Loading...

Όλες οι αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις μετακινήσεις


Πώς θα γίνεται η μετακίνηση με Ταξί και ιδιωτικά Ι.Χ. 
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μέτρα ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, απαγόρευση χρήσης των ανελκυστήρων (πλην ΑμεΑ), ειδική σήμανση στα σημεία αναμονής και συχνότερα δρομολόγια θα εφαρμόσει στις αστικές συγκοινωνίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών γνωστοποίησε πως ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς καθημερινά που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
Όπως ανακοινώθηκε, για τη διευκόλυνση μετακίνησης με Ι.Χ., παρατείνεται η άρση του δακτυλίου ως το τέλος Μαΐου και αυξάνονται σε τρεις συνολικά οι επιβάτες συμπεριλαμβανομένου του οδηγού.
Ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω νέων κανόνων:
  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
  • Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
  • Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:
  • Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και βάσει του σχεδιασμού θα μειωθεί στα 6 λεπτά.
  • Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τα 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορούν 1.000.
Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:
  • Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.
  • Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.
Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες:
  • Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς. 
  • Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.
Αλλαγή στις ώρες αιχμής
  • Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)
Να σημειωθεί πως η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Παραμένουν οι περιορισμοί για τα Ταξί
Καμία αλλαγή δεν θα ισχύσει για τα Ταξί, τα οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον κανόνα του ενός επιβάτη. Θα ισχύουν βεβαίως οι υφιστάμενες εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.
Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.
Ο υφυπουργός Μεταφορών ευχαρίστησε τους εργαζομένους στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών για την προσφορά τους την περίοδο ισχύος των έκτακτων μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού και επεσήμανε ότι πλέον έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με τους όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί.
ΠΗΓΗ
Διάφορα 5607987366497149952
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε