Loading...

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός - Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση στο Eurogroup


"Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται, όπου χρειάζεται και, συχνά, νωρίτερα από όσο χρειάζεται".
Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη δήλωσή του προς τους πολίτες για τον κορονοϊό, ήρθε, για να αποτυπώσει ανάγλυφα την ολοκληρωμένη στρατηγική, με την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί το επόμενο κρίσιμο διάστημα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ιού, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και τις επιπτώσεις που προκύπτουν στην οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις από τα περιοριστικά μέτρα.
Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε κατάσταση…κόκκινου συναγερμού. Το σκηνικό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τις τελευταίες ημέρες συνηθισμένο. Συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει πλέον το συντονισμό της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με στόχο να υπάρχει ένα κέντρο αποφάσεων, το οποίο θα λαμβάνει στοιχεία, θα δέχεται εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες και θα αποτυπώνει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού. Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν εξεταστεί, προκειμένου άπαντες να είναι προετοιμασμένοι.
"Θέλουμε να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά", είναι το σχόλιο παραγόντων. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι πρωθυπουργικές κινήσεις στο επίπεδο της στελέχωσης. Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην αναβάθμιση του μέχρι σήμερα γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Χαρδαλιας θα έχει πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες και θα αναφέρεται απευθείας στον κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, αναβαθμίστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο μέχρι σήμερα εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας και πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Παπαγεωργίου.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει μηνύματα ετοιμότητας και ψυχραιμίας. Έσπευσε να αναδείξει, ταυτόχρονα, το "κλειδί" της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη. Σημείο κομβικό, πέρα από ό,τι έχει πράξει μέχρι αυτό το σημείο η κυβέρνηση ή τι θα πράξει από εδώ και πέρα.
""Κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει το κράτος -και το οποίο έχουμε κάνει- είναι να παίρνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τις κοινωνικές συναθροίσεις…Εάν κάνουμε όλοι αυτό το οποίο πρέπει, δεν θα γίνουμε Ιταλία…Εμείς μεν μπορεί να αρρωστήσουμε και να μην πάθουμε τίποτα, αλλά αν κολλήσουμε κάποιον άνθρωπο ο οποίος είναι ηλικιωμένος ή αν επιτρέψουμε με την συμπεριφορά μας να διασπαρεί ο ιός με μεγαλύτερη ταχύτητα, οι επιπτώσεις σε κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας, τον οποίο πιθανώς και να μην γνωρίζουμε, να είναι δραματικές", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι καθημερινά. Για την προστασία της υγείας της κοινότητας. Για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Η προετοιμασία του οικονομικού επιτελείου συζητήθηκε σε ένα ακόμα…ραντεβού στο κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης, με την Αθήνα να ζητεί:
- Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
- Εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά.
"Πιστεύουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Δηλαδή, να ρίξουν αρκετά χρήματα για να ενισχύσουν τη ρευστότητα της οικονομίας που πλήττεται λόγω χαμηλής ζήτησης και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Ελπίζω ότι το βράδυ θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και την Τρίτη θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε πιο εξειδικευμένα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Τα χρήματα που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δισεκατομμύρια. Δεν μιλάμε για εκατομμύρια. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα, αυτή τη στιγμή, να έχουμε ένα ταμειακό απόθεμα το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις. Ζητούμε από την Ε.Ε. τα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους και αν η διαταραχή στην οικονομία είναι μεγάλη, να πέσουν και οι στόχοι. Είναι διττός, λοιπόν, ο στόχος μας", ανέφερε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς

Αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις έξι, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει, μέσω βιντεοκλήσης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όλες τις εξελίξεις για τον κορονοϊό, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς και το πλέγμα των επόμενων δράσεων. Η λογική της βιντεοκλήσης, η οποία θα εφαρμοστεί και στις επαφές με την κ. Γεννηματά και τους κυρίους Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη, επελέγη, για να ενισχυθεί το μήνυμα προς τους πολίτες "Μένουμε σπίτι".
Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει η Ιερά Σύνοδος στη σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τους ιερούς ναούς. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο, κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι ιεροί ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.
"Καταλαβαίνω τη θεολογική διάσταση του θέματος…Περιμένω όμως τη συνεργασία της εκκλησίας…Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα το σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις εκκλησίες...Τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω για αυτόν τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες", επεσήμανε (Πρώτο Θέμα) ο πρωθυπουργός. 

Πολιτική 1904526083474336844
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε