Loading...

Κυβερνητικές κινήσεις στη… σκακιέρα -Συσκέψεις και διεθνείς επαφές για την ενίσχυση του τουρισμού


Ακόμα ένας κύκλος επιστροφής στη νέα καθημερινότητα ανοίγει από σήμερα. Εν αναμονή της ανακοίνωσης μέσα στην εβδομάδα του στρατηγικού πλάνου για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, οι μετακινήσεις εκτός νομών (προς ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη) απελευθερώνονται, σηκώνουν ρολά τα πολυκαταστήματα και στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές του Γυμνασίου, της Πρώτης και της Δευτέρας Λυκείου, με την κυβέρνηση να αναμένει την έλευση ενός ακόμα κρίσιμου ορόσημου, το οποίο σχετίζεται με το στοίχημα της δυναμικής επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό, δεν είναι άλλο, από το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης, που έρχεται μια εβδομάδα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία. Την 25η Μαΐου.
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο επαφών του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη, που είχαν ως αιχμή την οικονομία και τον τουρισμό, οι συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του συνεχίζονται και σήμερα. Νούμερο ένα στόχος, μαζί με τη συνεχή ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, είναι η υλοποίηση καίριων πολιτικών για τον τουρισμό κλάδο, σε μία εποχή… Συμπληγάδων. Έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, η Αθήνα ευελπιστεί βάσιμα ότι οι κινήσεις ουσίας στο μέτωπο της δημόσιας υγείας και της προστασίας της κοινότητας θα αποτελέσουν το…διαβατήριο, προκειμένου ο τουρισμός να περάσει αυτόν τον εξαιρετικά κρίσιμο κάβο, με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Ταυτόχρονα, οι κινήσεις σε διεθνές επίπεδο για το...χτίσιμο συμφωνιών με χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται, ώστε να σταλούν τα κομβικά αυτήν την εποχή μηνύματα ασφαλείας προς όλους τους εν δυνάμει ταξιδιώτες των θερινών μηνών.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά διμερείς συμφωνίες με χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα δηλώσει "παρών" σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Κύπρο, Πορτογαλία, Κροατία, Μάλτα, Σλοβενία και Βουλγαρία, ενώ επαφές πραγματοποιούνται και μεταξύ των οκτώ χωρών του "Smart Covid Management Group" (Ελλάδα, Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Νορβηγία, Ισραήλ Αυστραλία, Σιγκαπούρη).

Ικανοποίηση και συνεχείς κινήσεις

Στην κυβέρνηση άκουσαν, με ικανοποίηση, τις προτάσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό. Η Ελλάδα διαδραμάτισε άκρως ενεργό ρόλο στη διαμόρφωσή τους. Άλλωστε, ήταν η πρώτη χώρα που έφερε το ζήτημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου, καθώς:
-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε, κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στις Συνόδους Κορυφής, ότι  η Ενιαία Αγορά έχει ως πυλώνα την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η οποία αποτελεί μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Υπήρξε συνεργασία με άλλες χώρες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί ένα κοινό πλαίσιο, που δεν ήταν αυτονόητο, για τη σταδιακή εξομάλυνση των μεταφορών και του τουρισμού,  με κοινούς κανόνες και κοινές  προϋποθέσεις.
Συνεκτικός κρίκος του πλαισίου, που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες, είναι η αρχή της μη-διάκρισης, η οποία διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού.
"Βήμα-βήμα, θα φτάσουμε κάποια στιγμή, στα μέσα Ιουνίου και τότε θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο τι θα συμβεί στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, από την 1η Ιουλίου. Δουλεύουμε, ώστε τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα να πείσουν όλους τους ταξιδιώτες ότι η μετακίνησή τους θα είναι ασφαλής, για να μη διστάζουν να μετακινηθούν και ταυτόχρονα οι επαγγελματίες του τουρισμού να ξέρουν ότι τους συμφέρει να ανοίξουν. Περίπου τα δέκα από τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα οδικώς. Άρα, είναι πολύ σημαντικές και οι οδικές μεταφορές, όχι μόνο οι αερομεταφορές. Συζητάμε με χώρες, όχι μόνο της Ε.Ε. γειτονικές, αλλά και άλλες για το ενδεχόμενο διμερών συμφωνιών. Είναι προς το συμφέρον όλων να μην υπάρχει κατακερματισμός στην Ε.Ε. και για αυτό, το πλαίσιο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βγήκε τις προηγούμενες ημέρες, είναι πολύ θετικό. Ευνοεί τη χώρα μας η ύπαρξη της αρχής της μη διάκρισης", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Έχοντας, λοιπόν, στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η κυβέρνηση εδράζει το σχεδιασμό της σε τέσσερις βασικούς άξονες. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα. Τα εργασιακά. Τη στήριξη της οικονομίας, εκεί που θα υπάρξει πτώση τζίρου.
Ο χρόνος για να έρθει στο προσκήνιο το πλάνο για τη στήριξη του τουρισμού κυλάει αντίστροφα. Μαζί με το επόμενο κύμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, που ούτε λίγο, είτε πολύ αποτελούν και τα νέα… κρας τεστ.
Στελέχη αναγνωρίζουν (όπως είναι αναμενόμενο) ότι οι εφετινοί θερινοί μήνες δε θα είναι οι ίδιοι με τους περυσινούς. Σημειώνουν ότι θα υπάρξει, αναπόφευκτα, πλήγμα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, στέλνουν διπλό μήνυμα:
-Πρώτον, ότι οι δράσεις που θα φέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση θα περιορίσουν τις απώλειες στο μικρότερο δυνατό επίπεδο.
-Δεύτερον, ότι μαζί με τις τωρινές πολυμέτωπες κινήσεις θα ξεκινήσει και η προετοιμασία, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδος να φέρει την πολυπόθητη άνθηση.

Πολιτική 8700048027879378601
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε