Loading...

Κώστας Δέδες*: Ώρα ευθύνης για το παρόν και για το μέλλον της υγείας και της οικονομίας μας


Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε την ανθρωπότητα αλλά και τον καθένα μας ξεχωριστά αντιμέτωπους με σοβαρά διλήμματα αλλά και πρωτόγνωρες καταστάσεις.



Πλέον, αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι ο κόσμος μας θα είναι σίγουρα διαφορετικός μόλις αυτή η υγειονομική κρίση αποτελέσει παρελθόν και θα κληθούμε να ζήσουμε και να επιβιώσουμε με νέες συνήθειες, ήθη και τρόπο ζωής και εργασίας.
Η προσέγγιση που, ευτυχώς, επικράτησε είναι ότι το αγαθό της δημόσιας υγείας προηγείται οποιασδήποτε άλλης έννοιας και δραστηριότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί αυτονόητη παραδοχή ότι οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν αυστηρά και με πλήρη συναίσθηση τις οδηγίες και τους περιορισμούς που επιβάλλονται.
Ο φόβος, η αβεβαιότητα και η ψυχολογική πίεση που όλοι υφιστάμεθα δημιουργούν ένα περίεργο κλίμα και επηρεάζουν την οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική μας συμπεριφορά.

Από την άλλη, οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.
Και αν κάποιος επικαλεστεί ότι οι τρέχουσες δυσχέρειες θα αντιμετωπιστούν μέσω παροχών και διευκολύνσεων των κρατών προς πολίτες και επιχειρήσεις, οι μακροχρόνιες συνέπειες και η κατάσταση που θα υπάρξει την επόμενη ημέρα αποτελούν κρίσιμο θέμα.
Κάνοντας μια πρώτη σύγκριση με παλαιότερες παγκόσμιες κρίσεις υγείας, όπως αυτή του SARS, βλέπουμε ότι οι τότε περιορισμένες και βραχύβιες οικονομικές επιπτώσεις δεν θα επαληθευθούν σήμερα.
Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού με καταγεγραμμένα κρούσματα σε 197 χώρες, οδήγησε σε μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων, γεγονός που προμήνυσε τις αρνητικές εξελίξεις.
Ας δούμε όμως συγκεντρωτικά τις προβλέψεις για την βαρύτητα των επιπτώσεων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Αρχικά, στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο Covid-19 χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, που χρήζει άμεσων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων και ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία.
Διαπιστώνεται η απότομη πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης με τον ρυθμό να μειώνεται στο 2,4%, και πιθανά να φτάσει το 1,5% σε συνθήκες ευρύτερης μετάδοσης του ιού, για το 2020.
Ειδικότερα για τον κλάδο του τουρισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) έδωσε στη δημοσιότητα προβλέψεις για παγκόσμια μείωση των εισοδημάτων από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια, βάσει της μείωσης της δαπάνης από τους παραθεριστές.
Αναλύοντας συγκεκριμένα τα στοιχεία και τις προβλέψεις για την Ελλάδα, δείκτες όπως η εφοδιαστική αλυσίδα με την διακοπή της, ο τουρισμός με την ραγδαία μείωση, οι εξαγωγές με τον περιορισμό τους και η πτώση της κατανάλωσης, επηρεάζουν ήδη αρνητικά το ΑΕΠ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της ανάλυσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) παρατηρούμε ότι ένας ευρύς κύκλος δραστηριοτήτων επηρεάζεται αρνητικά, όπως οι τουριστικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τα επενδυτικά έργα, η αγορά εργασίας, οι χρηματαγορές, η παροχή υπηρεσιών εν γένει, το εμπόριο, οι μεταφορές, η κατανάλωση, οι επενδύσεις και η βιομηχανία.
Βάσει αυτών το ΚΕΠΕ διαμόρφωσε 3 πιθανά σενάρια ως εξής:
1. «Ήπιο σενάριο», με περιορισμό εντός του Μαρτίου
• Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.
2. «Μετριοπαθές σενάριο»: με περιορισμό εντός του 2ου τριμήνου του 2020
• Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.
3. «Δυσμενές σενάριο»: Η επιδημία επεκτείνεται και στο 3ο τρίμηνο του 2020.
• Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.
Το δυσμενές οικονομικό κλίμα έρχονται να διορθώσουν παγκοσμίως οι άμεσες κινήσεις Κυβερνήσεων και Φορέων.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1% έως 1,25%, το ΔΝΤ θα διαθέσει 50 δισ. δολάρια με γρήγορες διαδικασίες στις χώρες - μέλη με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ το έκτακτο διευρυμένο Eurogroup, αποφάσισε τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, με χρήση της ευελιξίας που δίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για αύξηση των δαπανών σε έκτακτες καταστάσεις.
Στην Ελλάδα, είμαστε από τους πλέον τυχερούς, καθώς η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβαν έγκαιρα και με αποφασιστικότητα αναγκαίες και δύσκολες αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα την πρόληψη της διάδοσης του ιού, την δημόσια υγεία και την ανακούφιση των όσων πλήττονται.
Τα περισσότερα είναι ευρέως γνωστά, ωστόσο μια σύντομη αναφορά σε κάποια θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τόσο την κρισιμότητα των στιγμών όσο και την ανάγκη αλληλεγγύης.
Τέτοια είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και νέες προσλήψεις προσωπικού, οι φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, η αποζημίωση εργαζόμενων και η παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, η αξιοποίηση πόρων 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο και η απλοποίηση διαδικασιών του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του και παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων.
Εν κατακλείδι, βιώνουμε μία από τις δυσμενέστερες συγκυρίες που καλείται να διαχειριστεί ο σύγχρονος κόσμος.
Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια αόρατη απειλή που είναι πλήρως επιθετική στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παρεπόμενες συνέπειες είναι πολλές, τέμνουν τις κοινωνίες οριζόντια και κάθετα.
Όλοι ζούμε με έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες σε εμάς και τις οικογένειές μας και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες. Ανησυχίες που επιβάλλουν την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής, προφύλαξης και των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης αλλά αντανακλούν και τις άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η ατομική ευθύνη όλων μας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι απόλυτη ανάγκη όπως και η ευθύνη της Κυβέρνησής μας να προστατεύσεις την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

*Ο κ. Κώστας Δέδες είναι δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής Ανατ. Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Πολιτική 8554424620609720609
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε