Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, που έχει σκοπό τον διαρκή, αξιόπιστο και αποτελεσματικό έλεγχο της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια κι άλλων τέτοιων σταθμών, ώστε να πετύχει την κάλυψη όλων των οικοδομικών τετραγώνων της πόλης, με σαφή προτεραιότητα όμως τα σχολεία.
Η παρακολούθηση γίνεται ανά πάσα στιγμή μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου και εύκολα διαπιστώνει κανείς πως τα επίπεδα βρίσκονται σταθερά πολύ χαμηλότερα από τα όρια ασφαλείας, αλλά και σε μια περίπου ευθεία γραμμή, που σημαίνει ότι καθημερινά δεν υπάρχουν σοβαρές εντάσεις και αυξομειώσεις.
Κύριος σχεδιαστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο και το υλοποιεί πιλοτικά. Ο κάθε σταθμός δίνει καθαρή ανίχνευση ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε μία έκταση περίπου 200 μέτρων τριγύρω από τον σταθμό, ενώ οποτεδήποτε ξεπεραστούν τα όρια εκπομπής, ο δήμος λαμβάνει alert, με αποτέλεσμα να μπορεί επιτόπου να ζητήσει παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι τα επιτρεπτά όρια εκπομπής στη χώρα μας είναι κατά 15% χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι, μέσα στο χρόνο, να εγκατασταθούν σταθμοί σε όλες τις σχολικές μονάδες, ενώ σε δεύτερη φάση να δημιουργηθεί ένα τοπικό δίκτυο που θα διαθέτει έναν τέτοιο σταθμό, κάθε έξι ή οκτώ οικοδομικά τετράγωνα. Το κόστος κάθε δέκτη είναι περίπου 5.500 ευρώ.