Loading...

Καιρός: Εκτιμήσεις για «σκανδιναβικό ψύχος» στην Αττική


Νέο πολικό ψύχος, ισχυρότερο από τη «Ζηνοβία» και τον «Ηφαιστίωνα», που έπληξαν το προηγούμενο διάστημα κυρίως την κεντρική Ελλάδα και την Αττική, εκτιμά ότι θα χτυπήσει τη χώρα στις 24 με 27 Ιανουαρίου 2020 ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στο facebook, προβλέπει ότι ένα ισχυρό κύμα χιονιά θα χτυπήσει αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, περιοχές που επλήγησαν στα τελευταία δύο ισχυρά ψυχρά κύματα ίσως έρθουν αντιμέτωπες με αντίστοιχες ή και πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ολόκληρη η ανάρτηση του μετεωρολόγου έχει ως εξής: 
«Γύρω στις 24 με 27 του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας, δίνει νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή – πιθανόν την ισχυρότερη από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα με την ισόθερμη των -10 με -12 βαθμών κελσίου στα 850hpa (1.500 μέτρα ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας όπου μελετάμε τη θερμοκρασία των αερίων μαζών) στα όρια της Αττικής και τον αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) μεταξύ Αγγλίας και Σκανδιναβίας να προσεγγίζει σε πίεση τα 1045hpa με σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Εφόσον επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά στοιχεία θα πρέπει ένα ισχυρό κύμα χιονιά να χτυπήσει στο διάστημα αυτό αρκετές περιοχές της χώρας μας με έμφαση την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές που επλήγησαν στα τελευταία δύο ισχυρά ψυχρά κύματα όπως τα Βίλια, η Βοιωτία, η Εύβοια, αλλά και η Αττική ίσως έρθουν αντιμέτωπες με αντίστοιχες ή και πιο δύσκολες καταστάσεις οπότε και θα πρέπει να υπάρχει μια ετοιμότητα από πολίτες και πολιτεία.

Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση αν και δεν εμφανίζει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, εντούτοις αξίζει να σημειωθεί ότι το μακροπρόθεσμο μοντέλο μας είδε με μεγάλη επιτυχία από τις αρχές του περασμένου μήνα τις δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές και μάλιστα με μεγάλη χρονική ακρίβεια και που άφησαν αρκετά προβλήματα στο πέρασμά τους».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες διατηρούν επιφύλαξη για τόσο μακροπρόθεσμες προβλέψεις, παρακολουθώντας πάντως την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Στο ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας, παρατηρούνται τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένονται για σήμερα τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Ιόνιο. Παράλληλα, θα υπάρξουν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.

Από την Τετάρτη ωστόσο, έρχεται ένα διήμερο κακοκαιρίας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οπως εκτιμά η ΕΜΥ, από την Τετάρτη θα ξεκινήσουν ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο, την νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα την Τετάρτη, ενώ χιόνια αναμένονται στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης. 
Διάφορα 5149066641189920218
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε