Loading...

Κ. Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων"Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καυτηριάζοντας τα fake news που διοχετεύονται με οργανωμένο τρόπο από την πλευρά της Άγκυρας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ευχαρίστησε δημόσια το λιμενικό σώμα για το γεγονός ότι έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από το 2015 μέχρι και σήμερα, μιλώντας σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations.
"Λάβαμε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα... Περάσαμε πολλές άγρυπνες νύχτες" τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε, και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια. Αντιμετωπίσαμε μια ασύμμετρη απειλή. Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στα σύνορα πήραν εντολές ή αναγκάστηκαν να πάνε εκεί", ανέφερε.  "Γιατί ξοδεύουμε τόσα στην Άμυνα; Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Γι΄αυτό ξοδεύουμε τόσα για εξοπλισμούς. Θα προτιμούσα να ξοδεύω 1%. Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι Δανία", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
"Ημουν πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα η υπογραφή της Συμφωνίας με τη Λιβύη ήταν ιδιαίτερα προκλητική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε μια ουσιαστική διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη Διεθνή Δικαιοδοσία", τόνισε ο πρωθυπουργός και σχολίασε πως αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες έκανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο δύσκολες, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.
"Η Ελλάδα κρατεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση...Επρεπε να είμαστε παρόντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Είμαστε δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι δεν ήμασταν προσκεκλημένοι" σημείωσε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα, για να προσθέσει αμέσως μετά: "Η κυβέρνηση Σάρατζ υπέγραψε μια συμφωνία με τη Λιβύη που είναι απολύτως άκυρη και παραβιάζει θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Οι εξελίξεις στη Λιβύη αφορούν την Ελλάδα".

Πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

"Μέσα σε 10 χρόνια περάσαμε μια διπλή κρίση...Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο για άλλες χώρες της Ευρώπης", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Δεν ανήκω σε αυτούς που δίνουν υπερβολικό βάρος στις δημοσκοπήσεις (...) αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης εμφανίζονται σήμερα υψηλότερα από τότε που αναλάβαμε την εξουσία -και ήδη έχουν περάσει 8 μήνες", επεσήμανε και πρόσθεσε πως η πάγια θέση της κυβέρνησης ότι παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, έχει σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία με δεδομένες τις προκλήσεις που θέτει ο κοροναϊός. "Από οικονομικής άποψης, το 2020 μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι", σημείωσε ο πρωθυπουργός,  τονίζοντας ωστόσο ότι το βασικό μέλημα είναι να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. 
Πολιτική 6176750538344337631
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε