Το πλαίσιο έχει οριστεί. Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω των δημόσιων παρεμβάσεων που πραγματοποίησε στο πέρασμα της εβδομάδας. Τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας για το Μέγαρο Μαξίμου χτίζονται επάνω στην επιτυχημένη στρατηγική των τελευταίων δύο μηνών, η οποία έγινε ο οδηγός για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Και είναι στοιχήματα που θα απαιτήσουν συνεχή εγρήγορση, καίριες αποφάσεις και καθημερινές "λεπτές" κινήσεις, για να επιτευχθούν.
Η προστασία της υγείας των πολιτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η περαιτέρω ενίσχυση των συστημάτων, προκειμένου αυτά να ανταποκριθούν σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες. Η στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων. Η δυναμική επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, σε μία χρονιά παγκόσμιας ύφεσης. Αυτά είναι τα μείζονα και τα καίρια. Μετά από σχεδόν 60 ημέρες περιοριστικών παρεμβάσεων, η κοινωνία…περπατάει τα πρώτα της βήματα προς τη…νέα καθημερινότητα.
"Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μία συνέχεια. Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών". Αυτό έσπευσε να διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης.
Τετ α τετ στο Προεδρικό
Μήνυμα επιστροφής στη…νέα καθημερινότητα αποτελεί και η πρωινή συνάντηση που θα έχει στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Σακελλαροπούλου. Για πρώτη φορά δια ζώσης (έχει προηγηθεί μία τηλεδιάσκεψη) πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την οικονομική διάσταση της πανδημίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως αναφέρουν στελέχη, η ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιείται στο εξής σε τακτική μηνιαία βάση.
Βήμα-βήμα
Η σημερινή ημέρα είναι η απαρχή του επόμενου μεγάλου κρας τεστ για όλους. Η πορεία θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα ή ανά 15 ημέρες. Θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση από ένα μεικτό παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών υγείας και πολιτικής προστασίας. Η πειθαρχία του κάθε πολίτη, η υπευθυνότητα και η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών θα είναι τα "κλειδιά". Σε μία χώρα, πάντως, που αλλάζει. Που μετατρέπεται από…μαύρο πρόβατο σε παράδειγμα προς μίμηση. Οι…ανηφοριές, ωστόσο, είναι ακόμα πολλές.
"Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι πηγαίνουν και αυτοί βήμα-βήμα με βάση τα στοιχεία. Θα πηγαίνουμε πολύ προσεκτικά. Για αυτό επιλέχθηκε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Θα βλέπουμε πώς εξελίσσεται ανά εβδομάδα η κατάσταση και θα αποφασίζουμε για το επόμενο βήμα. Εάν χρειαστεί να σταματήσουμε ένα βήμα θα το εξετάσουμε. Εάν χρειαστεί να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, και αυτό θα το εξετάσουμε. Θα πηγαίνουμε σταδιακά", είπε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
"Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι πήραμε όλα αυτά τα μέτρα, για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, όχι για να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ο φόβος είναι τώρα ο εχθρός. Αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθούμε όλα τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και προστασία: Να συνεχίσουμε το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να μην κάνουμε χειραψίες, να κρατάμε τις αποστάσεις. Όλα αυτά είναι απαραίτητο να μας συντροφεύουν και την επόμενη ημέρα", συμπλήρωσε.
Γιατί τώρα;
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για το άνοιγμα της αυλαίας μίας περιόδου, που θα είναι γεμάτη αιρεσιμότητες. "Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αποφασίζουμε εάν πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω. Συνεπώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή τους. Τα ίδια στελέχη εξηγούν γιατί το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία επέλεξαν το συγκεκριμένο…momentum, προκειμένου η χώρα να οδεύσει στην επόμενη ημέρα.
"Τώρα είναι το καλύτερο σημείο σε σχέση με το που βρισκόμασταν το Φεβρουάριο. Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές. Το υγειονομικό προσωπικό έχει ενισχυθεί σημαντικά, η ικανότητα διαγνωστικών τεστ αυξάνεται συνεχώς, και ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τις ελλείψεις των νοσοκομείων μας σε αναγκαία υλικά. Χάρη στα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού κάτω από το ένα. Από εκεί, δηλαδή, που ένας ασθενής μόλυνε άλλους δύο ή τρεις ανθρώπους, τώρα κολλάει λιγότερο από έναν", σημειώνουν.
Αυτός, ακριβώς, ο δείκτης θα βρίσκεται στο…μικροσκόπιο των ειδικών σε καθημερινή βάση. Θα παρακολουθείται στενά, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των νοσοκομείων να διαχειριστούν, όπως πρέπει και χωρίς εκπτώσεις, νέα σοβαρά κρούσματα.
Κομβικό ρόλο θα έχει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Αυτή θα αξιολογεί κάθε μέτρο που θα "ξεκλειδώνει" και πώς επιδρά στην κοινότητα.
Οι κεντρικοί άξονες. Τι ανοίγει σήμερα
Στο δια ταύτα της πορείας μας στη… νέα κανονικότητα, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τέσσερις άξονες:
-Η σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας. Όπου εντοπίζεται αύξηση του ρίσκου μετάδοσης θα υπάρχει αναλογική επιστροφή περιοριστικών μέτρων, είτε σε τοπικό, είτε σε υπερτοπικό επίπεδο.
- Η απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας, εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
- Η πάροδος ικανού χρόνου δύο ή τριών εβδομάδων, με στόχο να γίνεται καταμέτρηση των επιπτώσεων πριν από το επόμενο κύμα.
- Η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης για την καταπολέμηση της πανδημίας. που θα μετράει τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.
Η σημερινή έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων αφορά:
- Το λιανικό εμπόριο βιβλίων, εφημερίδων, γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Το λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, εμπόριο ανθών, ΚΤΕΟ.
- Τα καταστήματα οπτικών.
- Τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής.