Loading...

Αποχετευτικό έργο 240 εκατ. ευρώ σε Πικέρμι-Ραφήνα και Σπάτα-Αρτέμιδα

Το μεγάλο αποχετευτικό έργο Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας, συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ, συζητήθηκε, όπως και άλλα σημαντικά έργα που είτε υλοποιούνται είτε προγραμματίζονται, στη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Χάρη Σαχίνη και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Αναστάσιο Τόσιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε μια σειρά από σημαντικά έργα όπως η αποχέτευση Ραφήνας – Αρτέμιδας, η αποχέτευση Μαραθώνα, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας, η υδροδότηση της Κινέτας καθώς και άλλα έργα όπου η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Επιπλέον, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε συνέργειες που σχετίζονται με τον πολιτισμό (Μουσείο Νερού), την αειφορία και την εξασφάλιση καθαρών υδάτων. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο σημαντική είναι η συμβολή της ΕΥΔΑΠ στην εξασφάλιση καθαρών νερών στις ακτές της Αττικής. Όπως είναι γνωστό, η ΕΥΔΑΠ έχει συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος με την υλοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων όπως αυτό της νήσου Ψυττάλειας και του Θριάσιου Πεδίου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού επισήμανε ότι είναι σημαντικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το γεγονός ότι η Αττική διαθέτει εξαιρετική ποιότητα πόσιμου νερού, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση της ηγεσίας της ΕΥΔΑΠ Α.Ε στο κάλεσμα του και υπογράμμισε ότι η θετική διάθεση συνεργασίας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ταχύτερη και αμεσότερη υλοποίηση των έργων.

«Η θωράκιση της Αττικής είναι αναγκαία. Περιφέρεια και ΕΥΔΑΠ ΑΕ συνεργαζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι στο στόχος μας να αλλάξουμε το πρόσωπο της Αττικής, έχουμε σύμμαχο την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την ηγεσία της. Στις προτεραιότητές μας είναι η υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών τα οποία θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο την Αττική. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την προηγμένη τεχνολογία στη δημιουργία υποδομών που θα θωρακίσουν πιο αποτελεσματικά την Αττική. Η προστασία της υγείας των πολιτών καθώς και η ασφάλειά τους μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογούμε παρεμβάσεις, προκειμένου να μην νιώθει κανένας πολίτης απροστάτευτος. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το μεγάλο αποχετευτικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ που αφορά στις περιοχές Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Αποχετευτικό έργο Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά στο αποχετευτικό έργο που αφορά στις περιοχές Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, μετά από συστηματικές και απαιτητικές διαδικασίες, η Περιφέρεια Αττικής, διαμέσω της Διαχειριστικής Αρχής, έδωσε τη σύμφωνη γνώμη για τη δημοπράτηση δύο εργολαβιών συνολικού προϋπολογισμού 134 εκ. ευρώ περίπου, πλέον ΦΠΑ. Πρόκειται για την εργολαβία με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος» προϋπολογισμού δημοπράτησης 63,7 εκ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ και την εργολαβία με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Ακαθάρτων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος» προϋπολογισμού δημοπράτησης 70 εκ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Και οι δύο αυτές εργολαβίες αποτελούν μέρος (υποέργα) του συνολικού έργου με τίτλο «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών» συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ σχετικά με την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, ενώ στρατηγικός στόχος του έργου είναι και η επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) για αστική – περιαστική χρήση και για άρδευση γεωργικών εκτάσεων.

Μετά τη συγκεκριμένη και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αναμένεται η άμεση δημοπράτηση των έργων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ εντός του Δεκεμβρίου. Με το τρόπο αυτό γίνεται ένα ακόμα βήμα προς τη σταδιακή απομείωση των προστίμων που αφορούν στη μη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πολιτική 968489715264247010
Περιμένουμε το σχόλιο σου
Αρχική σελίδα item

Μόλις Ανέβηκε