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Σήμερα διαθέτει μεταξύ άλλων γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Τέξας, και τη Σεούλ, απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους (εξ αυτών περίπου 80 στην Αθήνα) και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 8000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά ελληνικής εταιρείας από τη Microsoft, η οποία μέσω αυτής της κίνησης, ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην Ελλάδα εμπιστευόμενη μία ελληνική εταιρεία, που έγινε ανταγωνιστική παγκοσμίως δίνοντας έμφαση στην καινοτομία.
-Η εξαγορά έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της επενδυτικής εταιρείας CVC (πρόκειται για μία εταιρεία που διαχειρίζεται στοιχεία άνω των 82 δισεκατομμυρίων) να εισέλθει ως μέτοχος στην skroutz.gr αναγνωρίζοντας τις πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του διαδικτυακού εμπορίου στην Ελλάδα.
-Η εξαγορά της τεχνολογικής εταιρείας Think Silicon με έδρα την Πάτρα από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Nasdaq, Applied Materials. Η Think Silicon αποδεικνύει πως μία ελληνική νεοφυής εταιρεία μπορεί να αναπτυχθεί, μέσα από καινοτομίες και να μετατραπεί σε παράγοντα-αιχμή στον τομέα των ημιαγωγών.
Ανεύθυνη κριτική
Κυβερνητικά στελέχη, στο μεταξύ, βάζουν στο στόχαστρο τους ισχυρισμούς ότι τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, μειώνουν τους μισθούς κατά 20%. "Θέτοντας πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την περιστολή της οικονομικής δραστηριότητας επί περίπου δύο περίπου μήνες. Η χώρα βρίσκεται πλέον σε ένα σταυροδρόμι όπου καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον δρόμο που οδηγεί σε πτωχεύσεις επιχειρήσεων και το δρόμο που στηρίζει την εργασία. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα στηρίξει την εργασία, διαφυλάσσοντας τη συμμετοχή των εργαζόμενων στη αγορά και τη διαφύλαξη των προσόντων που έχουν αναπτύξει. Στο πλαίσιο αυτό, επιμηκύνονται μέτρα που ελήφθησαν στην πρώτη φάση της πανδημίας -από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, μέχρι την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων- και συμπληρώνονται με το ειδικό πρόγραμμα Συν-Εργασία, που θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν χρειαστεί μπορεί να επεκταθεί", αναφέρουν στελέχη.
Στόχος, όπως τονίζουν, της "γαλάζιας" στρατηγικής είναι να αποτραπούν απολύσεις και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, με την κάλυψη του 60% του μισθού τους για όσες μέρες δεν θα δουλεύουν, δίχως όμως να αλλάξουν σε βάθος χρόνου οι εργασιακές σχέσεις τους. "Η κριτική ότι δήθεν μειώνονται οι μισθοί κατά 20% είναι επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη διότι δίχως τις πρόνοιες της κυβέρνησης θα ήταν ορατός ο κίνδυνος λουκέτων και απολύσεων, κι όχι μίας μαγικής επιστροφής στα προ πανδημίας δεδομένα. Άρα, η σύγκριση που επιχειρείται είναι απλά ανεδαφική", επισημαίνουν παράγοντες.