Loading...

Προς άνοιγμα της εστίασης στις 25 Μαΐου – Τι ζητά η κυβέρνηση από την Υγειονομική Επιτροπή


Τι δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων 
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να «κλειδώσει» ει δυνατόν τα επόμενα 24ωρα ένα συνολικό πακέτο για την επαναλειτουργία του τουρισμού και της εστίασης.
H κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας το επιτρέπουν.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία, τονίσουν πηγές, δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα.
Από το πρωί, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πυρετός συσκέψεων, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να κλειδώσουν οι ημερομηνίες και της μετά τις 18 Μαΐου φάσης του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας. Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των malls μεθαύριο Δευτέρα, όπως συμφώνησε η επιτροπή επιδημιολόγων.
Ως εκ τούτου και στηριζόμενη στις ενθαρρυντικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων, δεν αποκλείεται να επαναλειτουργήσουν την 25η Μαίου εστιατόρια, καφέ και ορισμένα καθώς και τα μαγαζιά, που κάνουν τατουάζ, αντί της 1ης Ιουνίου και τα εποχικά ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα την 1η Ιουνίου αντί της 8 Ιουνίου.
Οι προτάσεις
Μεταξύ των προτάσεων για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν κατά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, είναι η θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν εισέλθουν στο κατάστημα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τους χώρους σημάνσεις για την τήρηση των μέτρων αλλά και τοποθέτηση θυρών χωρίς χερούλια τύπου «σαλούν» ειδικά στις τουαλέτες, είναι μερικές από τις ιδέες που συζητούνται για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης.
Το φορολογικό πακέτο
Το φορολογικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει:
– Τη μετάταξη του καφέ, των αναψυκτικών και των ροφημάτων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% ή 11% αν μειωθεί και ο συντελεστής για την εστίαση. Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει.
– Τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου καθώς σε επίπεδο τζίρου αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 13% στο 11% για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως για τρεις ή έξι μήνες.
Διάφορα 7295071059846247674
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε